by Institute of Entrepreneurship Development iED

Κοινωνική Οικονομία: μόδα ή τρόπος ανάπτυξης;

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια έντονη ροπή προς την καλλιέργεια ηθικών ανησυχιών που σχετίζονται με την παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται την τελευταία δεκαετία στη βιώσιμη αμοιβαία επίδραση μεταξύ ανθρώπου, φύσης και οικονομικών πόρων. Η Κοινωνική Οικονομία σχετίζεται άμεσα με υπεύθυνη κατανάλωση. Με άλλα λόγια η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών που πηγάζουν από τις διατάξεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας όπως όλα δείχνουν σημειώνουν αξιοσημείωτη πρόοδο στους επιχειρηματικούς χώρους. Κρίνεται εξαιρετικά αναγκαίο στους καιρούς που ζούμε να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση ως προς το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τόσο τον περιβαλλοντικό άξονα όσο και τον κοινωνικό. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις εξάλλου μπορούνε να γίνουν το αντίδοτο στην κρίση και η κοινωνική οικονομία να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική.

Κοινωνική Οικονομία

Η Κοινωνική Οικονομία στοχεύει στην ισορροπία και στην βιωσιμότητα όλων των πολιτών δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Προσδιορίζει κυρίως τον κοινωνικό προσανατολισμό της επιχειρηματικότητας. Οι αντιπρόσωποι της Κοινωνικής Οικονομίας παράγουν έργο έτσι ώστε να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή, και κατ’ επέκταση η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα θεωρείται κρίσιμη παράμετρος και κατάλληλη πρακτική για την ανακούφιση αρκετών κοινωνικών προβλημάτων. Η αγορά και κατανάλωση αγαθών που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δεν αποτελεί μονάχα μια υπεύθυνη κίνηση αλλά και μια πρακτική που δίνει λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να προκύψουν σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας, εφόσον προάγουν το συλλογικό παρά το ατομικό συμφέρον, την ευημερία της κοινωνίας καθώς και την ανάπτυξη και απασχόληση του πληθυσμού.

Οι τομείς που περιλαμβάνουν είναι:

  • Υγεία. Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικά προβλήματα εξυπηρετούνται από τις παροχές των κοινωνικών υπηρεσιών. Η δημιουργία και κατασκευή μπαρών και προσπελάσιμων χώρων για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία καθώς και η πρωτοβουλία για ειδικά λεωφορεία είναι κάποιες από τις παροχές των κοινωνικών επιχειρήσεων.
  • Παιδεία. Σεμινάρια εξειδίκευσης και επαγγελματικού προσδιορισμού καθώς και μελέτες και έρευνες από μη κερδοσκοπικές εταιρίες και εφημερίδες. Επίσης, μεγάλο έδαφος κερδίζει και η εκπαίδευση ενηλίκων.
  • Κοινωνική αλληλεγγύη. Η ύπαρξη κοινωνικών παντοπωλείων και κοινωνικών φαρμακείων-ιατρείων με σκοπό την παροχή βοήθειας στους κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους. Παρέχονται επίσης είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής, βιβλία και παιχνίδια. Έχουν δημιουργηθεί ακόμα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, νέους καθώς και για ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, η παροχή προσωπικών υπηρεσιών στα κοινωνικά ευπαθή άτομα που αποσκοπούν στην εύρεση και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και στην πιο ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά με απώτερο στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Πολιτισμός. Η δημιουργία μουσείων, βιβλιοθηκών καθώς και πολιτιστικών κέντρων.
  • Περιβαλλοντικές δράσεις. Στον τομέα του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης έχουν συσταθεί επιχειρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον που χρησιμοποιούν υλικά που δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον.

Οι πολίτες που επιλέγουν το δρόμο της κοινωνικής οικονομίας δηλώνουνε με την κίνηση τους την έμπρακτη επιβράβευση του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων. Είτε βρίσκονται από την μεριά των μελών μιας κοινωνικής επιχείρησης είτε είναι απλοί καταναλωτές πιστεύουν σε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης που δίνει λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα.

Τελευταία Νέα

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...