by Institute of Entrepreneurship Development iED

Οι 7 Γυναίκες-Μέντορες Πίσω από την Επιτυχημένη Εκπαίδευση του FIT

Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και αειφορία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δηλαδή η αύξηση του αριθμού των γυναικών που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση, έχει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Οι γυναίκες-μέντορες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη μείωση της φτώχειας, και τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλα τα μέλη της.

Η Ευρώπη είναι αρωγός για την επίτευξη των παραπάνω με την παροχή χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση Ευρωπαϊκών έργων που ασχολούνται με τις παραπάνω θεματικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου έργου είναι το Erasmus+ έργο FIT που ασχολείται με την γυναικεία ενδυνάμωση στην επιχειρηματικότητα, τα οικονομικά και τη κυκλική οικονομία μέσω εκπαιδεύσεων. Εξίσου σημαντική ήταν και η υποστήριξη που παρείχαν οι γυναίκες-μέντορες του έργου σε γυναίκες επιχειρηματίες ή και σε αυτές που σκέφτονται να ασχοληθούν με το επιχειρείν. Βασικός όγκος της εκπαίδευσης και της υποστήριξης που παρείχε το έργο πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως και τις 24 Ιουνίου με τη συμμετοχή πολλών γυναικών.

Στο άρθρο θα αναδείξουμε τη σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών πάνω σε τομείς που άπτονται της διοίκησης όπως τα χρηματοοικονομικά, και θα αναφέρουμε τις γυναίκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες που εργάστηκαν ως μέντορες κατά την εκπαίδευση του FIT.

Γιατί είναι σημαντική η εκπαίδευση και υποστήριξη των νέων γυναικών επιχειρηματιών

Το να ξεκινήσει κάποιος μια επιχειρηματική ιδέα από μηδέν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια επιτυχημένη επιχείρηση δεν μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα μιας ιδέας με καλές προοπτικές. Απεναντίας, όσοι και όσες που τολμάνε να περάσουν από το σχεδιασμό στην υλοποίηση μιας επιχείρησης πρέπει να κατέχουν τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις διοίκησης και οικονομικών.

Μπορεί οι γυναίκες να μην γνωρίζουν λιγότερα χρηματοοικονομικά από τους άντρες, όμως υπάρχει απόκλιση στην οικονομική συμπεριφορά, τις πεποιθήσεις γύρω από την οικονομική διαχείριση, αλλά και την αυτοπεποίθηση μεταξύ των δύο φίλων. Για παράδειγμα, μια έρευνα ανέδειξε πως τα οικονομικά αγχώνουν περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες σε ποσοστό 57% έναντι 46%.

Οι γυναίκες-μέντορες πίσω από την επιτυχία του FIT

Μπορεί το έργο FIT να απαρτίζεται από μια δυνατή σύμπραξη εταίρων με εξειδίκευση πάνω στην εκπαίδευση, τη γυναικεία ενδυνάμωση και την επιχειρηματικότητα, αλλά η επιτυχία δεν θα ήταν δεδομένη χωρίς τη πολύτιμη συνεισφορά των εξωτερικών συνεργατών του έργου.

Οι γυναίκες-μέντορες που συνεργάστηκαν με το έργο είναι καταξιωμένες επαγγελματίες και επιχειρηματίες σε διαφορετικούς τομείς. Με τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους απ’ την αγορά κατάφεραν να υποστηρίξουν αλλά και να εμπνεύσουν τις νυν και μελλοντικές γυναίκες επιχειρηματίες ώστε να τολμήσουν να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα.

Οι επτά γυναίκες-μέντορες που συμμετείχαν στις εκπαιδεύσεις του FIT (σε τυχαία σειρά αναφοράς) είναι οι παρακάτω:

Χρύσα Κυλινδρή: Επιχειρηματίας που ειδικεύεται στο Μάρκετινγκ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Γνωρίζει έξι ξένες γλώσσες και ζει στη Λάρισα. Είναι Digital Marketing Manager σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καφέ στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα είναι συνιδιοκτήτρια ενός καταστήματος εστίασης και έχει τη δική της εταιρεία marketing με εξειδίκευση στο social media management. 

Η Χρύσα Κυλινδρή κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο JOIST Innovation Park για το Ευρωπαϊκό έργο FIT.

Καλομοίρα Παπαγεωργίου: Ασχολείται με το χειροποίητο κόσμημα από 14 ετών. Η επαγγελματική της σχέση με το κόσμημα ξεκίνησε στα 23 της όταν άνοιξε την πόρτα του Πριγκιπώ, το οποίο της έχει χαρίσει τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής της. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει φτιάξει πάρα πολλά κοσμήματα, ένα πολύ αναγνωρίσιμο brand, έχει κερδίσει βραβεία και έχει συνεργαστεί με αγαπημένους της επαγγελματίες από τον χώρο της φωτογραφίας, του styling, του digital marketing, μέχρι της αρχιτεκτονικής και της φαρμακευτικής. 

Ιωάννα Τσαγκούλη: Ελληνίδα αρχιτέκτονας με σπουδές στην Αρχιτεκτονική σχολή της Βενετίας, στην Architectural Association School of Architecture του Λονδίνου καθώς και στο Πανεπιστήμιο του East London.  Το 2016 εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Σαντορίνης. Συνθέτει την αρχιτεκτονική της THIS IS IMDA η οποία χαρακτηρίζεται από μια βαθιά εννοιολογική και φιλοσοφική προσέγγιση ως προς την αισθητική, την ηθική, την αλληλεπίδραση με τον πελάτη, τα συνεργεία κατασκευής μα πάνω από όλα με το ίδιο το έργο.

Βαλεντίνα Μπουμπουρίδου: Βρίσκεται πίσω από την ιδέα του project Grapes and Salt  προέρχεται από την ανάγκη που πάντοτε είχε να «γίνεται» το δικό της. Ήθελε να φτιάχνει  τα δικά της δώρα για τους αγαπημένους της, στη συνέχεια αυτά άρεσαν, και της ζητούσαν και άλλοι να το κάνει για αυτούς, και έτσι πάνω στην καραντίνα βρήκε τον χρόνο και αποφάσισε να κάνει μια επιχείρηση με την υπηρεσία των όμορφων και ιδιαίτερων δώρων. Επικεντρώνεται στο κρασί, για το οποίο συνεχώς μαθαίνει. Αλλά αυτό είναι που της αρέσει σε αυτό που κάνει, η συνεχής διαδικασία να μαθαίνει νέα πράγματα.

Μαρία Πατσιά: μηχανικός στα χαρτιά, μαγείρισσα και ζαχαροπλάστρια στην καρδιά. Τον Οκτώβριο του 2019 «γεννιέται» η Miss tasty. Όλες οι συνταγές υπάρχουν στο site της, αλλά πολλές από αυτές τις μοιράζεται στα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δοκιμάζει συνταγές και τις παρουσιάζει, πάντα με αναφορά σε ποιον ανήκει η συνταγή.  Η εμπειρία πλέον την βοηθά και στη δημιουργία δικών της συνταγών.

Η Μαρία Πατσιά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο JOIST Innovation Park για το Ευρωπαϊκό έργο FIT.

Λένα Χαϊδούτη: Storyteller και Mindset Coach. Έχει δημιουργήσει το Heartdreaming, μια δική της πρωτότυπη μέθοδο, που συνδυάζει το παραμύθι με το δημιουργικό οραματισμό και το mindfulness. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδό, βοηθά παιδιά, εφήβους και ενήλικες (σε ομάδες αλλά και ατομικά) να εκπαιδεύσουν το νου τους. Έχει το δικό της επαγγελματικό χώρο στη Λάρισα, παρέχοντας ωστόσο τις υπηρεσίες της και διαδικτυακά.

Η Λένα Χαϊδούτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο JOIST Innovation Park για το Ευρωπαϊκό έργο FIT.

Ευαγγελία Κοτσιμπογεώργου: Oικονομολόγος που το 2008 δημιούργησε το δικό της λογιστικό φοροτεχνικό γραφείο. Παράλληλα είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρίας παροχής επιχειρηματικών συμβουλών Γεωοικονομική ΕΠΕ η οποία δραστηριοποιείται στην Λάρισα από το 2008. Κατά τη διάρκεια της 14ετούς επαγγελματικής της πορείας έχει αναλάβει σημαντικές υποθέσεις σε θέματα φορολογίας κεφαλαίου καθώς και στη διαχείριση ακινήτων.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) αποτελεί περήφανος εταίρος της σύμπραξης του FIT. Ως υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση των εκπαιδεύσεων στην Ελλάδα και για την εύρεση των mentors που μας υποστήριξαν κατά τις εκπαιδεύσεις, θα θέλαμε να τις ευχαριστήσουμε δημόσια για την υποστήριξη που παρείχαν στην εκπαίδευση και στις εκπαιδευόμενες του έργου με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ως γυναίκες του επιχειρείν.

Τελευταία Νέα

Ενισχύοντας την Περιβαλλοντική Συνείδηση Μέσω Πρακτικών...

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο "WE: Real-World Education to Foster Environmental Awareness", που στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και...

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...