by Institute of Entrepreneurship Development iED

Εκπαίδευση 4.0: Ο Λόγος που Ήρθε για να Μείνει

Αν είστε εκπαιδευτικός ή απλά ενδιαφέρεστε και ακολουθείτε τις τάσεις στην εκπαίδευση, θα πρέπει να έχετε ακούσει για την Εκπαίδευση 4.0. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός ο νέος τύπος εκπαίδευσης και πώς συνδέεται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις συναρπαστικές προοπτικές της.

Ο Ρόλος της Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση έχει διαχρονική αξία στην κοινωνία μας. Ο πρωταρχικός ρόλος της είναι να δημιουργεί αξίες και να διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές που ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες της κοινωνίας. Επιπλέον, ο δευτερεύων ρόλος της εκπαίδευσης είναι να παρέχει στους μαθητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή.

Αλλά αυτό που «χρειάζεται» στη ζωή είναι δυναμικής φύσεως και μεταλλάσεται ανάλογα με την εξέλιξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Ειδικά στις μέρες μας που ο κόσμος βρίσκεται κάτω από μια ραγδαία και διαρκή διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχει επείγουσα ανάγκη προσαρμογής των εκπαιδευτικών συστημάτων. Αυτή η σχολική προσαρμογή αφορά τόσο την επιτάχυνση εισαγωγής της καινοτομίας και της τεχνολογίας στα σχολεία όσο και τη βελτίωση των σχολικών προγραμμάτων.

Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε τις ανεπάρκειες των εκπαιδευτικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο. Αλλά ευτυχώς, αυτή η κατάσταση επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων, προετοιμάζοντας τα καλύτερα να υποστηρίξουν την Εκπαίδευση 4.0.

Photo by Compare Fibre on Unsplash

Τι είναι η Εκπαίδευση 4.0;

Η εκπαίδευση 4.0 είναι αυτό που αποκαλούμε την τρέχουσα κατάσταση της εκπαίδευσης με όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία (μικτή μάθηση) και τους αναπροσαρμοσμένους εκπαιδευτικούς στόχους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον παραπάνω όρο, η εκπαίδευση 4.0 σχετίζεται άμεσα με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ή αλλιώς τη Βιομηχανία 4.0 εν συντομία.

“Η βιομηχανία 4.0 αναφέρεται στην ευφυή δικτύωση μηχανών και διαδικασιών στη βιομηχανία με τη βοήθεια της τεχνολογίας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών”. Με άλλα λόγια, μιλάμε για νέους τρόπους παραγωγής, που δημιουργούν αξία και βελτιστοποιούν σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια των νέων αυτών τεχνολογιών. Για παράδειγμα, βασικές τεχνολογίες της Βιομηχανίας 4.0 είναι το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τα Big Data, η μηχανική μάθηση και άλλα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας τεχνολογικής έκρηξης, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τεχνολογικές δεξιότητες. Και αυτό είναι το σημείο που η εκπαίδευση 4.0 καλείται να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο της εκμάθησης στα μικρά παιδιά των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στον ψηφιακό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως οι τύποι εργασίας που θα κάνουν τα σημερινά παιδιά στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχουν ακόμη. Επιπλέον, παρατηρείται ότι το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και της εργασίας έχει διευρυνθεί περαιτέρω λόγω της περιορισμένης καινοτομίας που παρατηρείται στα εκπαιδευτικά συστήματα. Ως εκ τούτου, η Εκπαίδευση 4.0 είναι ζωτικής σημασίας για την εκκίνηση της επανάστασης στον τομέα των δεξιοτήτων για την κάλυψη της τρέχουσας ζήτησης σε ψηφιακές δεξιότητες αλλά και των μελλοντικών μελλοντικών αναγκών.

Τα Οφέλη της Εκπαίδευσης 4.0

Αφού η Εκπαίδευση 4.0 θα υποστηρίζει τη βιομηχανία 4.0, είναι προφανές ότι ο ρόλος της θα είναι κρίσιμος για το μέλλον. Οταν η εκπαίδευση φτάσει επιτέλους τις τεχνολογικές εξελίξεις της τέταρτης αυτής βιομηχανικής επανάστασης, θα καταστήσει δυνατά τα πλεονεκτήματα που φέρει.

Απλώς αναλογιστείτε όλα εκείνα τα οφέλη που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις που οδήγησαν στα σημερινό πρωτόγνωρο βιοτικό μας επίπεδο. Η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση και να βελτιώσει περαιτέρω:

  • Το παγκόσμιο ΑΕΠ
  • Την αγορά εργασίας
  • Τον τομέα της υγείας
  • Την εκπαίδευση
  • Τα χρηματοοικονομικά
  • Το Blockchain

Τέλος, η Εκπαίδευση 4.0 θα δημιουργήσει μια ευρύτερη βάση εργαζομένων με υψηλότερη εξειδίκευση και θα μειώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε κρίσιμους τομείς . Επιπλέον, αυτός ο νέος τύπος εκπαίδευσης φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν βαθύτερο σύνδεσμο μεταξύ εργοδοτών και σχολείων. Έτσι, τα σχολικά προγράμματα θα προσαρμοστούν καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες του χώρου εργασίας και οι μαθητές θα έχουν καλύτερες πιθανότητες για απασχόληση.

Συνοψίζοντας

Ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση της εκπαίδευσης, την Εκπαίδευση 4.0. Είναι μια ριζική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε. Και είναι φυσικό πως, παρόλα τα οφέλη που θα προσφέρει, πολλοί θα είναι αυτοί που θα το τη δουν με καχυποψία και φόβο, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε μεγάλη αλλαγή.

Παρόλα αυτά, η Εκπαίδευση 4.0 δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας τρομάζει ούτε να μας αγανακτεί. Θέλοντας και μη ο κόσμος προχωράει και οι τεχνολογίες αναπτύσσονται ραγδαία με τα όποια αρνητικά αποτελέσματα δημιουργούνται απ’ αυτό όπως το χάσμα των γεννεών. Η Βιομηχανία 4.0 έχει ήδη μπει σε τροχιά σε ανάπτυξης και η Εκπαίδευση 4.0 πρέπει να γίνει ο μεγαλύτερος σύμμαχος της. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει ασφαλής και βιώσιμη η μετάβαση σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις νέες αυτές τεχνολογίες.

Τελευταία Νέα

Προώθηση της Μάθησης στις ΜΜΕ: Λάβετε...

Η ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενσωματώνουν την ενεργό διαδικασία διαχείρισης της σταδιοδρομίας και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων των εργαζομένων τους, στην εσωτερική...

Social Media: Ο Νέος Ρόλος και...

του Στέλιου Αμπατζίδη Η επέλαση των social media στη ζωή μας την έχει επηρεάσει σε πολλά επίπεδα. Μέσω αυτών, οι χρήστες, δημιουργώντας έναν λογαριασμό, μπορούν να ψυχαγωγηθούν...

Ψηφιακές Δεξιότητες: Το Μέλλον της Εργασίας

της Στεφανίας Κόντου Οι παγκοσμίως ραγδαίες μεταβολές στην τεχνολογία προκαλούν νέα δυναμική στην οικονομία, νέες ευκαιρίες απασχόλησης, νέες συνθήκες και απαιτήσεις στην αγορά εργασίας. Στο...

Εκπαίδευση Υπευθύνων Εργασιακής Ευεξίας για τη...

Τα οφέλη της καινοτομίας στο χώρο εργασίας στην παραγωγικότητα και τη βελτίωση της δημιουργικότητας είναι προφανή. Ταυτόχρονα, η διατήρηση της ευεξίας των εργαζομένων αποτελεί...

Word of Mouth Marketing: Πώς &...

του Ανδρέα Φράγκου Το marketing είναι ένας ευρύς τομέας, πολύ κρίσιμος για όλες τις επιχειρήσεις. Εκτός από την εφαρμογή του μέσα από παραδοσιακά κανάλια όπως...