by Institute of Entrepreneurship Development iED

Βρίσκοντας Νόημα στην Εργασία σας: Η Φιλοσοφία Ικιγκάι

Πολλές ώρες εργασίας, ξαφνικές αλλαγές, μονότονα και επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, που πολλές φορές τα κάνουμε για χρόνια χωρίς να λάβουμε καμιά ανατροφοδότηση απ’ τον εργοδότη μας. Αυτά είναι μόνο κάποια απ’ τα χαρακτηριστικά ενός χώρου εργασίας που μπορούν να μας οδηγήσουν να χάσουμε το κίνητρο μας, να δυσαρεστηθούμε και να μας προκαλέσουν ταραχή.

Όλα αυτά μπορούν να επιδεινωθούν από την αντίληψη μας ότι κάνουμε περιττά πράγματα ή χάνουμε πολύτιμο χρόνο, και να μας οδηγήσει σε ένα αίσθημα κενού. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και του “κάνουμε αυτό που μας αρέσει” δεν είναι εύκολη. Μερικοί μπορεί να είναι τυχεροί και να έχουν μια δουλειά που αγαπούν. Άλλοι, ωστόσο, αναγκάζονται να συμβιβαστούν με μια δουλειά που τους επιτρέπει απλώς να κερδίζουν το μηνιαίο μισθό τους.

Για να ζήσετε σε μια πραγματική κατάσταση ευεξίας, είναι απαραίτητο να δώσετε νόημα στη ζωή σας, να βρείτε το σκοπό της ύπαρξης σας. Το ίδιο ισχύει και για τη δουλειά. Είναι λοιπόν σημαντικό να μπορείτε να βρείτε το πραγματικό νόημα της δουλειάς σας, να κατανοήσετε τις δικές σας αξίες και να αναρωτηθείτε αν συμπίπτουν με αυτές της εταιρείας που εργάζεστε.

Σε αυτό, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά η φιλοσοφία Ικιγκάι (Ikigai).

Η Ικιγκάι είναι μια αρχαία Ιαπωνέζικη φιλοσοφία διάχυτη σε αυτή τη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού που αποδεδειγμένα είναι και η μακροβιότερη. Μπορεί να μεταφραστεί ως σκοπός, λόγος για να ζεις ή o λόγος της ύπαρξης μας (“iki”=ζωή + “gai” = αξία).

Η φιλοσοφία Ικιγκάι αναγνωρίζεται απ’ τη διασταύρωση των παρακάτω:

  • ΠΑΘΟΣ: Αυτό που αγαπάς να κάνεις. Με τι παθιάζεσαι και θέλεις πραγματικά να κάνεις, τόσο στη δουλειά σου όσο και στον ελεύθερο χρόνο σου; Όλοι έχουν ισχυρά κίνητρα και ίσως οι επιθυμίες να μην ανταποκρίνονται πάντα στη δραστηριότητα που αποφέρει κέρδος.
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Τι μπορείτε να κάνετε (καλύτερα). Σε τι είστε καλοί; Τι δεξιότητες έχετε? Ο καθένας μας έχει ένα σύνολο δεξιοτήτων, αλλά αυτό το σύνολο δεξιοτήτων δεν ταιριάζει πάντα με αυτό που θα θέλατε να κάνετε ή κάνετε ως εργασία.
  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος. Τι αναζητά ο κόσμος της εργασίας όσον αφορά τις δεξιότητες και τις ικανότητες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπαίνει στη σφαίρα της αποστολής κάποιου στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ αφορά και τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εμάς.
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Για τι μπορείς να πληρωθείς. Για ποιες δραστηριότητες ή δεξιότητες θα μπορούσατε να αμείβεστε ή να πληρώνεστε;

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, για κάθε άτομο, τα όρια μεταξύ των παραπάνω κινούνται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου: οι αντιξοότητες της ζωής και πολλές μεταβλητές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόκλιση μεταξύ των περιοχών αυτών.

Πώς η φιλοσοφία Ικιγκάι επηρεάζει την εργασία μας;

  • Καλή διάθεση και λιγότερο άγχος: αν είμαστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά μας, αναπόφευκτα, θα αισθανόμαστε πλήρεις.
  • Μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και καλύτερες σχέσεις: όταν ασχολείστε με αυτό που αγαπάτε να κάνετε για τους ανθρώπους και νιώθετε μέρος της εργασιακής σας κοινότητας, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερες σχέσεις και, κατά συνέπεια, ένα πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.
  • Καλύτερη παραγωγικότητα και απόδοση.
  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση.

“Μόνο αν παραμένεις δραστήριος θα θεσ να ζήσεις εκατό χρόνια”

Ιαπωνέζικη Παροιμία

Άρθρο από τη Silvia Zoni, PhD in Occupational Medicine, Psychologist, Psychotherapist, Consultant | LinkedIn

Τελευταία Νέα

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...