by Institute of Entrepreneurship Development iED

Συνέντευξη με τη Zinka Kosec, Ειδική στον Τομέα της Εργασιακής Ευεξίας

Όλοι οι εργοδότες θέλουν να έχουν επαγγελματικά εκπαιδευμένους και αυτοπαρακινούμενους υπαλλήλους. Και πώς διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι ευχαριστιούνται να έρχονται στη δουλειά ή ότι το μόνο κίνητρο τους δεν είναι μόνο ο μισθός τους; Γιατί είναι καλό να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ικανοποιημένους υπαλλήλους που απασχολούνται στην εταιρεία μας; Το μόνο που ακούμε συχνά είναι ότι όλο και περισσότεροι υπάλληλοι απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος στην εργασία, πολλοί από τους οποίους είναι συνταξιοδοτούνται μερικώς και έχουν αναπηρίες. Είναι πραγματικά αδύνατο για μια εταιρεία να διασφαλίσει ότι ένας υπάλληλος αισθάνεται άνετα στο εργασιακό του περιβάλλον; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέσαμε στη Zinka Kosec , λέκτορα Συμβουλευτικής για την ευεξία στο Ανώτερο Επαγγελματικό Κολλέγιο Κοσμητικής και Ευεξίας της Λιουμπλιάνα (VSŠKV).

Η λίστα των δραστηριοτήτων σας είναι αρκετά εκτεταμένη. Είστε λέκτορας στο θέμα της Συμβουλευτικής για την ευεξία στο VSŠKV και διδάσκετε σε άλλα σχολεία και ιδρύματα. Σχεδιάζετε επίσης εταιρικά προγράμματα ευεξίας, που είναι ένας τομέας για τον οποίο δεν μιλάμε ιδιαίτερα στη Σλοβενία. Έχετε επίσης δημοσιεύσει ένα εγχειρίδιο Συμβουλευτικής Ευεξίας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τον εαυτό σας και την καριέρα σας ή τους τομείς στους οποίους εργάζεστε;

Προς το παρόν ασχολούμαι εντατικά με την ολοκλήρωση των διδακτορικών μου σπουδών, όπου ερευνώ τον αντίκτυπο των predictors στην απόδοση στο χώρο εργασίας. Αυτοί οι προγνωστικοί παράγοντες είναι: ικανοποίηση (με ζωή και εργασία), ευεξία, σωματική δραστηριότητα, ενυδάτωση και άγχος. Η εργασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καλύπτει ένα πολύ μεγάλο εύρος, οπότε είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ωστόσο, προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Επίσης, συμμετέχω εντατικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπερβολική χρήση ψηφιακών εργαλείων (πρόγραμμα Digital Detox). Αν και τα ψηφιακά εργαλεία έχουν προσφέρει πολλά καλά σε περιόδους κοινωνικής απόστασης, αυτό έχει οδηγήσει πολλούς σε υπερβολική χρήση και, πάνω απ ‘όλα, πολύ χαμηλότερη παραγωγικότητα. Ο μέσος χρήστης smartphone ξοδεύει 5,7 ώρες την ημέρα μαζί του, εκ των οποίων δύο ώρες από τη δουλειά. Το τηλέφωνό σας γνωρίζει περισσότερα για εσάς σήμερα από ότι γνωρίζετε εσείς για τον εαυτό σας. Το κυνήγι για αυτές τις πληροφορίες είναι παγκοσμίως εξαιρετικά ισχυρό. Γι ‘αυτό, η Σλοβενία δέχτηκε επίσης την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, ο οποίος κυνηγά τις πληροφορίες αυτές σε έναν αγώνα ενάντια στον κινεζικό γίγαντα Huawei. Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε πλήρως τι σημαίνει αυτό.

Φυσικά, είμαι κυρίως μητέρα, η ευεξία στην οικογένεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής.

Μια ελαφρώς προκλητική ερώτηση: Γιατί οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν προγράμματα ευεξίας στο χώρο εργασίας;

Εξαρτάται από το ποιος ρωτάει. Αν ο σκηνοθέτης, τους λέω γιατί ευνοεί την εταιρεία. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που αισθάνονται καλά στη δουλειά είναι επίσης πιο παραγωγικά. Εάν ρωτήσει ο κάποιος από την ομάδα του σκηνοθέτη: γιατί θα υπάρχουν λιγότερες διακυμάνσεις, αναρρωτικές άδειες, λάθη και τραυματισμούς στην εργασία. Εάν ένας υπάλληλος ρωτήσει, τους απαντώ γιατί είναι μια προληπτική φροντίδα για αυτούς και την υγεία τους και θα είναι σε θέση να έχουν μια ποιοτική ζωή. Εάν ρωτήσει ο Πρόεδρος της χώρας: γιατί είναι καλό για την κοινωνία.

Η Δανία έχει ήδη αρχίσει εργασίες για να κάνει την ευτυχία των ανθρώπων τόσο σημαντική όσο το ΑΕΠ. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να προετοιμαστεί και να εφαρμοστεί και για τη Σλοβενία. Οι δυνατότητες είναι αξιοσημείωτες λόγω των φυσικών μας προσόντων.

Ένας εργαζόμενος που δεν αισθάνεται καλά στο χώρο εργασίας του, ο οποίος δεν έχει κίνητρα και κάνει τη δουλειά του μόνο και μόνο επειδή πρέπει, επειδή ο καθένας χρειάζεται μια δουλειά ή χρήματα για να επιβιώσει, είναι ένας εργαζόμενος που αντιμετωπίζει συνεχές (ίσως ασυνείδητο) άγχος. Το άγχος, φυσικά, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι ένας τέτοιος εργαζόμενος θα βρίσκεται συχνά σε άδεια ασθενείας. Τι πρέπει να κάνει η εταιρεία για να αποτρέψει να συμβάινει κάτι τέτοιο;

Πρέπει να δούμε την αλήθεια και να παραδεχτούμε ότι έχουμε πολλούς τέτοιους υπαλλήλους στη Σλοβενία. Οι υψηλές τιμές ακινήτων απαιτούν δάνεια. Τα δάνεια απαιτούν αποπληρωμή μηνιαίων δόσεων και αυτά απαιτούν μισθό. Αυτό το βάρος βαρύνει πολλούς Σλοβένους. Γι ‘αυτό πρέπει να τους βοηθήσουμε, ακόμη και σε θέσεις εργασίας που δεν γνωρίζουν τι εστί ευεξία. Η ευεξία δεν είναι ένα μέρος, αλλά ένα συναίσθημα.

Το τι μεταφέρεται στο εργασιακό περιβάλλον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της εργασίας και τα άτομα της ομάδας. Αν είναι να δώσω κάποιες γενικές οδηγίες, θα έλεγα ότι αυτό είναι σίγουρα ποιοτικό φαγητό, διαλείμματα (ακόμη και για μη καπνιστές)… Ανακαλύφθηκε ότι αυτό σημαίνει πολλά για τους υπαλλήλους εάν μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα, υπάρχουν πρόσθετα πράγματα στη δουλειά που μπορούν να διατηρήσουν την καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του εργαζομένου, ευχάριστες γωνιές για κοινωνικοποίηση. Για παράδειγμα: διαπιστώθηκε ότι είναι πιο σημαντικότερο για τους υπαλλήλους με ποιον δουλεύον παρά πάνω σε τι δουλεύουν – γι ‘αυτό πρέπει να συν-δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα. Πρέπει να συμμετάσχουν στη συν-δημιουργία της διαδικασίας εργασίας, δεδομένου ότι βρίσκονται σε αυτήν κάθε μέρα και τη γνωρίζουν επίσης καλά. Ο εργαζόμενος θα παρακινηθεί και θα δουλέψει περισσότερο για αυτόν τον εργοδότη που θα τον κάνει να αισθάνεται αποδεκτός, σημαντικός, ακουστικός και χρήσιμος.

Η υπερφόρτωση και το άγχος είναι πολύ εξαντλητικό για ένα άτομο μακροπρόθεσμα, οπότε είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η ομάδα και να βελτιώνονται αυτές τις συνθήκες το συντομότερο δυνατό. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι συμβαίνουν. Παντού. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος αν συμβούν, είναι λάθος αν δεν γίνει τίποτα για την επίλυσή τους!

Μήπως οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να αντιμετωπίζουν την εξάλειψη των συνεπειών ενός ανθυγιεινού εργασιακού περιβάλλοντος ή της θεραπείας του παρά της πρόληψης;
Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μακροπρόθεσμα σχέδια του management και των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με το νόμο, ο καθένας πρέπει τουλάχιστον να ασχολείται με την προώθηση της υγείας στο χώρο εργασίας και τακτικές ιατρικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Ιατρικής στην Εργασία, στην Κυκλοφορία και στον Αθλητισμό. Δεδομένου ότι η προαγωγή της υγείας στη Σλοβενία (πρόληψη) δεν έχει ακόμη παρακολουθηθεί σοβαρά από την αρχή, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για την πραγματική κατάσταση. Στις εταιρείες που έχω παρευρεθεί, μπορώ να πω ότι εργάζονται σκληρά για την πρόληψη, συστηματικά και με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κάνουν συχνά το αδύνατο δυνατό. Αλλά ξέρω επίσης ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν έχουν το χρόνο (ή χρήματα ή προσωπικό) να το αντιμετωπίσουν, γιατί δεν είναι απαραίτητο, γιατί όταν ένα άτομο δεν μπορεί πλέον να το κάνει, προσλαμβάνει κάποιον άλλο και δεν ασχολείται καν με τη θεραπεία, πόσο μάλλον με την πρόληψη.

Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνω ότι πολλές φορές τα άτομα δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό ή επειδή δεν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν επιπλέον προσπάθεια. Για παράδειγμα, σε ένα σεμινάριο, ρωτούν πρώτα πότε θα τελειώσει ή αν μπορούν απλώς να υπογράψουν. Θα υπογράφατε απλά; Σοβαρά? Είναι για την υγεία σας! Σε τέτοιες περιπτώσεις, λυπούμαι ιδιαίτερα.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για να βελτιώσουν την ευεξία των υπαλλήλων τους στο χώρο εργασίας;
Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την ευημερία της ομάδας, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο, γιατί το πιο σημαντικό είναι να κερδίσουμε την αγάπη των εργαζομένων, ώστε να είναι ευτυχείς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αργότερα. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να τους συμβουλεύετε και να επικοινωνείτε μαζί τους ανά πάσα στιγμή σχετικά με το σχεδιασμό της διαδικασίας. Εξάλλου, όταν δεν παρέχουμε πληροφορίες, ερμηνεύεται (φυσικά φαινομενικά μόνο) από τους ίδιους τους υπαλλήλους – τις περισσότερες φορές ως εξής: «Τα αφεντικά θέλουν περισσότερη / ταχύτερη / καλύτερη δουλειά» και επομένως είναι ενάντια στο πρόγραμμα εκ των προτέρων.

Έτσι, όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την ευημερία των εργαζομένων σε μια εταιρεία, την ελέγχουμε μέσω πέντε τομέων ευεξίας: σωματικής, συναισθηματικής, διανοητικής, κοινωνικής και πνευματικής. Στη συνέχεια αρχίζουμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα. Τις περισσότερες φορές στην αρχή του πιο «αδύναμου συνδέσμου». Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζουμε τέτοιο περιεχόμενο για πρώτη φορά σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό, θέλουμε οι άνθρωποι να αισθάνονται σίγουροι και ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο, οπότε αντιμετωπίζουμε την θεματική που είναι ισχυρότερη και ενισχύουμε άλλους τομείς μέσω αυτού, καθώς οι συμμετέχοντες αισθάνονται αυτοπεποίθηση, ικανοί, σημαντικοί και ασφαλείς και προτιμάνε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα και επίσης ασχολούνται περισσότερο με αυτό.

Συζητώ συχνά με εργαζομένους από διάφορες σλοβενικές εταιρείες. Οι περισσότεροι παραπονούνται για τη συμπεριφορά των ανωτέρων τους, τους κακούς μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και θα μπορούσα να συνεχίσω. Και αρκετοί από αυτούς ψάχνουν άλλη δουλειά, παρά το γεγονός ότι τους αρέσει να κάνουν τη δουλειά τους και θα «ανθίζαν» σε καλύτερες συνθήκες εργασίας στην ίδια θέση. Τι συμβουλεύετε τους διευθυντές σε τέτοιες περιπτώσεις; Είναι δυνατόν να επιλυθεί συνήθως η κατάσταση υπέρ του εργαζομένου;
Η απάντηση είναι τόσο απλή που πολλοί δεν μπορούν να το πάρουν στα σοβαρά, και αυτό είναι η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. Ειλικρίνεια στις σχέσεις, τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες. Όταν βάζουμε τα την τράπουλα στο τραπέζι και όταν πέφτουν οι μάσκες, είμαστε αυτό που είμαστε. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά στους συναδέλφους μας για την κατάσταση στην ομάδα. Ωστόσο, αν πρέπει να φοράμε μάσκα κάθε μέρα, ξοδεύουμε πολύ την ενέργειά μας σε αυτήν, την οποία δεν έχουμε στη συνέχεια ούτε για δουλειά (δουλεύουμε χειρότερα από ό, τι θα μπορούσαμε – και δίνουμε στο αφεντικό έναν λόγο να μας επικρίνει ακόμη περισσότερο!) Ούτε για την οικογένεια επειδή αισθανόμαστε ένοχοι επειδή δεν είμαστε καλοί σύντροφοι / γονείς), πόσο μάλλον για τον εαυτό μας. Ως αποτέλεσμα, χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μόνο αυτό μπορούμε και ότι μόνο αυτό αξίζουμε. Αλλά τότε συχνά δεν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε πια. Επομένως, τρία πράγματα είναι σημαντικά: αν διευκρινίσουμε την κατάσταση, εάν είναι δυνατόν, ή να βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, αλλά αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, να προσπαθήσουμε να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο συναισθηματικά να επελευθερώνουμε τακτικά αυτές τις εντάσεις και να φέρνουμε συστηματικά άλλες χαρές που μας γεμίζουν με ενέργεια.

Εάν η εταιρεία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ευεξίας στο χώρο εργασίας, ποια είναι τα πλεονεκτήματα ή τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων για την εταιρεία και για τον εργαζόμενο; Τι γίνεται με αδύνατα σημεία ή αρνητικά αποτελέσματα;
Τα πλεονεκτήματα είναι: χαμηλότερος κύκλος εργασιών, λιγότερες απουσίες, μεγαλύτερη αφοσίωση στην εργασία, καλύτερο εταιρικό κλίμα, υψηλότερος συντελεστής ικανοποίησης των εργαζομένων, ισχυρότερες διαπροσωπικές συνδέσεις των εργαζομένων, καλύτερη υγεία των εργαζομένων, μεγαλύτερη αφοσίωση των εργαζομένων στον οργανισμό, καλύτερη γνώμη των εργαζομένων για την οργάνωσή τους, καλύτερη φήμη των εργοδοτών…

Θα ήθελα να επισημάνω ένα άλλο ιδιαίτερο πλεονέκτημα: είναι η σταθερότητα της συλλογικότητας. Όταν σχεδιάζουμε ένα επιχειρηματικό έτος, συνήθως υποθέτουμε ότι όλα θα τρέχουν σε σταθερή πίστα, και στη συνέχεια το στέμμα έρχεται και γυρίζει τα πάντα ανάποδα. Ένα άτομο που αισθάνεται καλά στο εργασιακό περιβάλλον είναι ψυχικά ισχυρότερο ακόμη και σε απρόβλεπτες καταστάσεις και είναι σε θέση να αντιδρά σωστά και να εκτελεί εργασίες εργασίας ακόμη και σε ένα αλλαγμένο περιβάλλον / πεδίο / ρυθμό. Έτσι, η φροντίδα για την ευεξία των εργαζομένων σημαίνει στην πραγματικότητα τη φροντίδα της σταθερότητας της εφαρμογής της εργασιακής διαδικασίας.

Με τα αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο, θα μπορούσα να επισημάνω μερικά πράγματα:

  • Για την κατάλληλη επιλογή περιεχομένου για ομάδες (όπου η υποστήριξη από συνανθρώπους είναι σημαντική – για παράδειγμα, επικοινωνία στο χώρο εργασίας) και ατομικά (όπως διακοπή του καπνίσματος). Σίγουρα δεν θα πετύχετε εάν πείτε, “Από αύριο και μετά, θα υποστηρίξουμε όλους τους απασχολούμενους καπνιστές μας να σταματήσουν το κάπνισμα.” Είναι παρόμοιο με τα προγράμματα μείωσης του υπερβολικού βάρους.
  • Εάν το πρόγραμμα δεν διαχειρίζεται επαγγελματικά, μπορεί τα άτομα να αναπτύξουν κάποια ισχυρότερα συναισθηματικά τραύματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα από επαγγελματία, και είναι ακόμη πιο σημαντικό να δημιουργηθεί ένα «πεδίο εμπιστευτικότητας» από την αρχή, όπου το ισχύον περιεχόμενο του προγράμματος δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ για κοροϊδία μεταξύ των υπαλλήλων μελλοντικά.
  • Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς, καθώς είναι συχνό φαινόμενο ότι εάν το περιεχόμενο προσδιορίζεται πολύ μακροπρόθεσμα και αυτό δεν παρακολουθείται, ο αριθμός των συμμετεχόντων μειώνεται.

Πώς εκτιμάτε ότι οι σλοβενικές εταιρείες φροντίζουν τους υπαλλήλους τους σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ειλικρινά πιστεύω ότι έχουμε πολλά άτομα με πολύ προχωρημένη σκέψη για τη φροντίδα των εργαζομένων. Μερικά από αυτά έχουν επίσης κάποια δυνατότητα να κάνουν αυτές τις ιδέες πραγματικότητα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα NLB – Healthy Bank. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους εδώ, οπότε πηγαίνουν στο εξωτερικό. Οι νέοι ειδικότερα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό σήμερα.

Στη Σλοβενία, θα ήθελα ακόμη να επισημάνω κάτι άλλο – τον ισχυρό ατομικισμό, όπου ο καθένας φροντίζει περισσότερο για τον εαυτό μετά τη δουλειά και δεν θα συμμετέχει στην κοινή σωματική δραστηριότητα της ομάδας, ακόμα κι αν είναι καλό για την υγεία του. Ειλικρινά πρέπει να παραδεχτώ ότι πολλές φορές ήμουν άφωνη όταν τα καλά προγράμματα έμειναν «κενά» ή ήταν μισά έπειτα από πολλά αιτήματα, κλήσεις, e-mail »

Στην ΕΕ, οι σκανδιναβικές χώρες αποκλίνουν θετικά από αυτή την άποψη, όπου η συνειδητοποίηση της σημασίας της ποιότητας ζωής ήταν εξαιρετικά υψηλή για πολύ καιρό. Βλέπω το κλειδί για την επιτυχία τους στην υψηλή ευαισθητοποίηση, την ευελιξία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπων . Στο πίσω άκρο βρίσκονται οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που ήταν από τις τελευταίες που προσχώρησαν στην ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Εδώ υπάρχει πολύ περιθώριο βελτίωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ήθελα να επισημάνω ένα άλλο παράδοξο. Πολύ περιεχόμενο ευεξίας προέρχεται από ανατολικό θρησκευτικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, και σήμερα εκεί συμβαίνουν οι μεγαλύτερες κακοποιήσεις των εργαζομένων, δουλεύοντας απίθανα πολλές ώρες κάτω από ακραία σωματική και ψυχική προσπάθεια. Και δεν εννοώ μόνο τους χαμηλότερους εργαζόμενους, αλλά και τους διευθυντές, τα στελέχη κ.λπ.

Αλλά τι λέει η νομοθεσία για τη φροντίδα της ευημερίας στο χώρο εργασίας;
Αυτά εφαρμόζονται συχνά σε οργανισμούς υπό την αιγίδα της προώθησης της υγείας στο χώρο εργασίας, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους οργανισμούς από το 2011 μετά την τροποποίηση του νόμου περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Για να γίνει αυτό, τότε υπάρχουν πρόσθετοι κανόνες, όπως το περιεχόμενο αυτό να να είναι διαθέσιμο σε όλους, να καθορίζονται οικονομικά και ούτω καθεξής. Έτσι, τα προγράμματα αυτά μπορούν να θεωρηθούν από την εταιρεία ως εκπεπτέα της φορολογίας του οργανισμού. Διαφορετικά, στην πράξη συναντάμε περιστασιακά ορισμένες αποκλίσεις, καθώς η FURS ισχυρίζεται ότι ορισμένα περιεχόμενα (για παράδειγμα παπούτσια για τρέξιμο) είναι αγορά προσωπικού και όχι επιχειρηματικού χαρακτήρα και μπορούν να διαγραφούν από το κόστος. Μια νομική γκρίζα περιοχή που δεν ωφελεί κανέναν.

Πιστεύετε ότι οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να έχουν έναν διευθυντή που θα φροντίζει αποκλειστικά για την ευημερία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας;
Φυσικά. Όλοι οι οργανισμοί! Ειδικά εταιρείες παροχής υπηρεσιών και εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες / επιχειρηματικούς εταίρους τους.

Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι το «πρόσωπο» τους δεν είναι απλώς ένα εμπορικό σήμα που με δεξιότητες μάρκετινγκ, αλλά ότι είναι κυρίως τα (δυσαρεστημένα) πρόσωπα των υπαλλήλων τους. Εκεί μπορείτε να δείτε ακριβώς το «πρόσωπο» της εταιρείας – κλίμα, ατμόσφαιρα, φροντίδα για τους υπαλλήλους… Στο τέλος, διαπιστώνουμε ότι δεν εξετάζουμε εάν είμαστε σε δραστηριότητες B2B (από επιχείρηση σε επιχείρηση) ή ίσως σε B2C ( επιχείρηση-προς-πελάτη), επειδή γνωρίζουμε ότι είμαστε πάντα στο H2H – δηλαδή, σχέση ανθρώπου με άνθρωπο. Είναι σαφές επίσης πως η φροντίδα για την ευημερία των εργαζομένων είναι ένα σοβαρό ζήτημα και επομένως αξίζει μια συστηματική προσέγγιση. Ένα άτομο που εργάζεται ως manager ευεξίας θέτει έναν οργανισμό έναντι άλλων οργανισμών σε θέση που η Δανία έχει έναντι άλλων χωρών.

Τελευταία Νέα

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...