by Institute of Entrepreneurship Development iED

Δημιουργώντας μια κουλτούρα εμπιστοσύνης

Πώς θα ήταν αν ζούσαμε και εργαζόμασταν σε ένα κόσμο, στον οποίο η αυθεντική επικοινωνία και η ουσιαστική συνεργασία ήταν δεδομένα;

Η θεμελίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που βασίζεται στην αυθεντική επικοινωνία και την ουσιαστική συνεργασία είναι προ πολλού το ζητούμενο για τις ομάδες που θέλουν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες, που έχουν αντίκτυπο στον κόσμο.
Πώς όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο κλίμα;

Η εμπιστοσύνη δημιουργείται όταν:

 1. Νοιαζόμαστε αυθεντικά για το καλό των άλλων και κινητοποιούμαστε από τους ανθρώπους και όχι μόνο από το κέρδος.
 2. Σκεφτόμαστε συνεργατικά, γνωρίζουμε ότι όταν κερδίζει ένας κερδίζουν όλοι.
 3. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους και πιστεύουμε στην καλή τους προαίρεση, επιτρέποντας τους να εκδηλώσουν τις θετικές ιδιότητες του χαρακτήρα τους.
 4. Εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και σεβόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων.
 5. Αφήνουμε τους εργαζόμενους-συνεργάτες να εκφραστούν, να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις και στη συνέχεια δίνουμε εποικοδομητική ανατροφοδότηση.
 6. Αφιερώνουμε χρόνο και χτίζουμε σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας και επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στην ευημερία τους.
 7. Ακολουθούμε τις κοινές αξίες και δεσμευόμαστε στο ευρύτερο όραμα.
 8. Γνωρίζουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας και τις επικοινωνούμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια και σαφήνεια.
 9. Θέλουμε ειλικρινά να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τους άλλους και αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό πριν ζητήσουμε από αυτούς να μας κατανοήσουν.
 10. Αναζητούμε από κοινού δημιουργικές λύσεις, που ωφελούν όλους.
 11. Δρούμε βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί και τηρούμε σταθερά τις υποσχέσεις μας, όντας συνεπείς σε σκέψεις, λόγο και πράξεις.
 12. Όταν υπάρχουν προκλητικές περιστάσεις, τις λαμβάνουμε υπόψη μας και δρούμε προληπτικά για να τις αντιμετωπίσουμε.

Για να συμβούν όλα αυτά, χρειάζεται κατά την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους να τολμάμε να πάρουμε το ρίσκο που φέρνει η έκθεση, να είμαστε πρόθυμοι να είμαστε διαφανείς, να μιλάμε ανοιχτά και ξεκάθαρα για σκέψεις και συναισθήματα, να παραδεχόμαστε λάθη και αδυναμίες, να δεχόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι νέο να μάθουμε και τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξελιχθούμε.

Παράλληλα, χρειάζεται κάθε ομάδα να αναγνωρίσει το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται και να έχει επίγνωση του δρόμου, που χρειάζεται να διανύσει και των βημάτων, που θα την οδηγήσουν στο επόμενο επιθυμητό στάδιο. Άλλωστε, όταν μιλάμε για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, το ζητούμενο δεν είναι να φτάσουμε στην τελειότητα, αλλά να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε οι ίδιοι, ως άτομα και ως συστήματα και ομάδες.

Με αυτό τον τρόπο, εστιάζοντας κάθε φορά στο επόμενο επίπεδο, από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε, μπορούμε να δημιουργήσουμε σε κάθε πλαίσιο ομάδας και συνεργασίας ένα περιβάλλον, το οποίο ευνοεί τη σύνδεση, τη συνοχή και την κοινή δέσμευση στο όραμα και τις αξίες της ομάδας, δημιουργεί μια πολύ σταθερή βάση για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ίδιας της ομάδας και συνακόλουθα διευκολύνει την παραγωγή σταθερών αποτελεσμάτων και την αύξηση της αποδοτικότητας και αναπόφευκτα της επιτυχίας της ομάδας και του έργου της.

Δημοσιεύτηκε στο semifind.gr

Τελευταία Νέα

Online Διαδραστική Παρουσίαση: Ανοιχτός Διάλογος για...

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί στην online διαδραστική παρουσίαση για την ενημέρωση σχετικά με την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη...

Με Επιτυχία Ολοκληρώθηκε η Υβριδική Εκδήλωση...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλήθος κόσμου η δεύτερη και τελευταία ημέρα του Innovent Forum 2024, της υβριδικής εκδήλωσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στο...

Οι Τεχνολογικές Λύσεις για την Ανθρωπότητα...

Η πρώτη ημέρα της διήμερης υβριδικής Εκδήλωσης Επιστήμης & Τεχνολογίας Innovent Forum 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, με μια δυναμική...

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλία διοργανώνεται...

H Μονάδα Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν, για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, ανοιχτό Μαραθώνιο...

Μίκρο-Επιχειρηματικότητα: Ένας mini οδηγός

Της Άρτεμις Βενιέρη Ο όρος «μίκρο-επιχειρηματικότητα», αναφέρεται στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από μια μικρή επιχείρηση, η οποία απασχολεί λίγους εργαζόμενους. Ειδικότερα, μια επιχείρηση αυτού του είδους, λειτουργεί...