by Institute of Entrepreneurship Development iED

Solopreneur vs Entrepreneur: Ποιες Είναι οι Διαφορές τους;

Ένα άτομο που ξεκινά και διευθύνει την επιχείρησή του ανεξάρτητα, χωρίς την υποστήριξη ενός συνιδρυτή ή μιας ομάδας συνεργατών, λέγεται solopreneur. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που εκτελεί όλα τα καθήκοντα που σχετίζονται με την επιχείρησή του μόνος του. Η έναρξη μιας καριέρας ως solopreneur μπορεί να προσφέρει σημαντική ευελιξία σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση.  

Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα σε έναν παραδοσιακό επιχειρηματία (entrepreneur) και έναν solopreneur; 

Σύσταση Επιχείρησης 

Ένα άτομο που εργάζεται ως μόνος επιχειρηματίας (solopreneur) διαχειρίζεται κάθε πτυχή της επιχείρησής του αυτόνομα. Δεν βασίζεται, δηλαδή, στην ανάθεση καθηκόντων σε άλλους για να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Όχι μόνο είναι ο ιδρυτής της επιχείρησής του, αλλά είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την παραγωγή και την παράδοση των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρονται για να διατηρήσει την επιχείρησή του ζωντανή. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις που η εργασία απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, μπορεί να προσλάβει κάποιον εξωτερικό συνεργάτη. Το προσλαμβάνει όμως για ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να προχωρήσει στη δημιουργία ομάδας.  

Από την άλλη, ένας επιχειρηματίας στο ξεκίνημα του εγχειρήματός του, αρχίζει να δημιουργεί την ομάδα του. Πρώτα ξεκινά να προσλαμβάνει συνεργάτες για τη στελέχωση των βασικών θέσεων της εταιρίας. Όταν, μακροπρόθεσμα, η εταιρία κερδίσει έδαφος στην αγορά και αυξήσει τα κέρδη της, ο επιχειρηματίας αποδεσμεύεται εντελώς από την παραγωγική διαδικασία και αναλαμβάνει κυρίως ρόλο γενικού συντονιστή και διαχειριστή της εταιρίας.  

Πελατολόγιο 

Εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια καριέρα ως solopreneur συχνά δεν επιδιώκουν τη διαδοχική επιχειρηματικότητα. Οι solopreneurs τείνουν να ξεκινούν τις επιχειρήσεις τους για να προσφέρουν κάτι συγκεκριμένο. Επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας σταθερής πελατειακής βάσης για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους κερδοφόρα χωρίς να επεκταθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Με τον τρόπο αυτό, το άτομο είναι ικανό να φέρει εις πέρας μόνο του όλες τις εργασίες του. 

Για παράδειγμα, ένας solo επιχειρηματίας που προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μικρές επιχειρήσεις, είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί στην παροχή ενός αυστηρά ορισμένου συνόλου υπηρεσιών πακέτων υπηρεσιών στους πελάτες του, τις οποίες μπορεί να εξυπηρετεί μόνος του. 

Από την άλλη ένας επιχειρηματίας που έχει μια εταιρία μάρκετινγκ και απασχολεί μια ομάδα ατόμων, μπορεί να προσφέρει στους πελάτες του περισσότερες υπηρεσίες ανάλογες με τις ειδικότητες των συνεργατών του. Μακροπρόθεσμα όταν η εταιρία του αυξήσει το πελατολόγιό της, ίσως θελήσει να διευρύνει αυτές τις υπηρεσίες, προσλαμβάνοντας επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό.  

Χώρος Εργασίας 

Επειδή πολλοί επιχειρηματίες προσφέρουν ένα συγκεκριμένο σύνολο υπηρεσιών που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως, οι απαιτήσεις τους για ύπαρξη χώρου εργασίας, τείνουν να είναι ελάχιστες. Πολλές φορές, οι solopreneurs, το μόνο που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και Internet.  

Οι επιχειρηματίες, από την άλλη, ανάλογα την επιχείρηση, μπορεί να έχουν πιο υψηλές και σύνθετες απαιτήσεις στο χώρο εργασίας τους. Για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων των οποίων οι εταιρείες δημιουργούν φυσικά προϊόντα, χρειάζεται οπωσδήποτε επαγγελματικός χώρος για τη δημιουργία και την αποθήκευση των προϊόντων τους, αλλά και προκειμένου να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες στους εργαζόμενους τους.  

Ωράριο Εργασίας 

Ένας solopreneur δεν χρειάζεται να ακολουθεί κάποιο ωράριο εργασίας. Είναι ελεύθερος να διεκπεραιώσει τις εργασίες του στον ρυθμό και τη στιγμή που ο ίδιος επιλέξει. Τέλος, σε περίπτωση αποτυχίας της επιχείρησής του, αποτυγχάνει μόνος του. Επηρεάζεται μόνο η δική του θέση και οικονομική κατάσταση χωρίς να φοβάται για την απόλυση εργαζομένων – υπαλλήλων. 

Από την άλλη, ένας επιχειρηματίας έχει συγκεκριμένο ωράριο, μέσα στο οποίο μπορεί να συνεργαστεί με την ομάδα του. Επιπλέον, γνωρίζει πάντα πως οι πράξεις και οι κινήσεις του έχουν αντίκτυπο σε όλους τους εργαζόμενους του και τη δουλειά τους. Τέλος, η συνεργασία και η ομαδική δουλειά βοηθάει πάντα σε κρίσιμες καταστάσεις, καθώς μέσω της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών είναι πιο πιθανό να αποτρέψουν μια επικείμενη αποτυχία.  

Μπορεί το νέο αυτό είδος επιχειρηματικότητας, ο solopreneur, να φαντάζει ιδανικό για πολλούς. Ωστόσο, καθεμία από τις δύο μορφές επιχειρηματικότητας έχει να παρουσιάσει τα δικά της πλεονεκτήματα. Το είδος επιχειρηματικότητας που θα επιλέξει κανείς να ακολουθήσει εξαρτάται κυρίως από τις προτιμήσεις του και τον τρόπο που μπορεί να εργάζεται και να είναι παραγωγικός. Τα νέα δεδομένα, βέβαια, δείχνουν πως το φαινόμενο του solopreneur ήρθε για να μείνει.  

Τελευταία Νέα

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...

Εικονική Πραγματικότητα και Εκπαίδευση: Μια Νέα...

Η εικονική πραγματικότητα και η εκπαίδευση είναι δύο κλάδοι που αλληλεπιδρούν ραγδαία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μάθηση. Με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών,...

SEW Larissa 2024: Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία...

Το SEW Larissa 2024 πραγματοποιήθηκε με πλήθος συμμετεχόντων την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στην Λάρισα. Το Startup Europe Week, που τελεί...

Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων: Το Συνώνυμο της...

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί πυρήνα της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και την...

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και...

Η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Παρά την εμφανή πρόοδο τα...