by Institute of Entrepreneurship Development iED

Μετά το Πτυχίο τί; 6 Επιλογές μετά το Πανεπιστήμιο

Έχετε περάσει τα τελευταία τέσσερα ή περισσότερα χρόνια μελετώντας για το πτυχίο σας. Έχετε ολοκληρώσει όλες τις εξετάσεις, περνώντας όλα τα μαθήματά σας. Τώρα, ο χρόνος σας στο Πανεπιστήμιο έχει τελειώσει και η μόνη ερώτηση που γυρνάει στο μυαλό σας είναι η εξής: Μετά το πτυχίο τί κάνω;  

Η αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο είναι μια συναρπαστική στιγμή για όλους τους φοιτητές. Μετά από χρόνια μελέτης, είναι πλέον ελεύθεροι να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν τεράστιο αριθμό μονοπατιών ζωής. Ενώ για πολλούς αυτό ισοδυναμεί με ένα άλμα σε μια θέση καριέρας, για άλλους μπορεί να σημαίνει περαιτέρω σπουδές, μια πρακτική άσκηση ή απλώς ένα διάλειμμα για ξεκούραση.  

Οι επιλογές σας δεν σταματούν ποτέ. Αρκεί να διαλέξετε τις σας αρέσει να κάνετε. Παρακάτω παραθέτουμε 6 επιλογές που μπορείτε να ακολουθήσετε μετά το πτυχίο σας. 

Πρακτική Άσκηση 

Η πρακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους φοιτητές να αποκτήσουν είσοδο σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες ή εταιρείες. Ενώ η πρακτική άσκηση μπορεί να πληρώσει λιγότερο από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, οδηγεί σε εμπλουτισμό του βιογραφικού, σημαντικές συστατικές επιστολές, ακόμα και σε ευκαιρίες για κάλυψη θέσεων πλήρους απασχόλησης. Μέσω της πρακτικής άσκησης, το άτομο έχει την ευκαιρία να αποκτήσει νέες δεξιότητες και εμπειρία.  

Η πρακτική άσκηση είναι η πρώτη επαφή με τον εργασιακό χώρο. Πρόκειται, βεβαία, για εργασία, ωστόσο το άτομο εξακολουθεί να εκπαιδεύεται στο εργασιακό περιβάλλον. Είναι μια καλή ευκαιρία να εφαρμόσει κανείς στην πράξη όσα αποκόμισε από τις σπουδές του. Η φοίτηση σε ένα Πανεπιστήμιο περιέχει στην πλειοψηφία της θεωρητικές γνώσεις. Μέσω της πρακτικής, μπορεί κανείς να ανακαλύψει, μέσω της εξάσκησης, αν το αντικείμενο σπουδών που επέλεξε τελικά είναι αυτό που τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί ή όχι. 

Εθελοντισμός 

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε εμπειρία στο βιογραφικό σας. Συχνά, οι ευκαιρίες εθελοντισμού βοηθούν στην ανάπτυξη κάθετων δεξιοτήτων (hard skills), όπως η διαχείριση εργασιών, μαζί με οριζόντιες δεξιότητες (soft skills), όπως η προσαρμοστικότητα. Μερικές φορές, ο εθελοντισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη θέση μέσα στον οργανισμό ή σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης μέσω της δικτύωσης κατά τη διάρκεια αυτού. 

Αν και ο εθελοντισμός μπορεί να μην αποφέρει εισόδημα, είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να αξιοποιήσετε το χρόνο σας. Θα κάνετε θετικές αλλαγές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσετε ένα δίκτυο συναδέλφων-εθελοντών και οργανώσεων που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μελλοντική σας εργασία.  

Τέλος, ο εθελοντισμός αδιαμφησβήτητα μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να αποφέρει στην ψυχική σας υγεία. Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, τα άτομα διαμορφώνουν έναν καλύτερο χαρακτήρα με συναίσθηση και αλληλεγγύη. Παράλληλα, γίνονται περισσότερο ανοιχτόμυαλοι, ανεξάρτητοι και θαρραλέοι.

Μεταπτυχιακές Σπουδές  

Είναι γεγονός πως πολλοί φοιτητές ήδη από την περίοδο σπουδών τους, σκέφτονται το επόμενο βήμα των σπουδών τους με κάποιο μεταπτυχιακό. Τα τελευταία χρόνια, η επιλογή αυτή μεταπτυχιακού έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Ωστόσο, δεν απαιτούν όλοι οι κλάδοι εργασίας την κατοχή ενός μεταπτυχιακού και δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλους. 

Φυσικά τα οφέλη των μεταπτυχιακών σπουδών είναι σημαντικά. Βοηθούν το άτομο να γίνει περισσότερο καταρτισμένο και με εξειδικευμένες γνώσεις σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, μέσα στον οποίο μπορεί να διαπρέψει. Στη σημερινή εποχή, όπου η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο απαιτητική, οι εξειδικευμένες γνώσεις αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς εργοδότες. Επιπροσθέτως, ένα μεταπτυχιακό, σημαίνει αυτόματα και προσωπική ανάπτυξη. Η διά βίου μάθηση διευρύνει τους ορίζοντες και ενισχύει την κρίση και τις ευρύτερες γνώσεις.  

Προγράμματα Σπουδών – Σεμινάρια 

Για πολλούς ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα χρειάζεται χρόνο και χρήματα, τα οποία οι ίδιοι δεν μπορούν να διαθέσουν. Ωστόσο, υπάρχουν εκατοντάδες ευκαιρίες εκπαίδευσης εκεί έξω που απαιτούν λιγότερο χρόνο και σαφώς λιγότερα χρήματα ή καθόλου.  

Για όποιον θέλει να εξελιχθεί, οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ. Ανάλογα με τον τομέα και τις ανάγκες μπορεί κανείς να βρει σεμινάρια και εργαστήρια που να κρατάνε από μερικές ώρες μέχρι λίγες ημέρες, αλλά και οργανωμένα προγράμματα σπουδών που να κρατάνε μερικούς μήνες. Επίσης, υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα ασύγχρονης εκπαίδευσης που δίνουν στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, προσαρμόζοντας τα στο πρόγραμμά τους.  

Τα περισσότερα από αυτά έχουν μικρή χρέωση ή δωρεάν συμμετοχή. Άλλα δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής με δόσεις για να μην επιβαρύνουν αρκετά τον εκπαιδευόμενο. Πολλά από αυτά είναι και μοριοδοτούμενα επιμορφωτικά προγράμματα για όσους ενδιαφέρονται για μια θέση στο δημόσιο τομέα.  

Χόμπι 

Τώρα που οι υποχρεώσεις σας τελείωσαν και όσο αναρωτιέστε μετά το πτυχίο τί, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ξεκινήσετε κάποιο χόμπι. Περάσατε τα τελευταία χρόνια με πολύ διάβασμα και πνευματική κούραση και δικαιούστε ένα διάλειμμα. Αξιοποιήστε εποικοδομητικά τον ελεύθερο σας χρόνο και ξεκινήστε κάποια ασχολία που σας αρέσει.  

Η ενασχόληση με ένα χόμπι, βοηθά τα άτομα να αποβάλλουν το στρες της καθημερινότητας και να μπουν σε ένα πρόγραμμα. Εντείνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ενώ αποτελεί μέσο δικτύωσης και γνωριμίας με άλλα άτομα και βοηθά στην ψυχική τους υγεία. 

Αν, λοιπόν, το διάβασμα και οι υποχρεώσεις σας ως φοιτητές σας κράτησαν μακριά από τα ενδιαφέροντά σας, η στιγμή για να ξεκινήσετε το αγαπημένο χόμπι σας είναι τώρα! 

Ταξίδια 

Η καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψετε είναι μετά το Πανεπιστήμιο, όταν είστε ελεύθεροι από υποχρεώσεις. Εάν έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε, θα πρέπει να το κάνετε καθώς διευρύνει την προοπτική σας και είναι μια σημαντική εμπειρία ζωής.  

Η περίοδος, λοιπόν, μετά την αποφοίτηση και πριν την εύρεση εργασίας, είναι η κατάλληλη για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει, να έρθει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και να γνωρίσει νέους τόπους. 

Τα ταξίδια μας προσφέρουν γνώσεις και μας εφοδιάζουν με εμπειρίες και αναμνήσεις. Ανοίγουν τους ορίζοντες των ταξιδιωτών και τους μαθαίνει να εξοικειώνονται και να συνυπάρχουν με κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουν συνηθίσει.   

Ένα ταξίδι μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί με εργασία σε εταιρεία ή με την παρακολούθηση κάποιου προγράμματος κατάρτισης, ενός σεμιναρίου ή με τη συμμετοχή σε ένα camp.  

Αν αναρωτιέστε ακόμα, μετά το πτυχίο τί, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με μια από αυτές τις επιλογές. Μετά το Πανεπιστήμιο, όλη η ζωή είναι μπροστά σας. Σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να αποφασίσετε τί θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αρκεί μόνο να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές και να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Έτσι θα ανακαλύψετε τί σας αρέσει και την κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε. 

Τελευταία Νέα

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...