Η ανεργία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής, έχοντας σοβαρή επίπτωση στη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων. Η χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα ποσοστά ανεργίας που αφορούν τους νέους. Η ανεργία στους νέους αυξάνεται σημαντικά συνεχώς χωρίς να φαίνεται κάποιο ενδεχόμενο ανάκαμψης στο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στους νέους αυξήθηκε στο 37,6% τον Ιούλιο του 2021 ενώ τον Ιούλιου το προηγούμενου έτους το ποσοστό ανερχόταν στο 36,1%. Η Ελλάδα καταγράφει, λοιπόν, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά η απασχόληση στη χώρα φαίνεται ότι βελτιώνεται όσο περνούν οι μήνες και τα ποσοστά των απασχολούμενων αυξάνονται σημαντικά.
Ποιες Είναι οι Συνέπειες της Ανεργίας;
Οι συνέπειες της ανεργίας είναι σημαντικές για την ψυχολογία των νέων. Τα άτομα που πλήττονται από την ανεργία συχνά χάνουν την αυτοεκτίμηση και την δημιουργικότητα τους. Παράλληλα επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους αδυνατώντας να λάβουν μια αυτόνομη θέση στην κοινωνία.
Για κάποιους οι συνέπειες μπορεί να προβούν ακόμα πιο ολέθριες, αντιμετωπίζοντας προβλήματα κατάθλιψης και κρίσεων πανικού. Για όλους τους ανθρώπους, η ανεργία είναι μια κατάσταση δύσκολη και δυσάρεστη, από την οποία μερικοί παλεύουν χρόνια να βγουν.
Τρόποι Αντιμετώπισης
Η πλήρης αντιμετώπιση της ανεργίας σαφώς και δεν είναι εφικτή. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορούν να γίνουν προκειμένου να καταπολεμηθεί ένα ποσοστό της και να ευνοηθούν οι νέοι.
Σχολική Εκπαίδευση
Πρώτα από όλα, ακριβώς επειδή αναφερόμαστε στους νέους και σε ηλικίες κάτω των 25 ετών, το σχολείο είναι ένας βασικός φορέας που θα μπορούσε να κάνει την αρχή ως προς τη μείωσή των ποσοστών ανεργίας στους νέους. Συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την αγορά εργασίας, τα πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα καθώς και τις αρμοδιότητες τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές ερχόμενοι σε επαφή με όλες τις επιλογές που υπάρχουν χωρίς να περιορίζονται στα απλά παραδοσιακά επαγγέλματα όπου η ζήτηση και οι ανοιχτές θέσεις είναι περιορισμένες.
Παραμένοντας στο επίπεδο του σχολείου, η εκπαίδευση και η εκμάθηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων είναι εξίσου σημαντική. Ζούμε πλέον σε μια εποχή όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν εισβάλλει εξολοκλήρου στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητας μας. Το ίδιο ισχύει και στην εργασία όπου όλου και περισσότερα πλέον τείνουν να συμβαίνουν ψηφιακά σε πληθώρα επαγγελμάτων.
Για το λόγο αυτό, στα περισσότερα επαγγέλματα πλέον είναι απαραίτητη η προϋπόθεση γνώσης και εξοικείωσης με ψηφιακά εργαλεία. Παρέχοντάς τους, λοιπόν, τις γνώσεις αυτές ήδη από μικρή ηλικία, τους δίνονται αυτόματα περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.
Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση
Αλλαγές είναι χρήσιμο να γίνουν και σε πανεπιστημιακό επίπεδο και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα σπουδών που ακολουθούν οι σχολές. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα ακόμη και για πρακτικά θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας.
Θα πρέπει να υπάρχει επομένως πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα τους επιτρέψει την ταχύτερη και ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση, και μάλιστα σε επαγγελματικούς χώρους που αποζητούν πιο πρακτικές γνώσεις. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει συνεχώς να αλλάζει και να τροποποιείται προκειμένου να συμβαδίζει με τις αλλαγές που έχει επιφέρει στα επαγγέλματα ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνολογική ανάπτυξη.
Επιχειρήσεις
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοούμε και την ευθύνη που έχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην διόγκωση του προβλήματος. Οι εταιρίες πρέπει να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίες σε νέους ανθρώπους και να είναι ανοιχτές στο να δέχονται φοιτητές για πρακτική άσκηση. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους και να μην υποτιμούν τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και η συνεχιζόμενη κατάρτιση και εξειδίκευση των εργαζομένων τους.
Κρατικός Μηχανισμός
Τέλος, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στους νέους, χρειάζεται και το ίδιο το κράτος να λάβει ορισμένα μέτρα. Προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού θα πρέπει να είναι η ευημερία και οι βέλτιστες συνθήκες επιβίωσης των πολιτών του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τη συνεχή κατάρτιση των ανέργων πολιτών προκειμένου να διευρύνουν συνεχώς τις γνώσεις τους και να αποκτούν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν ευκολότερα μια εργασιακή αποκατάσταση.
Η ανεργία στου νέους είναι κάτι που μας απασχολεί όλους εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλο που το μορφωτικό επίπεδο των περισσότερων νέων είναι υψηλό, η αγορά εργασίας είναι τόσο περιορισμένη και δυσπρόσιτη που δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν σε αυτή. Προκειμένου να λυθεί το μείζων πρόβλημα αυτό, πρέπει όλοι να εστιάσουμε στη λύση του και όχι στην γενικότερη ύπαρξή του. Τότε μόνο οι νέοι θα καταφέρουν να αποκτήσουν μελλοντικά περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και απασχόλησης.