Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Kαλές πρακτικές για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη

Ένας κατάλογος που συγκεντρώνει κοινωνικές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων του αγροτικού περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ έργου «Prosoa Rural», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Ο κατάλογος αποτελείται από τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά την Θεσσαλία παρουσιάζονται:

1) Τα Μετέωρα είναι ένας επιβλητικός σχηματισμός των βράχων στο κέντρο της Ελλάδας που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο χτισμένα συγκροτήματα των ανατολικών ορθόδοξων μοναστηριών,

2) Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Ο Όλυμπος ήταν σημαντικός από την ελληνική μυθολογία ως περιοχή μεγάλης δύναμης, τόπος συνάντησης του ουρανού και της γης, όπου ζούσαν οι 12 Ολύμπιοι Θεοί. Το βουνό είναι πλούσιο σε δέντρα και φυτά, φιλοξενώντας πάνω από 1700 είδη.

3) Η γιορτή του Τσιπούρου, στην οποία παρουσιάζεται η παραδοσιακή παραγωγική διαδικασία του τσίπουρου. Κατά τη διάρκειά της ντόπιοι και επισκέπτες μαθαίνουν για τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου και έχουν επίσης την ευκαιρία να το δοκιμάσουν.

Σχετικό Άρθρο:  Πώς ο Στιβ Τζομπς άλλαξε τον κόσμο?

4) Το Φεστιβάλ ελληνικού μελιού, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις και δειγαμτισμό διαφόρων τύπων μελιού, συνταγές με μέλι, ως και πληροφορίες για οφέλη του μελιού και επιδείξεις μελισσοκομίας. Η Ελλάδα παράγει 14.000 -16.000 τόνους μελιού ετησίως.

5) Σπάζοντας το ρόδι! Στην ελληνική λαϊκή παράδοση, το ρόδι έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της δύναμης από την αρχαιότητα. Θεωρείται ο καρπός της ζωής και της καλής τύχης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου, κάνοντας κλικ εδώ.

Βρείτε τον κατάλογο καλών πρακτικών εδώ!

Kαλές πρακτικές για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη

Related Posts