by Institute of Entrepreneurship Development iED

Gounelas AE: INNovaSouth Καινοτόμες Λύσεις στην Εργασία

Η επιχείρηση Gounelas AE δραστηριοποιείται στο χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού. Η εταιρία παρέχει στους πελάτες την δυνατότητα κατασκευής και επιδιόρθωσης επαγγελματικού εξοπλισμού καθώς και επίπλων.

H Gounelas AE είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα, υστερούν στην ενσωμάτωση μιας κουλτούρας καινοτομίας στον εργασιακό χώρο για διάφορους λόγους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για επενδύσεις σε καινοτόμες πρακτικές στον εργασιακό τους χώρο. Αυτές αφορούν αλλαγές σε μεθόδους και διαδικασίες στο εσωτερικό τους που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Εισαγωγή στο Έργο INNovaSouth

Το Ευρωπαϊκό έργο INNovaSouth χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” και υλοποιείται με τη συμμετοχή δύο εταίρων από χώρες της νότιας Ευρώπης, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας (iED) εδρεύει στη Λάρισα και είναι πιστοποιημένο Κέντρο Αριστείας στην Ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και αναπτυσσόμενος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας. Η συμβουλευτική εταιρία JO Consulting SRL ειδικεύεται στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Έργων και Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων με έδρα την Κατάνια της Σικελίας.

Το INNovaSouth βελτίωσε την επιχειρηματική κουλτούρα στη νότια Ευρώπη και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό το πέτυχε με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις για την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και την ανάδειξη της αξίας τους.

Η Υλοποίηση του Έργου

Κατά την υλοποίηση του έργου δημιουργήθηκε το “Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Βέλτιστων Πρακτικών Καινοτομίας στον Χώρο Εργασίας” που βοηθάει ΜΜΕ να βρουν πρακτικές συμβουλές για υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.

Στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε συμμετείχαν ΜΜΕ από τη Θεσσαλία με ενεργή δραστηριότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Οι επιλαχούσες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από εφάπαξ επιχορήγηση 8.000€ για καινοτόμες λύσεις βάσει των INNovaSouth βέλτιστων πρακτικών καινοτομίας.

Οι Καινοτόμες Λύσεις της Επιχείρησης Gounelas AE

Από τις 12 εταιρίες της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στην υλοποίηση του INNovaSouth ήταν και η Gounelas AE. Η εταιρία, λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του COVID-19, χρειαζόταν να εισαγάγει καινοτομίες που θα επέτρεπαν στο προσωπικό της να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις ανάγκες τις εταιρίες με αποδοτικότητα και ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, το INNovaSouth στάθηκε η ιδανική αφορμή για να υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές για να συμβεί υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εταίρων του INNovaSouth.

Βάσει των παραπάνω αναγκών της Gounelas AE, η επιχείρηση προχώρησε σε διάφορες αλλαγές τόσο στον φυσικό χώρο της εργασίας όσο και σε εσωτερικές διαδικαδίες. Αρχικά, η επιχείρηση βελτίωσε το εργασιακό περιβάλλον με αλλαγές διακόσμησης και επίπλων. Στη συνέχεια, σχεδίασε ένα δημιουργικό χώρο για brainstorming για ανατροφοδότηση ιδεών σχετικά με τις ανάγκες της επιχείρησης και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε τα κίνητρα των εργαζομένων παρέχοντας τους διάφορα προνόμια και δωροεπιταγές, προώθησε τη δια βίου μάθηση των εργαζομένων με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στήριξε το προσωπικό βρει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζώης με μεθόδους mentoring και coaching.

Τέλος, η εταιρία ενισχύθηκε τεχνολογικά επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα CRM βελτιώνοντας έτσι τις εσωτερικές διαδικασίες διαχείρισης, ενώ ανέπτυξε και ένα εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Συνοψίζοντας

Ευχαριστούμε την Gounelas AE για τον ζήλο που υπέδειξε εφαρμόζοντας καινοτομίες στον εργασιακό της χώρο με σημαντικά οφέλη για την ίδια και τους εργαζομένους.

Η διάρκεια της υλοποίησης του INNovaSouth έφτασε στο τέλος της, έπειτα από δύο και πλέον χρόνων αδιάκοπης υποστήριξης της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο.

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τα αποτελέσματα του INNovaSouth, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου.

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε για τις καινοτομίες που υλοποιήθηκαν στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό έργο.

* Αυτό το έργο έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας αριθ. 861874

Τελευταία Νέα

Online Διαδραστική Παρουσίαση: Ανοιχτός Διάλογος για...

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί στην online διαδραστική παρουσίαση για την ενημέρωση σχετικά με την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη...

Με Επιτυχία Ολοκληρώθηκε η Υβριδική Εκδήλωση...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλήθος κόσμου η δεύτερη και τελευταία ημέρα του Innovent Forum 2024, της υβριδικής εκδήλωσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στο...

Οι Τεχνολογικές Λύσεις για την Ανθρωπότητα...

Η πρώτη ημέρα της διήμερης υβριδικής Εκδήλωσης Επιστήμης & Τεχνολογίας Innovent Forum 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με μια δυναμική...

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλία διοργανώνεται...

H Μονάδα Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν, για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, ανοιχτό Μαραθώνιο...

Μίκρο-Επιχειρηματικότητα: Ένας mini οδηγός

Της Άρτεμις Βενιέρη Ο όρος «μίκρο-επιχειρηματικότητα», αναφέρεται στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από μια μικρή επιχείρηση, η οποία απασχολεί λίγους εργαζόμενους. Ειδικότερα, μια επιχείρηση αυτού του είδους, λειτουργεί...