by Institute of Entrepreneurship Development iED

Η Επιχειρηματικότητα στον Αγροτικό Τομέα

Ποιος θεωρείται επιχειρηματίας και κατά πόσο η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα είναι αναγκαία για το μέλλον των μικροκαλλιεργητών;

Στο ευρύτερο φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας εμπεριέχονται όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη γεωργία ή που παράγουν γεωργικές εισροές. Παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων περιλαμβάνουν την κατασκευή αγροτικών μηχανημάτων, την προμήθεια σπόρων καθώς και βιώσιμοι τρόποι καλλιέργειας.

Συχνά ο όρος αγροτική επιχειρηματικότητα ταυτίζεται με μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αφήνοντας απέξω μικρότερους τοπικούς ανεξάρτητους παραγωγούς. Ωστόσο, οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές, εταιρικές ή ανεξάρτητες.

Αγροτικές επιχειρήσεις είναι εκείνες που σχετίζονται με την καλλιέργεια και την επεξεργασία τροφίμων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που παράγουν τις πρώτες ύλες αλλά και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία και τη διανομή αγροτικών προϊόντων όπως χονδρεμπόρους, μεταποιητές, λιανοπωλητές και άλλα.

Τι Είναι η Επιχειρηματικότητα;

Με τον όρο επιχειρηματικότητα εννοούμε την προσπάθεια παραγωγής κέρδους μέσα από την υλοποίηση μιας ιδέας, που στόχο έχει να προσφέρει στην αγορά ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία. Η επιχειρηματικότητα συνειρμικά συνδυάζεται με την καινοτομία και τον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως εμπεριέχει το ρίσκο και την αβεβαιότητα, καθώς δεν προσφέρει εγγυήσεις. 

Επιχειρηματίας είναι εκείνος που ξεκινά να παράγει μαζικά για την αγορά. Ένας αποφασιστικός και δημιουργικός ηγέτης, που αναζητά πάντοτε ευκαιρίες βελτίωσης και επέκτασης της επιχείρησής του. Ένας επιχειρηματία παίρνει υπολογισμένα ρίσκα και αναλαμβάνει την ευθύνη, τόσο για τα κέρδη όσο και για τις ζημίες που θα προκύψουν.

Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι φυσικά και καινοτόμος. Πρόκειται για εκείνον που δεν αρκείται στην ήδη υπάρχουσα επιτυχία της επιχείρησης του αλλά που ψάχνει συνεχώς αποτελεσματικούς τρόπους να ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος. Για όλους τους επιχειρηματίες αλλά και συγκεκριμένα για τους αγρότες, η καινοτομία είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιβίωσης τους.

Οι Αγροτικές Επιχειρήσεις

Οι εταιρείες σε αυτόν τον τομέα ενσωματώνουν αγρότες μικρής κλίμακας για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η γεωργική παραγωγή περιλαμβάνει διάφορα στάδια και χρειάζεται πολύ χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί. Ξεκινώντας από τη σπορά και καταλήγοντας στην παραγωγή, η χρήση αγροτικών μηχανημάτων και υλικών που θα βοηθήσουν την παραγωγή να γίνει ευκολότερη και ταχύτερη είναι σχεδόν αναγκαία. Η οικονομική βιωσιμότητα της γεωργίας, λοιπόν, και οι μεγάλες κοινωνικές και καταναλωτικές ανάγκες που προκύπτουν, οδηγούν τις εταιρείες να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες ευκαιρίες.

Η Αναγκαιότητα της Επιχειρηματικότητας

Η γεωργική βιομηχανία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τις οικονομίες παγκοσμίως. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα έθνη αναζητούν νέους και καινοτόμους τρόπους για να αξιοποιήσουν τη γεωργική γη και να αποκομίσουν τα οφέλη της.

Η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα είναι πλέον ένας από τους βασικότερους παράγοντας για την επιβίωση των μικρών γεωργών σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και ολοένα αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία. Οι ανεξάρτητοι και τοπικοί αγρότες κινδυνεύουν πλέον να εξαλειφθούν, καθώς ο κλάδος γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός. Το μέλλον είναι αμφίβολο για τους μικροκαλλιεργητές, εκτός αν αρχίσουν να δρουν και να σκέφτονται περισσότερο επιχειρηματικά.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι μικροί ανεξάρτητοι αγρότες διστάζουν να πάρουν το ρίσκο. Παρόλα αυτά καθώς η γεωργία είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος κλάδος, οι παραγωγοί συχνά χρειάζονται να πάρουν αποφάσεις και να αλλάξουν τον τρόπο που καλλιεργούν τα προϊόντα τους και να οργανώνουν τις φάρμες τους. Δοκιμάζουν συνεχώς νέες καλλιέργειες και ποικιλίες, καλύτερα ζώα και εναλλακτικές τεχνολογίες για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να διαφοροποιήσουν την παραγωγή με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Σήμερα οι αγρότες έχουν μάθει να σκέφτονται καινοτόμα και να παίρνουν ρίσκα. Έχουν δηλαδή αρκετά από τα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία. Αρκεί μόνο να στοχεύουν σε νέες, μεγαλύτερες αγορές και να αρπάζουν άμεσα κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται.

Τελευταία Νέα

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...

Εικονική Πραγματικότητα και Εκπαίδευση: Μια Νέα...

Η εικονική πραγματικότητα και η εκπαίδευση είναι δύο κλάδοι που αλληλεπιδρούν ραγδαία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μάθηση. Με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών,...

SEW Larissa 2024: Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία...

Το SEW Larissa 2024 πραγματοποιήθηκε με πλήθος συμμετεχόντων την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στην Λάρισα. Το Startup Europe Week, που τελεί...

Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων: Το Συνώνυμο της...

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί πυρήνα της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και την...

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και...

Η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Παρά την εμφανή πρόοδο τα...