by Institute of Entrepreneurship Development iED

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους Ζωής σε Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες και τους Δασκάλους τους

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά με το πώς να παραμένουν υγιείς και ευτυχισμένοι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Για το λόγο αυτό, μαζί με τους εταίρους του έργου, δημιουργήσαμε αυτό το εύχρηστο διαδραστικό βιβλίο για να εξυπηρετήσουμε τις ομάδες-στόχους του SAHHim. Ας ρίξουμε μια ματιά στο διαδραστικό βιβλίο του SAHHim και ας μάθουμε περισσότερα για το περιεχόμενό του και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό.

Βελτιώνοντας την Καθημερινή Ζωή των Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες

Το διαδραστικό ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του SAHHim ασχολείται με την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων στην ψυχοκινητική παρέμβαση παιδιών με ειδικές ανάγκες και την ενίσχυση των υγιών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής αυτών των μαθητών.

Περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις, ασκήσεις στάσης, καρδιοαναπνευστικής αντοχής, ισορροπίας και συντονισμού και σταθεροποίησης πυρήνα. Τα βασικά κεφάλαια του διαδραστικού βιβλίου SAHHim είναι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, η υγιεινή διατροφή, η διαχείριση του άγχους και οι δραστηριότητες για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

Το Περιεχόμενο του Διαδραστικού Βιβλίου SAHHim

Το ηλεκτρονικό βιβλίο του SAHHim χωρίζεται σε 5 ενότητες, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με ένα διαφορετικό θέμα. Οι ενότητες του βιβλίου είναι οι εξής:

  • Ενότητα 1: Εισαγωγή στο βιβλίο- Η ενότητα αυτή παρουσιάζει το SAHHim και τα περιεχόμενα του βιβλίου. Τονίζει τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής, που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ακαδημαϊκή επίδοση και κοινωνικές δεξιότητες. Διαβάστε την πρώτη ενότητα εδώ.
  • Ενότητα 2: Σωματικές δραστηριότητες-Η ενότητα αυτή εξετάζει τη γυμναστική και τα σημαντικά οφέλη της, όπως η υγεία του εγκεφάλου και η διαχείριση του βάρους. Επίσης, κάνει διάκριση μεταξύ των τύπων άσκησης, όπως η ενδυνάμωση, οι διατάσεις, οι ασκήσεις για τη στάση του σώματος, η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η ισορροπία και ο συντονισμός και η σταθεροποίηση. Τέλος, το σημαντικότερο μέρος αυτής της ενότητας είναι ότι για κάθε τύπο άσκησης προτείνεται ένας ορισμένες ασκήσεις ενώ παρέχεται και ένας οδηγός για την εκτέλεσή τους. Διαβάστε τη δεύτερη ενότητα εδώ.
  • Ενότητα 3: Υγιεινή διατροφή-Η ενότητα 3 αφορά την υγιεινή διατροφή. Εξετάζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής και πώς αυτή βοηθά καθημερινά. Επιπλέον, ασχολείται με τις υγιείς τροφές, βοηθώντας τους μαθητές να διακρίνουν τι είναι κακό και τι καλό να τρώνε. Τέλος, μιλάει για την σημασία της ενυδάτωσης και δίνει οδηγίες για στρατηγικές που μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνει η υγιεινή διατροφή παιχνιδάκι. Διαβάστε την τρίτη ενότητα εδώ.
  • Ενότητα 4: Διαχείριση του άγχους-Δυστυχώς, το άγχος μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Ωστόσο, γνωρίζοντας τι προκαλεί το στρες και πώς να το διαχειριστούμε, μπορούμε να το θέσουμε υπό έλεγχο. Ως εκ τούτου, αυτή η ενότητα διδάσκει τους μαθητές με ειδικές ανάγκες σχετικά με το στρες τις αιτίες και τις επιπτώσεις του. Επιπλέον, παρέχει ασκήσεις χαλάρωσης και στρατηγικές για την αντιμετώπιση του στρες. Διαβάστε την τέταρτη ενότητα εδώ.
  • Ενότητα 5: Ψυχική υγεία-Η καλή ψυχική υγεία μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της καθημερινής ζωής και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό οι εκπαιδευτές, οι φροντιστές και οι γιατροί τους πρέπει να γνωρίζουν πώς να τους υποστηρίζουν στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Επιπλέον, αυτή η ενότητα παρέχει οδηγίες για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας καθώς και πηγές για αναζήτηση βοήθειας πάνω θέματα ψυχικής υγείας. Διαβάστε την πέμπτη ενότητα εδώ.

Εκτός από το διαδραστικό βιβλίο SAHHim, η κοινοπραξία ανέπτυξε επίσης έναν ολοκληρωμένο οδηγό που καλύπτει τις παρακάτω θεματικές:

  • Σωματική δραστηριότητα
  • Διατροφή
  • Διαχείριση άγχους

Κατεβάστε τον οδηγό σε μορφή pdf πατώντας εδώ.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο που εστιάζουν στην άσκηση, τη διαχείριση του στρες και την υγιεινή διατροφή. Αυτά τα βίντεο αποτελούν πολύτιμους πόρους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτές τους. Δείτε τα εκπαιδευτικά βίντεο.

Κλείνοντας

Μέσω αυτών των παραδοτέων, το έργο SAHHim θέλει να ενδυναμώσει τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τους εκπαιδευτές τους με τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή και ολοκληρωμένη ζωή, ξεπερνώντας τις δύσκολες συνθήκες. Μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα παραδοτέα του έργου στην επίσημη ιστοσελίδα του SAHHim. Τέλος, το διαδραστικό βιβλίο SAHHim έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ελληνικά, τουρκικά, ιταλικά, στη Βόρεια Μακεδονία και στη ρουμανική γλώσσα.

Τελευταία Νέα

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...

Εικονική Πραγματικότητα και Εκπαίδευση: Μια Νέα...

Η εικονική πραγματικότητα και η εκπαίδευση είναι δύο κλάδοι που αλληλεπιδρούν ραγδαία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μάθηση. Με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών,...