Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Ανεργία (νέων, γυναικών, NEET) : μπορείς να βοηθήσεις δίνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο σου;

Έχεις τελειώσει τη σχολή σου και ψάχνεις για δουλειά; Ψάχνεις καιρό και δυσκολεύεσαι να βρεις κάτι πάνω στο αντικείμενο των σπουδών σου; Είσαι νέα μητέρα, θέλεις να εργαστείς αλλά δεν υπάρχει κάτι που να σου αρέσει ή δεν μπορείς να βρεις δουλειά στο ωράριο που σε βολεύει; Είσαι καιρό σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας και έχεις απελπιστεί;

Αν απάντησες ναι σε έστω ένα από τα παραπάνω, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σου ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να σε βοηθήσουμε!

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο, αφορά άτομα σαν κι εσένα. Εμείς χρειαζόμαστε μόνο λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου, ώστε να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα σε βοηθήσει να βρεις εργασία! Μπορείς να απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, κάνοντας κλικ εδώ: https://forms.gle/mPD8NnJd9nfFCRzK6

Αν σου ακούγεται καλή ιδέα, μπορείς να διαβάσεις πιο αναλυτικά παρακάτω, τι ακριβώς κάνει το έργο αυτό και πως εσύ μπορείς να συμβάλλεις!

Η ανεργία των νέων είναι αρκετά υψηλή (31-51%) ενώ τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά  είναι χαμηλότερα (13%). Στη χώρα μας αγγίζει το 25% και σε κάποιες περιφέρειες το ξεπερνάει. Το έργο HELIOS: enhancing thE sociaL Inclusion Of  neetS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει στην μείωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων, των γυναικών αλλά και των NEETs (των ατόμων που βρίσκονται εκτός Εργασίας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Ωστόσο, επειδή υπάρχει ανάγκη για μονιμότερες αλλαγές, το έργο δίνει την ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης:

Σχετικό Άρθρο:  Έρευνα με στόχο την συλλογή στοιχείων για την κατάσταση και τις ανάγκες των νέων που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 – Προσέγγιση των ατόμων που πλήττονται από ανεργία (NEETS) μέσω των social media

– Δημιουργία καινοτόμων αναλυτικών προγραμμάτων για την απόκτηση δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις υπάρχουσες ανάγκες

– Συμβουλευτική και καθοδήγηση για την απόκτηση οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) , οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες στις μέρες μας για την εύρεση εργασίας, και δημιουργία ηλεκτρονικών μαθησιακών εργαλείων και μεθοδολογιών οι οποίες θα υποστηρίζονται από τις νέες τεχνολογίες για να διευκολύνουν την εκμάθηση οριζόντιων δεξιοτήτων, να παρακολουθούν την πρόοδο τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Υπάρχει, όμως μια ακόμη πλευρά του έργου, με περιβαλλοντική χροιά,  η οποία στοχεύει ταυτόχρονα στην ανάδειξη καινοτόμων τομέων , που μπορούν να απορροφήσουν εργατικό δυναμικό και αποτελούν το μέλλον της οικονομίας. Οι τομείς αυτοί  λέγονται Γαλάζια και Κυκλική Οικονομία (BAcE) και μέσα από την αλληλεπίδραση με τοπικές πολύ μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MSMEs) , μπορεί να επιτευχθεί μια πιο οργανωμένη αντιμετώπιση σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πηγών ενέργειας , ενώ παράλληλα περιορίζεται και η ανεργία των ατόμων που βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους ηλικία.

Σχετικό Άρθρο:  Ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής και επιχειρηματικότητας των νέων μέσω του έργου “YOU. A.C.E.!”

Περισσότερες πληροφορίες στο website του έργου: http://www.enicbcmed.eu/projects/helios ή στην σελίδα μας https://ied.eu/eu-programmes/ied-projects/project/?id=547.

Ανεργία (νέων, γυναικών, NEET) : μπορείς να βοηθήσεις δίνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο σου;

Related Posts