by Institute of Entrepreneurship Development iED

Λευκαδίτης GTC: Εισαγωγή στην Καινοτομία μέσω του INNovaSouth

Η εταιρία Λευκαδίτης GTC δραστηριοποιείται από το 1985 στον χώρο της χονδρικής πώλησης εργαλείων, μηχανημάτων και αναλωσίμων καλύπτοντας όλες τις ανάγκες ενός χρωματοπωλείου, ή ενός σύγχρονου τεχνικού πολυκαταστήματος, εξυπηρετώντας τους πελάτες της πανελλαδικά με το δίκτυο πωλητών της.

H Λευκαδίτης GTC είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα, υστερούν στην ενσωμάτωση μιας κουλτούρας καινοτομίας στον εργασιακό χώρο για διάφορους λόγους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για επενδύσεις σε καινοτόμες πρακτικές στον εργασιακό τους χώρο. Αυτές αφορούν αλλαγές σε μεθόδους και διαδικασίες στο εσωτερικό τους που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Εισαγωγή στο Έργο INNovaSouth

Το Ευρωπαϊκό έργο INNovaSouth χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” και υλοποιείται με τη συμμετοχή δύο εταίρων από χώρες της νότιας Ευρώπης, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας (iED) εδρεύει στη Λάρισα και είναι πιστοποιημένο Κέντρο Αριστείας στην Ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και αναπτυσσόμενος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας. Η συμβουλευτική εταιρία JO Consulting SRL ειδικεύεται στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Έργων και Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων με έδρα την Κατάνια της Σικελίας.

Το INNovaSouth βελτίωσε την επιχειρηματική κουλτούρα στη νότια Ευρώπη και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό το πέτυχε με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις για την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών και την ανάδειξη της αξίας τους.

Η Υλοποίηση του Έργου

Κατά την υλοποίηση του έργου δημιουργήθηκε το “Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Βέλτιστων Πρακτικών Καινοτομίας στον Χώρο Εργασίας” που βοηθάει ΜΜΕ να βρουν πρακτικές συμβουλές για υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.

Στην ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε συμμετείχαν ΜΜΕ από τη Θεσσαλία με ενεργή δραστηριότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Οι επιλαχούσες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από εφάπαξ επιχορήγηση 8.000€ για καινοτόμες λύσεις βάσει των INNovaSouth βέλτιστων πρακτικών καινοτομίας.

Οι Καινοτόμες Λύσεις της Επιχείρησης Λευκαδίτης GTC

Η Λευκαδίτης GTC είναι μια από τις 12 Θεσσαλικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο έργο. Η εταιρία έπεισε τους εταίρους για τις ανάγκες και το όραμα της να αποτελεί μια σύγχρονη επιχειρηματική οντότητα που ακολουθεί τις βέλτιστες καινοτόμες πρακτικές, ενώ παράλληλα βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την ευημερία τους.

Βάσει των παραπάνω αναγκών και των δυνατοτήτων της Λευκαδίτης GTC, η επιχείρηση διαμόρφωσε έναν μην αξιοποιημένο χώρο της εταιρίες σε κέντρο ιδεών για την ενεργότερη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση. Επιπλέον, η Λευκαδίτης GTC παρείχε εκπαίδευση του προσωπικού στις βασικές δραστηριότητες της επιχείρησης καθώς και σε τεχνικές πωλήσεων. Παράλληλα, υιοθέτησε πρακτικές mentoring και του coaching των υπαλλήλων με στόχο να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματική τους ζωής, ενώ καθιέρωσε ομαδικές δραστηριότητες (team bonding) του προσωπικού για την ενίσχυση των διαπροσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Τέλος, η εταιρία ενισχύθηκε τεχνολογικά επενδύοντας σε ένα νέο σύστημα CRM, που σε συνδυασμό με τις αυξημένες γνώσεις των πωλητών, να αποκτήσουν περισσότερους και πιο πιστούς πελάτες.

Συνοψίζοντας

Ευχαριστούμε την Λευκαδίτης GTC για τον ζήλο που υπέδειξε εφαρμόζοντας καινοτομίες στον εργασιακό της χώρο με σημαντικά οφέλη για την ίδια και τους εργαζομένους.

Η διάρκεια της υλοποίησης του INNovaSouth έφτασε στο τέλος της, έπειτα από δύο και πλέον χρόνων αδιάκοπης υποστήριξης της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο.

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τα αποτελέσματα του INNovaSouth, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου.

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε για τις καινοτομίες που υλοποιήθηκαν στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό έργο.

* Αυτό το έργο έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας αριθ. 861874

Τελευταία Νέα

Accessibility: 5 Συχνά Λάθη στην Ιστοσελίδα...

του Στέλιου Αμπατζίδη  Τις τελευταίες δεκαετίες, το Διαδίκτυο έχει αποκτήσει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Οι κυριότεροι λόγοι χρήσης του διαδικτύου σχετίζονται με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Κατά πόσο όμως...

Niche Marketing και Ανάπτυξη Στρατηγικής

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου Μία τάση στην αγορά, την οποία επιλέγουν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις είναι αυτή του niche marketing. Ουσιαστικά, απευθύνονται σε ένα μικρό μέρος της αγοράς,...

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας BIG InternPrize στη Μάλτα:...

Το καλοκαίρι του 2022 το Erasmus+ έργο BIG InternPrize διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μάλτα για φοιτητές από όλη την Ευρώπη με ενδιαφέρον για...

Τεχνητή Νοημοσύνη και Marketing

του Στέλιου Αμπατζίδη Ο κορωνοϊός είχε σημαντική επίδραση στον τομέα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες,...

8 Tips για πιο Παραγωγική Εργασία

της Ελευθερίας Χασάπη Από τον Μαρξ ως παραγωγική ορίζεται η εργασία που παράγει αξίες χρήσης, δηλαδή η δραστηριότητα που οδηγεί στην παραγωγή χρήσιμων πραγμάτων. Μόνο από τον ορισμό της παραγωγικής εργασίας γίνεται...