by Institute of Entrepreneurship Development iED

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού όσο και του οικονομικού τομέα μιας χώρας. Επιπλέον, αποτελεί κομβικό σημείο της δια βίου μάθησης που στοχεύει στη βελτίωση και στην απόκτηση δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων σε όλους τους ανθρώπους. Σκοπός της είναι η ομαλή ένταξη τους τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο.

Η ΕΕΚ μπορεί να αποτελέσει επιλογή για οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και επαγγελματικής δραστηριότητας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στα πλαίσια της σχολικής εκπαίδευσης είτε στα πλαίσια της εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στην Αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Αρχική και Συνεχιζόμενη ΕΕΚ

Η Αρχική ΕΕΚ παρέχεται στο επίπεδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας ή/και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορά όλους εκείνους τους μαθητές-σπουδαστές που προετοιμάζονται για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Τα τεχνικά Λύκεια και Πανεπιστήμια παρέχουν πρακτική εξάσκηση στους νέους, ανάλογη με τον κλάδο τον οποίο θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά.

Η Συνεχιζόμενη ΕΕΚ παρέχεται μετά την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Σκοπό της είναι η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και την κατάρτιση σε νέες εξελιγμένες τεχνολογίες και πρακτικές, που στοχεύουν στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων.

Τα Οφέλη

Η σημασία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στις μέρες μας είναι τεράστια και τα οφέλη της εξαιρετικά σημαντικά.

ΕΕΚ και Ανεργία

Η εκπαίδευση των μαθητών και η προετοιμασία τους για την διείσδυσή τους στον επαγγελματικό χώρο, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που βοηθούν στη μείωση της ανεργίας των νέων. Στις μέρες μας, όπου ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων είναι μεγάλος, οι εργοδότες- επιχειρηματίες προτιμούν εξειδικευμένα άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες για να στελεχώσουν την ομάδα τους.

Δίνεται επίσης η ευκαιρία στα άτομα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας νέες ομάδες πληθυσμού παρέχοντας έτσι ίσες ευκαιρίες σε όλα τα άτομα.

Οι εκπαιδευμένοι μαθητές είναι αυτοί που έχουν περισσότερες ευκαιρίες ώστε να βρουν ευκολότερα κάποια θέση εργασίας στην πολύ απαιτητική σημερινή αγορά εργασίας.

Στο επίπεδο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις και την ανάπτυξη της τεχνολογίας που διεισδύει ολοένα και περισσότερο σε όλους τους τομείς. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους ενήλικες να συγχρονιστούν με τις εξελίξεις αυτές και να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ενεργοί, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν την δουλειά τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι βίωσαν το αίσθημα της περιθωριοποίησης και της μοναξιάς, λόγω της έλλειψης ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων που το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων απαιτούν να έχουν οι εργαζόμενοί τους σήμερα.

Ευκαιρίες Απασχόλησης και Κοινωνικοποίηση

Η επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να επεκτείνει τις επιλογές για επαγγελματική εξέλιξη και να προσφέρει επιπλέον επιλογές σταδιοδρομίας. Επιπλέον, η απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων, συμβάλει ως ένα βαθμό στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Ανοίγουν οι ορίζοντες του, αποκτά γνώσεις και μπορεί να συμμετέχει σε πιο εξειδικευμένες συζητήσεις.

Η ρουτίνα μιας εργασίας μπορεί να κουράσει τους εργαζόμενους. Προσφέροντας τους συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση, διατηρείται το ενδιαφέρον τους και η εργασιακή τους ικανοποίηση. Νιώθουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και πιο ικανοί στη δουλειά τους και επομένως είναι περισσότερο παραγωγικοί.

Μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στη χώρα μας όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν εγκλωβισμένες σε παραδοσιακά συστήματα λειτουργίας και τρόπους εκπαίδευσης προσωπικού και όπου η δια βίου μάθηση δεν έχει επαρκώς αναδειχθεί.

Τελευταία Νέα

WELLy Κύκλος Δωρεάν Εκπαιδεύσεων για την Ευεξία...

Ο WELLy κύκλος δωρεάν εκπαιδεύσεων με θέμα την ευεξία στο χώρο εργασίας ξεκινά και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί να δηλώσετε συμμετοχή και...

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Οι Τάσεις για το...

του Μάριου Αναστασίου To e-commerce ή ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πλέον κομμάτι μίας νέας κανονικότητας. Το ερώτημα όμως είναι πώς θα εξελιχθεί αυτό στο μέλλον. Οι...

Δηλώστε Συμμετοχή στο NASA Space Apps...

Για άλλη μια χρονιά, το NASA Space Apps Challenge επιστρέφει στη Λάρισα για ένα συναρπαστικό Hackathon δύο ημερών, το Σάββατο 2 και την Κυριακή...

Το Health Hub στην 85η ΔΕΘ:...

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 έπεσε η αυλαία για την παρουσία του Health Hub στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ύστερα από εννέα συνεχείς ημέρες στα περίπτερα της Περιφέρειας...

Πώς Φτιάχνεται Ένα Πετυχημένο E-Shop

του Μάριου Αναστασίου Η καραντίνα έφερε μεταξύ όλων των άλλων και μία σημαντική αλλαγή στον κόσμο του εμπορίου. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν ηλεκτρονικά πλέον....