1. Καταργούνται τα “Πρόσθετα Βιβλία” του άρθρου 4 παρ. 23
Δεν θα τηρούν πλέον πρόσθετα βιβλία (από 1.1.14 και μετά): οι εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, τα εκπαιδευτήρια, οι κλινικές ή τα θεραπευτήρια, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, για τους χώρους στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οι οδοντίατροι (άρθρο 4 παρ. 23 Κ.Φ.Α.Σ.).
Δηλαδή, από 1.1.14 και μετά, οι παραπάνω θα πρέπει να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής για την παροχή υπηρεσιών με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά ή με τη σήμανση από φορολογικούς μηχανισμούς (και μόνο σε περίπτωση μηχανικής βλάβης ή διακοπής ρεύματος ΔΕΗ κτλ., θα πρέπει να εκδίδονται χειρόγραφες αθεώρητες αποδείξεις).
2. Καταργείται το “Δελτίο Αποστολής” (άρθρα 5 και 14 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ.)
Καταργείται η έκδοση “Δελτίου Αποστολής” από 1.1.14 και μετά για όλες τις περιπτώσεις που εκδίδονταν μέχρι 31.12.13 (άρθρο 14 παρ. 5 Κ.Φ.Α.Σ.).
Δηλαδή, η διακίνηση των αγαθών από 1.1.14 και μετά (για πωλήσεις αγαθών, για παραλαβές αγαθών από μή υπόχρεους έκδοσης ή από αρνούμενους έκδοσης στοιχείων, για μετακινήσεις αγαθών μεταξύ επαγγελματικών εγκαταστάσεων της ίδιας επιχείρησης κτλ.), θα παρακολουθείται με την εφαρμογή των κατάλληλων δικλείδων που θα ανακοινωθούν από το Υπ. Οικονομικών (π.χ. θα διακινούνται τα αγαθά συνοδευόμενα με αθεώρητο “Δελτίο Αποστολής” ή με άλλο “Δικαιολογητικό Έγγραφο”, το οποίο όμως Δ.Α. η Έγγραφο θα διαφυλάσσεται και από τον αγοραστή και από τον πωλητή).
3. Καταργούνται οι “Αποδείξεις Συναλλαγών” από 1.1.15 και μετά (άρθρα 7 και 14 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ., άρθρο 52 παρ. 6 του Ν. 4223/13)
Οι “Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών” (άρθρο 7 Κ.Φ.Α.Σ.) θα εκδίδονται από 1.1.14 και μετά και για ένα μεταβατικό χρόνικό διάστημα (που ανακοινώθηκε ότι θα είναι μέχρι 31.12.14) ακριβώς όπως εκδίδονταν και μέχρι 31.12.13.
Δηλαδή, μέχρι 31.12.14, οι “Αποδείξεις Συναλλαγών” θα εκδίδονται κανονικά από φορολογικές ταμειακές μηχανές ή από σήμανση, για να γίνει έτσι δυνατή και ασφαλής η μετάβαση σε ένα νέο πιο λειτουργικό σύστημα ρυθμίσεων και ελέγχου.
4. “Φορτωτικές” και “Λοιπά Έγγραφα Μεταφοράς” (άρθρα 8 και 14 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ.)
Από 1.1.14 και μετά, καταργούνται (και δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον όπως τα γνωρίζαμε) τα “Έγγραφα Μεταφοράς” και τα “Στοιχεία Λοιπών Συναλλαγών” του άρθρου 8 του Κ.Φ.Α.Σ.
Δηλαδή, από 1.1.14 και μετά καταργούνται οι φορτωτικές, οι καταστάσεις αποστολής αγαθών, οι αποδείξεις μεταφοράς, τα διορθωτικά σημειώματα, οι συγκεντρωτικές φορτωτικές, το τιμολόγιο ή η απόδειξη αντί της φορτωτικής (εφόσον τηρείται ημερολόγιο μεταφοράς) κτλ.
Από 1.1.14 και μετά, θα εκδίδονται ίσως τα στοιχεία συναλλαγών ή οι τίτλοι κτήσης των παρακάτω περιπτώσεων 10 και 11 (ή άλλου είδους “τίτλοι” που θα γνωστοποιηθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες), δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα θα εκδίδονται τα ίδια στοιχεία (φορτωτικές κτλ.) βασιζόμενα πλέον στο άρθρο 6 του Κ.Φ.Α.Σ (διότι καταργείται το άρθρο 8 του Κ.Φ.Α.Σ.).
5. “Αποδείξεις αυτοπαράδοσης” και “Αποδείξεις Δαπανών” (άρθρο 8 παρ. 12 και 13 και άρθρο 14 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ.)
Από 1.1.14 και μετά, καταργούνται οι “Αποδείξεις αυτοπαράδοσης” καθώς και οι “Αποδείξεις δαπανών” και δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Είναι βέβαιο, ότι πολύ σύντομα θα δοθούν από το Υπ. Οικονομικών οι σχετικές διευκρινίσεις, τις οποίες και θα ανακοινώσουμε κατά τον τρόπο που θα πρέπει στο εξής να εφαρμόζονται στην πράξη.
Κατά πάσα πιθανότητα, από 1.1.14 και μετά, θα εκδίδονται οι ίδιες αποδείξεις, βασιζόμενες στο άρθρο 6 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ. (διότι καταργείται το άρθρο 8 του Κ.Φ.Α.Σ.).
6. Καταστάσεις για τα “δώρα” και για τους “μισθωτούς” (άρθρο 8 παρ. 13 και άρθρο 14 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ.)
Καταργούνται από 1.1.14 και μετά οι “καταστάσεις” που συντάσσονταν (όπως τις γνωρίζαμε) για τα δώρα που γίνονταν σε διάφορα πρόσωπα καθώς και οι “καταστάσεις” για τους καταβαλλόμενους μισθούς και ημερομίσθια, κατά τον τρόπο που συντάσσονταν και εφαρμόζονταν μέχρι 31.12.13.
Αναμένονται άμεσες διευκρινίσεις από το Υπ. Οικονομικών.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα εκδίδονται οι ίδιες καταστάσεις βασιζόμενες στο άρθρο 6 (και όχι στο άρθρο 8) του Κ.Φ.Α.Σ.
7. Καταργείται η θεώρηση των φορολογικών στοιχείων (άρθρα 9 και 11 παρ. 2 του Κ.Φ.Α.Σ.)
Από 1.1.14 και μετά, δεν θα εκδίδονται θεωρημένα φορολογικά στοιχεία (δελτία αποστολής κτλ.), εκτός μόνο από τις αποδείξεις λιανικής για τις οποίες θα ισχύει το ίδιο καθεστώς εφαρμογής μέχρι 31.12.14.
Αναμένονται και διευκρινίσεις από το Υπ. Οικονομικών.
8. Αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (άρθρο 3 παρ. 3 του Κ.Φ.Α.Σ., άρθρο 52 παρ. 1 και 2 του Ν. 4223/13, πολ. 1281/30.12.13)
Από 1.1.2014 και μετά, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. και οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο:
α) από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα κατώτερα από 10.000 ευρώ, και
β) έλαβαν διακίωμα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα από 5.000 ευρώ (και αν το ύψος των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης δεν προκύπτει μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρήσης, τότα θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προηγούμενης χρήσης).
Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός από τα πιο πάνω κριτήρια α και β, τότε οι συγκεκριμένοι αγρότες θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.
Φυσικά, αν κάποιος αγρότης του ειδικού καθεστώτος επιλέξει από μόνος του (προαιρετικά) την τήρηση λογιστικών βιβλίων του κανονικού καθεστώτος, τότε ο αγρότης αυτός θα πρέπει να μείνει υποχρεωτικά τουλάχιστον για 5 χρόνια στο κανονικό καθεστώς (με απλογραικά ή διπλογραφικά βιβλία) και στα χρόνια αυτά δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει επισροφή Φ.Π.Α. με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή.
9. Καταργείται η “μή θεώρηση φορολογικών στοιχείων” λόγω χρεών κτλ. (άρθρο 11 παρ. 2 του Κ.Φ.Α.Σ.)
Από 1.1.14 και μετά, επειδή δεν θεωρούνται πλέον φορολογικά στοιχεία, καταργείται και το δικαίωμα του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ν’ αρνείται να θεωρεί φορολογικά στοιχεία λόγω χρεών κτλ., διότι καταργείται το άρθρο 11 παρ. 2 του Κ.Φ.Α.Σ.
10. Τιμολόγια Συναλλαγών (πώλησης και παροχής υπηρεσιών) (άρθρα 6 του Κ.Φ.Α.Σ. και 52 του Ν. 4223/13)
Τα “Τιμολόγια Συναλλαγών” (για πωλήσεις αγαθών και για παροχές υπηρεσιών), από 1.1.2014 και μετά, θα εκδίδονται κανονικά “αθεώρητα” όπως εκδίδονταν αυτά και μέχρι 31.12.13.
Π.χ. το τιμολόγιο για τις πωλήσεις θα εκδίδεται άμεσα κατά την παράδοση ή την έναρξη της αποστολής των αγαθών στον παραλήπτη, ή το αργότερο μέσα σ’ ένα μήνα από την παράδοση ή την αποστολή των αγαθών στον αγοραστή αλλά μέσα στην ίδια όμως διαχειριστική περίοδο του πωλητή, κτλ. (άρθρο 6 παρ. 14 και 15 του Κ.Φ.Α.Σ.).
Επίσης ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών θα εφαρμόζει υποχρεωτικά και τις κατάλληλες δικλείδες του Υπ. Οικονομικών, για να παρακολουθεί έτσι τα παραλαμβανόμενα και μή τιμολογούμενα ακόμα από τους προμηθευτές αγαθά, καθώς και για τα αγαθά εκείνα που έχουν ήδη διακινηθεί και εκκρεμεί ακόμα η τιμολόγησή τους (άρθρο 6 παρ. 19 Κ.Φ.Α.Σ.).
Τα τιμολόγια συναλλαγών θα εκδίδονται ή σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, όπως δηλαδή το επιθυμούν οι συναλλασσόμενοι.
11. Τιμολόγια αγοράς (“τίτλοι κτήσης”) (άρθρο 6 παρ. 5 του Κ.Φ.Α.Σ., άρθρο 52 παρ. 3 του Ν. 4223/13)
Τα τιμολόγια αγοράς (δηλαδή, οι “τίτλοι κτήσης”) θα συνεχίσουν να εκδίδονται κανονικά από 1.1.14 και μετά (όπως εκδίδονταν και μέχρι 31.12.13) από τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών αλλά όχι μόνο για “αγορές αγαθών” αλλά και για “παροχές υπηρεσιών” που αποκτούνται από τα πρόσωπα εκείνα που δεν έχουν υποχρέωση να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.
Όταν ο πωλητής των αγαθών ή των υπηρεσιών αρνείται να εκδόσει τιμολόγιο ή το εκδίδει με ανακρίβειες (ενώ έχει τέτοια υποχρέωση), τότε αυτός που αποκτά τα αγαθά ή τις υπηρεσίες υποχρεούται να γνωστοποιήσει άμεσα το γεγονός αυτό στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του αντισυμβαλλομένου.
Τι αλλάζει στη φορολογία εισοδήματος από 1.1.14 και μετά (με το Ν. 4172/13)
Α) Οι πιο ουσιώδεις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος (με το Ν. 4172/13)
1. Οι τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η ατομική επιχείρηση από τρίτους (όχι τραπεζικά ή διατραπεζικά ή ομολογιακά δάνεια), δεν εκπίπτουν κατά το ποσό που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν αν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό αναγράφεται στο δελτίο της Τράπεζας Ελλάδος πριν την ημερομηνία δανεισμού (άρθρο 23 παρ. α Ν. 4172/13).
2. Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες, οι δαπάνες τόκων αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, εφόσον το ποσό των εγγεγραμμένων στα βιβλία καθαρών δαπανών τόκων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000.000 ευρώ το χρόνο (άρθρο 49 παρ. 3 Ν. 4172/13).
3. Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες που είναι μέλη ομίλου, οι δαπάνες τόκων δεν αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες στο βαθμό που οι πλεονάζουσες δαπάνες τόκων (πλεόνασμα δαπανών τόκων έναντι εισοδήματος από τόκους) υπερβαίνουν το 30% των φορολογητέων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (άρθρο 49 παρ. 1 Ν. 4172/13).
Κάθε δαπάνη τόκων που δεν εκπίπτει μεταφέρεται χωρίς χρονικό περιορισμό (εξαιρούνται τα πιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες κλπ) (άρθρο 49 παρ. 4 και 5 Ν. 4172/13). Μέχρι 31.12.13 προβλεπόταν ότι δεν εκπίπτουν οι τόκοι κατά το μέρος που το συνολικό ύψος δανείων υπερέβαινε κατά μέσο όρο και κατά διαχειριστική περίοδο το τριπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων της δανειοδοτούμενης.
4. Καθιερώνεται γενικός κανόνας για την έκπτωση των δαπανών, με βάση τον οποίο εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης, οι οποίες αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και οι οποίες εγγράφονται στα βιβλία της επιχείρησης με τα κατάλληλα δικαιολογητικά (με τον παλιό Κ.Φ.Ε. η προϋπόθεση για έκπτωση ήταν η “παραγωγικότητα της δαπάνης” αντί για το “συμφέρον της επιχείρησης”) (ισχύει για ισολογισμούς που κλείνουν μετά από τις 30.6.2014) (άρθρο 22 Ν. 4172/13).
5. Οι αποσβέσεις σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης διενεργούνται και εκπίπτουν από το μισθωτή (και όχι από τόν εκμισθωτή, όπως προέβλεπε ο παλαιός ΚΦΕ) (άρθρο 24 παρ. 1β Ν. 4172/13). Ως “χρηματοοικονομική μίσθωση” θεωρείται οποιαδήποτε προφορική ή έγγραφη σύμβαση με την οποία ο εκμισθωτής (κύριος) υποχρεούται έναντι μισθώματος να παραχωρεί στον μισθωτή (χρήστη) τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου, εφόσον η κυριότητα του πάγιου στοιχείου μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης περιέρχεται στον μισθωτή, ή στη σύμβαση της μίσθωσης αναγράφεται συμφέρουσα προσφορά για την εξαγορά του εξοπλισμού σε τιμή κατώτερη της αγοραίας αξίας, ή η περίοδος της μίσθωσης καλύπτει τουλάχιστον το 90% της οικονομικής διάρκειας ζωής του περιουσιακού στοιχείου ακόμα και όταν δεν μεταβιβάζεται το πάγιο στοιχείο κατά τη λήξη της μίσθωσης, ή κατά τη σύναψη της σύμβασης της μίσθωσης η παρούσα αξία των μισθωμάτων ανέρχεται στο 90% της αγοραίας αξίας του περιουσιακού στοιχείου, ή το περιουσιακό στοιχείο που εκμισθώνεται είναι τέτοιας ειδικής φύσης που μόνο ο μισθωτής μπορεί να το μεταχειριστεί χωρίς να προβεί σε σημαντικές αλλοιώσεις (άρθρο 24 παρ. παρ. 2 Ν. 4172/13).
6. Για τα άυλα στοιχεία και δικαιώματα ενώ ο συντελεστής απόσβεσης παραμένει 10%, υπάρχει όμως διαφοροποίηση για τις περιπτώσεις που από την αρχική συμφωνία προκύπτει διαφορετική από τα δέκα χρόνια οικονομική διάρκεια του δικαιώματος.
Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής απόσβεσης διαμορφώνεται ως το πηλίκο “1 δια τα έτη διάρκειας ζωής του δικαιώματος” (άρθρο 24 παρ. 4 Ν. 4172/13).
Παράδειγμα απόσβεσης δικαιωμάτων
Η επιχείρηση “Α” παραχωρεί στην εταιρία “Β” τα δικαιώματα τεχνογνωσίας για 12 έτη αντί του ποσού 200.000 ευρώ.
Λύση
Η επιχείρηση “Α” θα διενεργεί αποσβέσεις στο τέλος της κάθε χρήσης με τον εξής συντελεστή απόσβεσης:
Συντελεστής απόσβεσης = 1/2 = 8% και
αποσβέσεις ετήσιες = 200.000 x 8% = 16.000 ευρώ.
7. Δεν εκπίπτει η κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας πάνω από 500 ευρώ, εφόσον η τμηματική ή η ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (άρθρο 23 παρ. β Ν. 4172/13).
8. Δεν εκπίπτει το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιόχρηση ακινήτου, κατά το ποσό που υπερβαίνει το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (άρθρο 23 παρ. η Ν. 4172/13).
9. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες, ακόμα και όταν αυτός είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ.
10. Τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά των νομικών προσώπων όπως αυτά εμφανίστηκαν στον τελευταίο ισολογισμό που έκλεισαν μέχρι και την 31.12.13 και τα οποία προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν λόγω απαλλαγής αυτών, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου και των μετόχων ή των εταίρων αυτού (πολ. 1007/2.1.2014).
Από την 01.01.2014 και εξής, τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά συμψηφίζονται υποχρεωτικά στο τέλος κάθε φορολογικού έτους με φορολογικά αναγνωρίσιμες ζημίες από οποιαδήποτε αιτία που προέκυψαν κατά τα τελευταία 5 έτη μέχρι εξαντλήσεώς τους, εκτός αν διανεμηθούν ή κεφαλαιοποιηθούν οπότε υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 19%. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου και των μετόχων ή εταίρων αυτού (άρθρο 72 παρ. 12 Ν. 4172/13).
Παράδειγμα διανομής αποθεματικού από έσοδα φορολογηθέντα με ειδικό τρόπο
Με απόφαση της Γ.Σ. της Α.Ε. “Κ” αποφασίζεται με 31.12.13 η διανομή του αφορολόγητου αποθεματικού της που απεικονίζεται στο λογ. 41.91 ως “αποθεματικό από τόκους εντόκων γραμματίων του Δημοσίου”, με ποσό 50.000 ευρώ.
Λύση
50.000 Χ 15% = 7.500 ευρώ = φόρος. Το υπόλοιπο ποσό που είναι 42.500 ευρώ μεταφέρεται στο λογ.53.01 ως “μέρισμα” και δεν ξαναφορολογείται στο όνομα των μετόχων.
11. Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία της χρήσης 2014 (οικον. 2015) φορολογείται με βάση την παρακάτω κλίμακα (άρθρο 40 παρ. 4 Ν. 4172/13):
ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
12. Δεν επιτρέπεται η τήρηση ειδικών λογαριασμών αφορολόγητου αποθεματικού για ισολογισμούς που κλείνουν με ημερομηνία 31.12.14 και μετά, εκτός από τους λογ/σμούς με τα αφορολόγητα αποθεματικά των αναπτυξιακών και ειδικών νόμων (άρθρο 72 παρ. 13 Ν. 4172/13).
13. Τα ποσά των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων και οι διαγραφές αυτών εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς ως εξής (άρθρο 26 παρ. 1 Ν. 4172/13):
α) για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα πάνω από 12 μήνες, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό 100% της συγκεκριμένης απαίτησης, εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της απαίτησης αυτής,
β) για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις πάνω από το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα πάνω από 12 μήνες, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είπραξης της συγκεκριμένης απαίτησης, με βάση τον παρακάτω πίνακα:
14. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αγοραίας αξίας της παραχώρησης αυτοκινήτου (οχήματος) από φυσικό ή νομικό πρόσωπο (με εξαίρεση τους φορείς γενικής κυβέρνησης), προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο η οποία υπολογίζεται στο 30% της σχετικής δαπάνης ή του μισθώματος (περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών και συντηρήσεως, καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος) και που έχει καταχωρηθεί στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, για το αυτοκίνητο (όχημα) αυτό, ανάλογα με το εάν αποτελεί πάγιο στοιχείο της επιχείρησης ή αντικείμενο μίσθωσης. Σημειώνεται ότι ο παλιός ΚΦΕ προέβλεπε ποσοστά 15%, 25%, 30% επί της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας (ΕΤΑ) 15.000 – 22.000, 22.001 – 30.000 και άνω των 30.000 αντίστοιχα για το έτος πρώτης κυκλοφορίας κτλ. (άρθρο 13 Ν. 4172/13).
15. Καταργείται το οικονομικό έτος καθώς και η υπερδωδεκάμηνη χρήση, και θα χρησιμοποιείται στο εξής ο όρος “φορολογικό έτος” που θα ταυτίζεται με το “ημερολογιακό έτος” ή με τη “διαχειριστική περίοδο” (άρθρο 8 Ν. 4172/13). Το φορολογικό έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες.
16. Για τη χρήση 2013 (οικ. 2014) το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. απαλλάσσεται από το φόρο εφόσον τα λοιπά εισοδήματα που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις είναι μέχρι 30.000 ευρώ (άρθρο 4 Ν. 3842/10), ενώ για τη χρήση 2014 (οικ. 2015) το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. απαλλάσσεται από το φόρο εφόσον τα λοιπά εισοδήματα είναι μέχρι 10.000 ευρώ (άρθρο 14 παρ. 2στ Ν. 4172/13).
17. Δεν εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν (άσχετα αν βεβαιώθηκαν ή όχι) (άρθρο 23γ Ν. 4172/13).
18. Δεν εκπίπτουν τα πρόστιμα, οι ποινές και οι προσαυξήσεις, η παροχή ή λήψη αμοιβής που αποτελεί ποινικό αδίκημα, ο φόρος εισοδήματος (καθώς και το τέλος επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών) για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σε μή εκπιπτόμενες δαπάνες (εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ.Π.Α. εισροών) (άρθρο 23 Ν. 4172/13).
19. Η μέθοδος αποτίμησης που θα εφαρμοστεί με 31.12.14 θα ισχύει και για τα επόμενα 4 έτη (άρθρο 25 Ν. 4172/13).
-Από 1.1.14 και μετά, θα μπαίνουν στο “πόθεν έσχες” και η αγορά επιχείρησης καθώς και η σύσταση και η αύξηση κεφαλαίου στις επιχειρήσεις (ατομικές και εταιρικές, άρθρο 32 Ν. 4172/13).
20. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος (για τη χρήση 2014) θα δηλώνεται ως “εισόδημα από μισθωτή εργασία”, αν ο φορολογούμενος θα έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος από τα εισοδήματά του θα είναι από μισθωτή εργασία και από συντάξεις, αλλιώς η διαφορά αυτή θα θεωρείται ως “εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα” (άρθρο 34 Ν. 4172/13).
Για τη χρήση 2013 (οικ. 2014) η διαφορά αυτή θα δηλώνεται και θα προσαυξάνει τα μεγαλύτερα εισοδήματα, και αν δεν δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία, τότε η διαφορά αυτή θα λογίζεται ως “εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες” (άρθρο 19 Ν. 2238/94).
Διευκρινίσεις για πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από επιχείρηση
Όταν μια επιχείρηση (Ο.Ε., Ε.Ε. κτλ.) με απλογραφικά λογιστικά βιβλία πουλάει ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό της που το χρησιμοποιούσε ως “πάγιο στοιχείο”, τότε το κέρδος από την πώληση αυτή (αν το επιθυμεί η επιχείρηση) μπορεί να συμπεριληφθεί στη δήλωση της επιχείρησης και να φορολογηθεί μαζί με τα άλλα εισοδήματά της, οπότε ο φόρος 25% που καταβλήθηκε κατά την πώληση θα συμψηφισθεί με το φόρο της επιχείρησης, αλλιώς με το 25% του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για το κέρδος αυτό, ό,τι δηλαδή συμφέρει για την επιχείρηση (άρθρα 7 παρ. 3 Ν. 1160/81, 5 παρ. 10 Ν. 3842/10).
Όταν η επιχείρηση Ο.Ε., Ε.Ε. κτλ.) λειτουργεί με διπλογραφικά βιβλία, τότε αυτή εξαιρείται από την αυτοτελή φορολογία (του 25%) λόγω μεταβίβασης του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου της, οπότε το κέρδος που προκύπτει από την πώληση αυτή του αυτοκινήτου της αυξάνει τα άλλα κέρδη της και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις (άρθρο 5 Ν.Δ. 1146/72).
Β. Χρόνος έναρξης του Ν. 4172/13
1. Ο Ν. 4172/13 αρχίζει από 1.1.14, εκτός από τις παρακάτω εξαιρέσεις.
2. Οι δαπάνες εκπίπτουν για φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2014 και μετά.
3. Οι αποσβέσεις, η αποτίμηση και η έμμεση μέθοδος προσδιορισμού των κερδών ισχύουν για φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2014 και μετά.
4. Οι επισφαλείς πελάτες ισχύουν από 1.1.2014 και μετά. Για τις προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων που έχουν σχηματισθεί στα φορολογικά έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περίπτωσης θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/94. Δηλαδή, το υπόλοιπο του λογ. 44.11 “προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις” που προκύπτει μετά και από τις προβλέψεις που σχηματίζονται με 31.12.13, θα πρέπει να μεταφερθεί στα ακαθάριστα έσοδα της επόμενης χρήσης 2014, οπότε και θα φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις.
5. Η χρεωστική διαφορά από ανταλλαγή ομολόγων ισχύει από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο ν. 4046/12 (άρθρο 27 παρ. 2 Ν. 4172/13).
6. Ο φόρος για τη μεταβίβαση ακινήτων του άρθρου 41 του Ν. 4172/13 ισχύουν για την υπεραξία από 1.1.14 και μετά (άρθρο 72 παρ. 6 Ν. 4172/13).
7. Η υπεραξία για τη μεταβίβαση μεριδίων, επιχειρήσεων κτλ. ισχύουν από 1.1.14 και μετά (άρθρο 72 παρ. 7 Ν. 4172/13).
8. Η ανταλλαγή ομολόγων ισχύει από 29.2.12 και μετά.
9. Από 1.1.2017 και μετά, οι δαπάνες τόκων που υπερβαίνουν το 30% των φορολογητέων κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (του άρθρου 49 παρ. 1) δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση (βλέπε περισσότερα και διευκρινίσεις με ολοκληρωμένα παραδείγματα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ στα βιβλία των καθ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).
10. Η εισφορά ενεργητικού έναντι μετοχών, η ανταλλαγή μετοχών, οι συγχωνεύσεις και οι διασπάσεις, η μεταφορά της έδρας και η μη εφαρμογή ευεργετημάτων ισχύουν από 1.1.14 και μετά.
11. Τα άρθρα για την παρακράτηση φόρου ισχύουν από 1.1.14 και μετά.
12. Τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., που σχηματίσθηκαν μέχρι 31.12.13, και τα οποία προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν λόγω απαλλαγής αυτών κατ’ εφαρμογή του Ν. 2238/1994, όπως ισχύει μετά τη δημοσίευση του Κ.Φ.Ε. ή εγκυκλίων ή αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους – μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου και των μετόχων ή εταίρων αυτού.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εξής, τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά του προηγούμενου εδαφίου συμψηφίζονται υποχρεωτικά στο τέλος κάθε φορολογικού έτους με φορολογικά αναγνωρίσιμες ζημίες από οποιαδήποτε αιτία που προέκυψαν κατά τα τελευταία 5 έτη μέχρι εξαντλήσεώς τους, εκτός αν διανεμηθούν ή κεφαλαιοποιηθούν οπότε υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 19%. Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του νομικού προσώπου και των μετόχων ή εταίρων αυτού (άρθρο 72 παρ. 12 Ν. 4172/13).
13. Για ισολογισμούς που κλείνουν με ημερομηνία 31.12.14 και μετά δεν επιτρέπεται η τήρηση ειδικών λογαριασμών που αφορούν αφορολόγητα αποθεματικά πλην των επενδυτικών ή αναπτυξιακών νόμων και των ειδικών διατάξεων (άρθρο 72 παρ. 13 Ν. 4172/13).
14. Δεν θίγεται τίποτε που αφορά τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις (άρθρο 72 παρ. 14 Ν. 4172/13).
15. Δεν ισχύουν για τη φορολογική κατοικία όσα αναγράφονται στο άρθρο 4 για τις εταιρίες που συστάθηκαν με το Ν. 27/75 και το Ν.Δ. 2687/53 (άρθρο 72 παρ. 15 Ν. 4172/13).
16. Εξαιρούνται τα συσσωρευθέντα κεφάλαια μέχρι 31.12.13 από ασφάλιστρα εργαζομένων για το φόρο 15% ή 10% του άρθρου 15 παρ. 4 (άρθρο 72 παρ. 16 Ν. 4172/13).
17. Η φορολογία των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (Ν. 2778/99) δεν θίγεται από τον Ν. 4172/13 (άρθρο 72 παρ. 17 Ν. 4172/13).
18. Η φορολογία των Εταιριών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών και των αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ν. 3371/05, και Ν. 2992/02 δεν θίγονται από τον Ν. 4172/13) (άρθρο 72 παρ. 18 Ν. 4172/13).
Πηγή: http://www.foropraxi.gr/?mymail=67416&k=4632f202756bfbce1c1dcd8855f72643&t=www.foropraxi.gr&c=0&s