του Σπύρου Κατρανίδη
Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2020 επιτάχυναν τις εξελίξεις στην ψηφιακή μετάβαση, με την εξάρτηση από το διαδίκτυο να γίνεται μεγαλύτερη. Ανάλογα προσαρμόζεται και το έγκλημα, όντας ελκυστικότερο πεδίο, προκαλώντας ζημίες τρισεκατομμυρίων, σπάζοντας πέρυσι κάθε ρεκόρ. Οι κυβερνοεπιθέσεις θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επιχειρήσεων, τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Αφενός, οι μικρές αδυνατούν να επενδύσουν στην προστασία και αφετέρου, οι μεγαλύτερες γίνονται σημαντικότερος στόχος. Ωστόσο, η ακεραιότητα κρίσιμων υποδομών, όπως επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.
Κυβερνοασφάλεια
Ως κυβερνοασφάλεια ορίζονται οι ενέργειες που εφαρμόζει ένας οργανισμός για να προστατεύσει δεδομένα και πληροφορίες που του ανήκουν ή διαχειρίζεται. Όμως ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κάθε επιχείρηση πρέπει να επενδύει σε αυτήν;
Κυβερνοεπιθέσεις
Οι κυβενοεπιθέσεις έχουν ως στόχο την πρόκληση αδυναμίας λειτουργίας της επιχείρησης στερώντας έσοδα, δημιουργία κακής φήμης, λήψη λύτρων, διαρροή ευαίσθητων δεδομένων όπως στοιχεία πελατών, κλοπή επιχειρηματικών σχεδίων και πατεντών, fake news ή κατασκοπία. Οι ενορχηστρωτές (χάκερ, κατάσκοποι, τρομοκρατικές οργανώσεις) έχουν στόχο άμεσα οικονομικά οφέλη, τη χρήση δεδομένων για ιδία χρήση, την κοινοποίηση ή τη μεταπώληση τους.
Επίσης το GDPR υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν τα άτομα για απώλεια ή κλοπή δεδομένων τους εντός 72 ωρών, ενώ κινδυνεύουν και με αποζημιώσεις έπειτα από προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση ζημίας.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο του citycampus.gr πατήστε εδώ.