by Institute of Entrepreneurship Development iED

Τί Είναι το ChatGPT και Πώς να το Χρησιμοποιήσετε στην Επιχείρησή σας

Από την επίσημη έναρξη του τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT έχει κερδίσει μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίζει καθημερινά να σημειώνει σημαντική αύξηση χρηστών. Τί είναι όμως το ChatGPT; 

Τί Είναι το ChatGPT 

Αν αναρωτιέστε τί είναι το ChatGPT, αναφέρουμε πως είναι ένα προηγμένο μοντέλο γλώσσας AI που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Αφορά την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργεί συνεκτικές, συναφείς με τα συμφραζόμενα και σχεδόν ανθρώπινες απαντήσεις κειμένου. 

Ως εργαλείο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT είναι σε θέση να κατανοεί και να δημιουργεί κείμενο με βάση τις εντολές που δέχεται. Έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Από το να απαντά σε μια πιο γενική ερώτηση μέχρι να σχεδιάζει περιεχόμενο, να γράφει ένα άρθρο, κλπ.  

Πώς Ξεκίνησε; 

Η ιστορία του ChatGPT ξεκινά το 2018, όταν η OpenAI, ένα αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε για πρώτη φορά το μοντέλο γλώσσας GPT. Αυτό το μοντέλο ήταν ικανό να παράγει ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις και συνομιλίες, εμπνέοντας τη δημιουργία του ChatGPT. 

Η OpenAI κυκλοφόρησε επίσημα το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 και η ανταπόκριση των χρηστών ήταν ραγδαία. Έκτοτε, υπάρχουν συνεχώς βελτιώσεις στην απόδοση και τις δυνατότητες της εφαρμογής κερδίζοντας όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των χρηστών. 

Για την εξέλιξη του χρειάστηκαν εκπαιδευτές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να συντονίσουν τα γλωσσικά μοντέλα καθώς και τεχνικές μάθησης ανθρώπινης συμπεριφοράς για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους χρήστες.  

Πού Μπορεί να Αξιοποιηθεί 

Αφού αναλύσαμε τί είναι το ChatGPT, ας δούμε πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων δημιουργίας κειμένου, το ChatGPT χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους και τομείς. Για παράδειγμα, υποστήριξη πελατών, δημιουργία περιεχομένου, βοήθεια προγραμματισμού και πολλά άλλα. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στη μεταμόρφωση της καθημερινής ζωής και των εργασιακών εμπειριών. 

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Chat GPT είναι η ικανότητά του να εκτελεί εξαιρετικά πολύπλοκες εργασίες με μεγάλη ακρίβεια. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να αναγνωρίσει μοτίβα και να απαντήσει σε σύνθετα ερωτήματα σε πραγματικό χρόνο, γρήγορα και με υψηλό βαθμό ακρίβειας. 

4 Τρόποι να Χρησιμοποιήσετε το ChatGPT στην Επιχείρησή σας 

Παραγωγή κειμένου 

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η εφαρμογή αυτή μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο ανάλογα με τις εντολές που δέχεται. Μπορεί να γράψει για παράδειγμα, ένα άρθρο, να σας βοηθήσει με την δημιουργία περιεχομένου για να παρουσιάσετε τα προϊόντα σας, ή ακόμη και να απαντήσει σε ένα email. 

Υπάρχει ωστόσο πάντα ο κίνδυνος για τυχόν λάθη. Για αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να ελέγχετε πάντα την πληροφορία που σας δίνεται πριν την χρησιμοποιήσετε.

Μηχανή αναζήτησης 

Καθώς αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων, το ChatGPT μπορεί να δώσει πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεται κανείς. Αν δεν γνωρίζετε για παράδειγμα πώς να εκτελέσετε μια εντολή στο excel ή αν ψάχνετε να βρείτε πληροφορίες για κάτι συγκεκριμένο, το ChaGPT μπορεί να σας βοηθήσει εύκολα.  

Πολλές φορές η εύρεση μέσω των μηχανών αναζήτησης δεν είναι τόσο εύκολη. Απαιτεί να ψάξεις προσεκτικά και ανάμεσα σε πολλές πηγές για να βρει αυτό που ψάχνει. Η ευκολία της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι ότι απαντά άμεσα σε οποιαδήποτε ερώτηση. Εξοικονομεί έτσι το χρόνο που θα αφιέρωνε κανείς στη διαδικασία διαλογής της πληροφορίας.  

Μετάφραση κειμένου 

Το ChatGPT είναι ένα πολύγλωσσο Chatbot που υποστηρίζει περισσότερες από 50 γλώσσες αυτή τη στιγμή. Με τη βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, μπορεί να κατανοήσει το νόημα μιας πρότασης ή φράσης σε μια γλώσσα και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια ισοδύναμη πρόταση ή φράση σε άλλη γλώσσα.  

Αυτό καθιστά το ChatGPT ένα χρήσιμο εργαλείο για μετάφραση μεγάλων κειμένων δωρεάν με αρκετή ακρίβεια. 

Διόρθωση κειμένου 

Μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει συντακτικά, γραμματικά ή και ορθογραφικά λάθη. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε ένα κείμενο που έχετε γράψει και να σας το ξαναγράψει με πιο σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, να προσθέσει κόμματα όπου χρειάζεται, μέχρι και να σας προτείνει υπότιτλους. 

Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχεται πολύ προσεκτικά το τελικό κείμενο που σας δίνει καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία. Υπάρχει πάντα η περίπτωση λάθους. 

Πώς να το Χρησιμοποιήσετε Σωστά 

Ένα πολύ σημαντικό tip για τη σωστή χρήση του ChatGPT είναι η ακρίβεια σε ό,τι του ζητάτε. Όσο πιο συγκεκριμένοι είστε με τις ερωτήσεις σας τόσο πιο συγκεκριμένη θα είναι και η απάντηση που θα σας δώσει. Μπορείτε να προσδιορίσετε το ύφος της απάντησης που ζητάτε, επίσημο ή ανεπίσημο, αν θέλετε να σας μιλήσει σαν ενήλικας ή παιδί, ακόμη και σαν κάποιο διάσημο πρόσωπο. 

Το ChatGPT έφερε επανάσταση στον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επικοινωνούν με τις μηχανές με πιο φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό έχει επιτρέψει τη δημιουργία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, και έχει βελτιώσει την απόδοση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. 

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στα Προσεχή Webinars του EYES...

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα ταξίδι που θα συνδέει τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες με τον κοινωνικό αντίκτυπο; Το Ευρωπαϊκό Έργο EYES ξεκινάει την πολυαναμενόμενη...

Δωρεάν Διαδικτυακή Εκδήλωση: Εφαρμογή και Αναπαραγωγή...

Πληροφορίες Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Εφαρμογή και Αναπαραγωγή Έργου και Παραδοτέων εκτός των Χωρών-Εταίρων», που θα διεξαχθεί την...

Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Πώς Αποκτιέται;

της Ευθαλίας Μπουγίδου Ακούγοντας κανείς τον όρο “επιχείρηση” ενδεχομένως αυτόματα φέρει στη σκέψη του και την έννοια του “κέρδους”. Προκειμένου, επομένως, να επιτύχει μια επιχείρηση...

Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Καινοτομίας στον...

Λάρισα, 6 Νοεμβρίου 2023 Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Καινοτομίας, η οποία συστάθηκε και συγκροτήθηκε με σκοπό την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης στη...

Επιχειρησιακή Κουλτούρα και η Διαμόρφωση της

Της Ελευθερίας Χασάπη Οι επιχειρήσεις συνιστούν πολυάνθρωπες ομάδες που χρειάζονται – για να λειτουργήσουν ομαλά- διαμορφωμένη επιχειρησιακή κουλτούρα, ήτοι ένα σύνολο αξιών και κανόνων συμπεριφοράς. Το σύνολο αυτό αποτελεί σύμπλεγμα τεσσάρων παραγόντων,...