by Institute of Entrepreneurship Development iED

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας BIG InternPrize στη Μάλτα: Γνωρίζοντας τις Ελληνίδες Νικήτριες του Διαγωνισμού

Το καλοκαίρι του 2022 το Erasmus+ έργο BIG InternPrize διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μάλτα για φοιτητές από όλη την Ευρώπη με ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων ξεχώρισε ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας που ανέδειξε τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ως εταίρος του έργου, συμμετείχε με μια αποστολή τριών Ελληνίδων φοιτητριών στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας BIG InternPrize. Ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας έχει ως σκοπό την εκπαίδευση, την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, και την παρουσίαση τους σε κριτική επιτροπή.

Ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας ανέδειξε τρεις νικητές. Μάλιστα, η Ελληνική αποστολή κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις του διαγωνισμού, καθώς και χρηματικά έπαθλα. Τέλος, οι νικήτριες ομάδες μας, απέσπασαν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια για τις ιδέες τους.

Οι δύο πρώτες νικήτριες του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας ήταν οι:

  1. Ευσταθία (Έφη) Νικοπούλου – 1η θέση με την ιδέα της «MobiGReens» και χρηματικό έπαθλο €500
  2. Αλεξάνδρα Δημολίκα – 2η θέση  με την ιδέα της για τη κοινωνική επιχείρηση «All For One Youth Organization» και χρηματικό έπαθλο €250

Αυτή η σημαντική διάκριση των Ελληνίδων φοιτητριών μας έκανε ιδιαίτερα περήφανους. Αρχικά, τόνισε το ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα των νέων και κυρίως των γυναικών. Επίσης, ανέδειξε την προσπάθεια που γίνεται εντός του Ελληνικού Πανεπιστημίου, πράγμα που μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Πάμε να μάθουμε περισσότερα για τις νικήτριες καθώς και για τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα.

Η Πορεία τους Έως Τώρα

Η Έφη και η Αλεξάνδρα είναι νέες φοιτήτριες με διαφορετικό σημείο εκκίνησης, αλλά που τους ενώνει το κοινό πάθος για το επιχειρείν.

Η Έφη Νικοπούλου κατά την παρουσίαση της επιχειρηματικής της ιδέας

Η Έφη είναι 23 ετών και σύντομα απόφοιτη του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ειδικότητα στην εδαφολογία και τη γεωργική χημεία, αλλά και minor από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EU-CONEXUS.

Η Αλεξάνδρα είναι 25 και πτυχιούχος του τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πλέον του ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις έχουν και ένα άλλο κοινό — την αγάπη τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως δηλώνει η Έφη, «Το αντικείμενο των σπουδών μου και η επαγγελματική μου εμπειρία έως τώρα μου δίνουν τη δυνατότητα και τη χαρά να μπορώ να δουλέψω πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει, και να αφήσω το στίγμα μου, συνεισφέροντας όσο περισσότερο μπορώ, στις όλο και πιο εντατικές προσπάθειες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο».

Η Αλεξάνδρα Δημολίκα κατά την παρουσίαση της επιχειρηματικής της ιδέας

Ομοίως, και η Αλεξάνδρα αναφέρει «Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την βιωσιμότητα στον τουρισμό, την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα». Συνεχίζοντας, «Χωρίς τη βιωσιμότητα τίποτα δεν είναι λειτουργικό πλέον. Συνεπώς, εντάσσοντας την σε όλους τους τομείς επωφελούμαστε τόσο ατομικά όσο και συνολικά».   

Συνεπώς, βλέπουμε πως και οι δύο νικήτριες μοιράζονται το ενδιαφέρον τους για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα — την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα.

Η επιχειρηματικότητα είναι βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινωνιών. Ο συνδυασμός της με την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως με η κυκλική οικονομία, προσφέρει πολλές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες με σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τι Είναι Αυτό που τις Παρακινεί;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η μοναδικότητα μας αυτή οφείλεται στις διαφορετικές εμπειρίες που έχει ο καθένας μεγαλώνοντας και στην υποκειμενική ιεράρχηση των αναγκών μας. Τέλος, οφείλεται και στη διαφορετική αξιολόγηση των διαφορετικών καταστάσεων που βιώνουμε.

Για την Έφη, αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία μεγαλώνοντας ήταν να «κάνει κάτι μεγάλο, κάτι σημαντικό, κάτι που θα αφήσει αποτύπωμα στον κόσμο». Η επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό με την ευαισθησία της με το περιβάλλον, της επιτρέπουν να πραγματοποιήσει τους στόχους της.

Απ’ την άλλη, η Αλεξάνδρα εκφράζει την αγάπη της για τις γλώσσες, τον πολιτισμό, αλλά και την επαφή της με άλλους ανθρώπους. Αυτά είναι που την οδήγησαν κιόλας να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία και τον Τουρισμό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, «Γενικά μ ‘αρέσει να έρχομαι σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, να οργανώνω ταξίδια και να ασχολούμαι με σχεδόν οτιδήποτε αφορά τον τουρισμό… Θεωρώ πως με τον τουρισμό διευρύνονται οι ορίζοντες των ανθρώπων και μας δίνεται οι ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αντιλήψεις και στερεότυπα και να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό».

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και η Πηγή Έμπνευσης των Ιδεών τους

Για να γίνει επιτυχημένη μια επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει, πρωτίστως, να ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη και να προσφέρεις λύσεις.

Τις περισσότερες φορές, πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι η ίδια μας η εμπειρία. Άλλοτε, αν και σπανιότερα, επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να γεννηθούν εκεί που δεν το περιμένεις. Ακόμη και για πράγματα που ίσως δεν γνώριζες καν καλά.

Πολλές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να παρευρεθούμε σε συζητήσεις αλλά και, γενικότερα, να έχουμε το μυαλό και τα αυτιά μας ανοικτά. Για το λόγο αυτό, το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σε ένα Πάρκο καινοτομίας, για παράδειγμα, το κλίμα συνεργατικότητας που υπάρχει καθώς και η διεπιστημονική κοινότητα που το απαρτίζει από τομείς της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τη γέννηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και καινοτόμων λύσεων.

Ένα τέτοιο περιβάλλον αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης της επιχειρηματικής ιδέας της Έφης. Όπως δήλωσε η ίδια, καταλυτικό ρόλο στη σύλληψη της ιδέας της έπαιξε η εθελοντική της συνεισφορά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greek Newspace Society.

Η ίδια αναφέρει «Γνώρισα ανθρώπους από τεράστιο φάσμα ακαδημαϊκών υποβάθρων και πήρα μέρος σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και δραστηριότητες που με ώθησαν στο να συλλάβω τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα». Και συνεχίζει, «Όλα ξεκίνησαν με έναν ετήσιο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιό μου, όπου αποφάσισα να πάρω μέρος με μια αρχική έκδοση της ιδέας μου, η οποία ομολογουμένως δεν είχε προλάβει να ωριμάσει καλά στο μυαλό μου».

Παρόλο που η ιδέα της Έφης απορρίφτηκε από την πρώτη φάση του διαγωνισμού εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Όπως, άλλωστε, οφείλει να κάνει κάποιος επιχειρηματίας. Αντί αυτού, προσάρμοσε την ιδέα της κατάλληλα ώστε να γίνει βιωσιμότερο το επιχειρηματικό πλάνο που είχε κατά νου. Αποτέλεσμα της προσπάθειας της που κατέβαλε ήταν ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας BIG InternPrize να ξεχωρίσει την επιχειρηματική της ιδέα ως την καλύτερη.

Από την άλλη, για την Αλεξάνδρα, η δεύτερη νικήτρια του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η συμμετοχή της σε αντίστοιχα έργα Erasmus+ στο παρελθόν. Βλέποντας, εκ των έσω, τη μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρουν, αναρωτήθηκε πόσο προσβάσιμη είναι η εμπειρία αυτή από άτομα με αναπηρίες.

Η ίδια αναφέρει, «Έπειτα από έρευνα ανακάλυψα ότι σπάνια υπάρχουν συμπεριληπτικά προγράμματα και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω εγώ…[που] να στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση και να οδηγούν στην επαγγελματική αποκατάσταση».

Για το λόγο αυτό, η ιδέα της Αλεξάνδρας αφορά τη δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), και συγκεκριμένα για νέους με αυτισμό.

Ποια Είναι τα Σχέδια τους για το Μέλλον;

Τόσο για την Έφη όσο και για την Αλεξάνδρα η δημιουργία μιας επιχείρησης βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλό τους. Πράγμα το οποίο θα ήθελαν να επιδιώξουν κάποια στιγμή σύντομα.

Ωστόσο, για την Έφη, προτεραιότητες αποτελούν η αποφοίτηση της από το Πανεπιστήμιο και η εκκίνηση της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Περιγράφει «Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω αρκετά, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, και να ζήσω σε άλλες χώρες, να γνωρίσω μια καινούρια καθημερινότητα που θα αγαπάω εξίσου, να δω πώς λειτουργούν ορισμένες δομές έξω από τον τρόπο που έχω έως τώρα συνηθίσει και φυσικά να κάνω τα πρώτα μου επιχειρηματικά βήματα».

Η Αλεξάνδρα, έχοντας ολοκληρώσει και το μεταπτυχιακό της, σχολιάζει «Θα ήθελα να συνεχίσω την ενασχόληση μου με την βιωσιμότητα στον τουρισμό και να την διευρύνω, όπως και να δω την επιχειρηματική μου ιδέα να επεκτείνεται».


Εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας για τη διάκριση τους στο διαγωνισμό και να τους ευχηθούμε ό,τι καλύτερο στα επόμενα επιχειρηματικά και επαγγελματικά τους βήματα.

Αν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε σε αντίστοιχες εκπαιδεύσεις και διαγωνισμούς σε όλη την Ευρώπη, δεν έχετε παρά να παρακολουθείτε τη σελίδα των εκδηλώσεων και των ανοικτών καλεσμάτων μας. Θα βρείτε πλήθος εκπαιδευτικών ευκαιριών σε πολλές και διαφορετικές θεματικές.

Και που ξέρετε; Μπορεί να είστε και εσείς οι επόμενοι που θα διακριθείτε σε έναν αντίστοιχο διαγωνισμό όπως η Αλεξάνδρα και η Έφη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αδράξετε την ευκαιρία, να βγείτε από το comfort zone σας, και να τολμήσετε.

Τελευταία Νέα

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...