by Institute of Entrepreneurship Development iED

4 Θετικά Χαρακτηριστικά της Ομαδικότητας στο Χώρο Εργασίας

Η ομαδικότητα στο χώρο εργασίας έχει γίνει μία από τις κύριες προτεραιότητες για τους εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Η αποτελεσματική ομαδική εργασία είναι μία ταυτόχρονα εύκολη αλλά και απαιτητική διαδικασία που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η εταιρική κουλτούρα, τα μέλη της ομάδας και το είδος της εργασίας είναι μερικά από αυτά.

Η εμφάνιση της πανδημίας άλλαξε πολλά από τα μέχρι τότε δεδομένα στις ζωές των ανθρώπων. Αλλαγές έφερε και στον εργασιακό χώρο και συγκεκριμένα στον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονταν, επιβάλλοντας την τηλεργασία στο μεγαλύτερο ποσοστό. Η ομαδική εργασία επομένως, αποτελεί πρόκληση για όσους δουλεύουν εξ ’αποστάσεως και για τους περισσότερους υβριδικούς και απομακρυσμένους τρόπους εργασίας.

Η ομαδική εργασία αναφέρεται στην αποτελεσματική εργασία μιας ομάδας ανθρώπων για έναν συλλογικό και κοινό σκοπό. Η ομαδικότητα δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά σε όλους. Ωστόσο, αν στο σύνολο των εργαζομένων μιας εταιρίας καλλιεργείται άριστη συνεργασία και ομαδικό πνεύμα, τότε σπουδαία πράγματα μπορούν να συμβούν.

Τι κάνει όμως την ομαδικότητα στο χώρο εργασίας τόσο σημαντική;

Η Ομαδικότητα Καλλιεργεί την Αποτελεσματική Επικοινωνία 

Η επικοινωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας. Για να μπορέσει μια ομάδα να συνεργαστεί και να αποφέρει αποτελέσματα θα πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί σωστά έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνοχή και σαφείς στόχοι. Μια επιτυχημένη ομάδα που επιδεικνύει καλή επικοινωνία είναι σαφώς πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Η Ομαδική Εργασία Γεννά Νέες Ιδέες και Δεξιότητες 

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται νέες ιδέες για να πετύχουν στον ανταγωνιστικό κόσμο. Κάθε εργαζόμενος έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και ιδέες. Δουλεύοντας σε ομάδες, δίνεται η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη διεκπεραίωση των εργασιών αλλά και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η ανταγωνιστική φύση της επιχείρησης απαιτεί από τους εργαζόμενους να βρίσκουν νέους τρόπους για να καινοτομούν και να εμπνέουν την εξέλιξη. Όταν διαφορετικοί άνθρωποι με μεμονωμένες ιδέες ενωθούν, τότε μόνο θετικά πράγματα μπορούν να συμβούν.  

Κάθε μέλος της ομάδας έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει σε αυτή. Όλοι μαζί ενώνουν τις διαφορετικές δεξιότητες τους προκειμένου η εργασία τους να κυλά με περισσότερη ευκολία και αρμονία. Όλοι μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα, αρκεί να υπάρχει θέληση και ανιδιοτέλεια. Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο, οι εργαζόμενοι εμπνέονται και αξιοποιούν. 

Η Ομαδικότητα Βοηθάει στην Άμεση Επίλυση Προβλημάτων 

Σε κάθε εργασία η εμφάνιση προβλημάτων είναι αναμενόμενη και κυρίως αναπόφευκτη. Καθώς η τεχνολογία προχωρά και οι ανάγκες αλλάζουν ταχύτατα, τα προβλήματα γίνονται πιο περίπλοκα. Όταν ένα πρόβλημα ή λάθος έρχεται στο προσκήνιο, χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επιλυθεί κυρίως όταν πρέπει να αντιμετωπιστεί από μόνο ένα άτομο. Τα περισσότερα προβλήματα ή ευκαιρίες απαιτούν ποικίλες δεξιότητες, οπτικές και γνώσεις. 

Το σύνολο φέρνει στο τραπέζι προτάσεις επίλυσης και ιδέες που μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και προσπάθεια. Οι άμεσες αποτελεσματικές λύσεις, επιπλέον, μειώνουν και τον κίνδυνο που εγκυμονεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για το προϊόν και για ολόκληρη την επιχείρηση γενικότερα.  

Η Ομαδική Εργασία Ενισχύει την Αποδοτικότητα και την Αφοσίωση 

Η συγκρότηση μιας ομάδας είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από την ομαδική δουλειά και συνεργασία. Μόνο μια ομάδα που συνεργάζεται καλά μπορεί να πετύχει μαζί και να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Η ομαδικότητα στο χώρο εργασίας καλλιεργεί την αφοσίωση των εργαζομένων στην ίδια την εταιρία. Όταν τα άτομα συνεργάζονται μέσα σε ένα θετικό και υποστηρικτικό εταιρικό κλίμα, τότε έχουν όλα ένα κοινό στόχο: Το καλύτερο για την επιχείρηση.  

Μέσα σε μια ομάδα όπου όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια και υπάρχει ισότητα και κατανόηση, οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερό τους και αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό. 

Τελευταία Νέα

Προώθηση της Μάθησης στις ΜΜΕ: Λάβετε...

Η ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενσωματώνουν την ενεργό διαδικασία διαχείρισης της σταδιοδρομίας και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων των εργαζομένων τους, στην εσωτερική...

Social Media: Ο Νέος Ρόλος και...

του Στέλιου Αμπατζίδη Η επέλαση των social media στη ζωή μας την έχει επηρεάσει σε πολλά επίπεδα. Μέσω αυτών, οι χρήστες, δημιουργώντας έναν λογαριασμό, μπορούν να ψυχαγωγηθούν...

Ψηφιακές Δεξιότητες: Το Μέλλον της Εργασίας

της Στεφανίας Κόντου Οι παγκοσμίως ραγδαίες μεταβολές στην τεχνολογία προκαλούν νέα δυναμική στην οικονομία, νέες ευκαιρίες απασχόλησης, νέες συνθήκες και απαιτήσεις στην αγορά εργασίας. Στο...

Εκπαίδευση Υπευθύνων Εργασιακής Ευεξίας για τη...

Τα οφέλη της καινοτομίας στο χώρο εργασίας στην παραγωγικότητα και τη βελτίωση της δημιουργικότητας είναι προφανή. Ταυτόχρονα, η διατήρηση της ευεξίας των εργαζομένων αποτελεί...

Word of Mouth Marketing: Πώς &...

του Ανδρέα Φράγκου Το marketing είναι ένας ευρύς τομέας, πολύ κρίσιμος για όλες τις επιχειρήσεις. Εκτός από την εφαρμογή του μέσα από παραδοσιακά κανάλια όπως...