by Institute of Entrepreneurship Development iED

Visit Meteora: Βελτιώνοντας τον Εργασιακό Χώρο με το INNovaSouth

Η Visit Meteora είναι τουριστική επιχείρηση στην περιοχή των Μετεώρων που προσφέρει εμπειρίες και δραστηριότητες για τους επισκέπτες που επισκέπτονται την περιοχή.

Το τουριστικό γραφείο Visit Meteora είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα, υστερούν στην ενσωμάτωση μιας κουλτούρας καινοτομίας στον εργασιακό χώρο για διάφορους λόγους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για επενδύσεις σε καινοτόμες πρακτικές στον εργασιακό τους χώρο. Αυτές αφορούν αλλαγές σε μεθόδους και διαδικασίες στο εσωτερικό τους που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Εισαγωγή στο Έργο INNovaSouth

Το Ευρωπαϊκό έργο INNovaSouth χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” και υλοποιείται με τη συμμετοχή δύο εταίρων από χώρες της νότιας Ευρώπης, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας (iED) εδρεύει στη Λάρισα και είναι πιστοποιημένο Κέντρο Αριστείας στην Ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και αναπτυσσόμενος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας. Η συμβουλευτική εταιρία JO Consulting SRL ειδικεύεται στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Έργων και Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων με έδρα την Κατάνια της Σικελίας.

Το INNovaSouth βελτίωσε την επιχειρηματική κουλτούρα στη νότια Ευρώπη και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό το πέτυχε με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις για την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και την ανάδειξη της αξίας τους.

Η Υλοποίηση του Έργου

Κατά την υλοποίηση του έργου δημιουργήθηκε το “Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Βέλτιστων Πρακτικών Καινοτομίας στον Χώρο Εργασίας” που βοηθάει ΜΜΕ να βρουν πρακτικές συμβουλές για υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.

Στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε συμμετείχαν ΜΜΕ από τη Θεσσαλία με ενεργή δραστηριότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Οι επιλαχούσες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από εφάπαξ επιχορήγηση 8.000€ για καινοτόμες λύσεις βάσει των INNovaSouth βέλτιστων πρακτικών καινοτομίας.

Οι Καινοτομίες της Visit Meteora

Η Visit Meteora είναι μία εκ των 12 επιχειρήσεων που με τη συμμετοχή τους στο INNovaSouth βελτίωσαν την εργασια τους εισάγοντας καινοτόμες λύσεις στον εργασιακό τους χώρο. Οι καινοτομίες αυτές είχαν στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και την αύξηση της ικανοποίηση τους από την εργασία τους.

Κρίνοντας τις ανάγκες της εταιρίας, η Visit Meteora αφού αναγνώρισε τις καινοτομίες του INNovaSouth που θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στα πρόβληματα που αντιμετωπίζει, προχώρησε στις εξής αλλαγές. Αρχικά, η επιχείρηση εφάρμοσε ένα καθεστώς εναλλαγής θέσεων εργασίας ούτως ώστε να βελτιωθεί η εσωτερική επικοινωνία του προσωπικού αφού θα υπάρχει καλύτερη γνώση σχετικά με την κάθε θέση και τις δυσκολίες της. Έπειτα, γίνανε σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και ιδιαίτερα όσον αφορά τη διακόσμηση και τα έπιπλα που κοσμούσαν το τουριστικό γραφείο. Ταυτόχρονα, η επιχείρηση καθιέρωσε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον μέσω της χρήσης μουσικής και άνετων ρούχων κατά την εργασία. Συνεχίζοντας, η εταιρία δημιούργησε ένα δημιουργικό χώρο κατάλληλο για brainstorming και ανταλλαγή ιδεών με στόχο τη βελτίωση της εργασίας.

Η Visit Meteora ενίσχυσε επίσης τα κίνητρα των εργαζομένων δίνοντας προνόμια και δωροεπιταγές σε αυτούς που πετυχαίνουν τις υψηλότερες πωλήσεις ή ο οδηγός με την καλύτερη βαθμολογία μέσω σχολίων. Τέλος, η επιχείρηση για την προώθηση της συνεργατικότητας, οργάνωσε εταιρικές και ομαδικές εκδηλώσεις όπως κυνήγι τρούφας και εκδήλωση γευσιγνωσίας στην περιοχή.

Συνοψίζοντας

Ευχαριστούμε την Visit Meteora για τον ζήλο που υπέδειξε εφαρμόζοντας καινοτομίες στον εργασιακό της χώρο με σημαντικά οφέλη τόσο για την ίδια όσο και για για το προσωπικό της.

Η διάρκεια της υλοποίησης του INNovaSouth έφτασε στο τέλος της, έπειτα από δύο και πλέον χρόνων αδιάκοπης υποστήριξης της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο.

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τα αποτελέσματα του INNovaSouth, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου.

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε για τις καινοτομίες που υλοποιήθηκαν στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό έργο.

* Αυτό το έργο έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας αριθ. 861874

Τελευταία Νέα

Συνεργασία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΣΘΕΒ, Πάρκου Καινοτομίας...

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel σε όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα) έπληξαν ισχυρά και...

Το Health Hub Συμμετέχει και Φέτος...

Η 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπως κάθε Σεπτέμβριο έτσι και φέτος, επιστρέφει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 9 έως τις 17...

InnoHealth Forum 2023: Πρόσκληση Συμμετοχής στη...

Το InnoHealth Forum 2023, η πρώτη υβριδική έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στην Ηλεκτρονική Υγεία και τις σύγχρονες τάσεις του τομέα της υγείας και του φαρμάκου,...

Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία σε...

Σας ενδιαφέρει η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία και θέλετε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας; Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το SAFESENSE+ εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Project Managers: Διαχείριση της Πραγματικότητας

του Στέλιου Αμπατζίδη Οι ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας αλλάζουν γρήγορα, όπως και η ίδια η κοινωνία. Είναι γεγονός πως τον επιχειρηματικό κόσμο ανέκαθεν χαρακτήριζε έντονη μεταβλητότητα,...