Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Θέλετε να επιδοτηθείτε από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ – Τι πρέπει να προσέξετε?

Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα ΕΣΠΑ αποτελούν πόλο έλξης για πολλές επιχειρήσεις και ανέργους. Τα προγράμματα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για ανέργους και επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ίδρυσης και αναζητούν βοήθεια στα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ απευθύνονται ακόμα και στις υφιστάμενες επιχειρήσεις που χρειάζονται επιδότηση έτσι ώστε να αναδιοργανώσουν και αναμορφώσουν την επιχείρηση τους καθώς και να την επεκτείνουν.

Είναι όμως τα επιδοτούμενα προγράμματα ένας τρόπος για να αναπτύξετε και να επεκτείνετε την επιχείρηση σας ή μήπως ένα εργαλείο που με τους λάθους χειρισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει την επιχείρηση σας σε οικονομική απώλεια και σε αρνητικές και δυσμενείς καταστάσεις; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 4 σημεία που πρέπει να ακολούθησε για να μην βρεθείτε μπροστά σε ανεπιθύμητες εκπλήξεις.

entrepath1

 Τέσσερα σημεία κλειδιά.

1. Πώς να βρείτε το επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που σας ταιριάζει

Πριν ξεκίνησε οποιαδήποτε διαδικασία για κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε αν μπορείτε ενταχθείτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω βασικά σημεία:

  • Την περιοχή εφαρμογής. Δηλαδή σε ποιες περιοχές της χώρας θα υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα
  • Επαγγέλματα. Κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα καθορίζει μια λίστα από ποια επαγγέλματα εντάσσονται και ποια αποκλείονται. Για να καταλάβετε εάν ανήκετε στην λίστα αρκεί να ανατρέξετε στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δίνεται σε κάθε επιχείρηση κατά την έναρξη της. Με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας μπορείτε εύκολα και γρήγορα να επιβεβαιώσετε ότι η επιχείρηση σας μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
  • Ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Εδώ θα βρείτε κάποια βασικά σημεία για το αν μπορείτε να ενταχθείτε σε κάποιο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γνωρίζετε αν είναι απαραίτητη η κάρτα ανεργίας και αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σας. Εξίσου σημαντικό είναι αν ένα πρόγραμμα αναφέρεται μόνο σε γυναίκες ή αφορά και τα δύο φύλα.  Ακόμα, θα πρέπει να γνωρίζεται εάν το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει απευθύνεται στη σύσταση και ίδρυση μιας νέας επιχείρησης ή αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό μιας υφιστάμενης.
Σχετικό Άρθρο:  4 + 1 tips for your start-up

2. Τι να αναζητήσετε στον οδηγό του προγράμματος

Τρία βασικά σημεία που πρέπει να αναζητήσετε στον οδηγό του προγράμματος είναι τα εξής:

  • Η επιδότηση. Θα πρέπει να ελέγξετε σε τι ποσοστό ανέρχεται η επιδότηση.
  • Οι δαπάνες. Οι δαπάνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποπληρωμή σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αγορές σας. Η σαφής και πλήρης αντίληψη των δαπανών που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά τις αγορές σας σχετικά με τις ανάγκες της επιχείρησης σας. Επομένως, ελέγξτε εάν οι  δαπάνες που πρόκειται να κάνετε είναι σωστά προγραμματισμένες και εντάσσονται ως επιλέξιμες.
  • Τα εκάστοτε δικαιολογητικά. Κάθε πρόγραμμα χρειάζεται και διαφορετικά δικαιολογητικά. Καλό θα ήτανε να έχετε συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. Ξεκινήστε να συλλέγετε τα πιο χρονοβόρα και στη συνέχεια σε συνεργασία με τον λογιστή σας τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία σας.

3. Τα προγράμματα δεν σας ενισχύουν χρηματικά πριν ξεκινήσετε

Οι περισσότεροι μελλοντικοί επιχειρηματίες έχουν την πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να έχουν δικά τους χρήματα για να ξεκινήσουνε την επιχείρηση τους. Αυτή η αντίληψη αποτελεί ένα μεγάλο μύθο. Ακόμη και στην περίπτωση που ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα σας ενισχύσει κατά 100% θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσετε κάποιο μέρος των τιμολογίων για να λάβετε την επιχορήγηση. Επίσης, ένα άλλο σημείο που πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι ότι το ΦΠΑ δεν επιδοτείται από κανένα πρόγραμμα, επομένως θα επιβαρύνει την επιχείρησή σας. Άρα, πριν ξεκινήσετε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα πρέπει να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη. Μια ελάχιστη ενδεδειγμένη ρευστότητα χρειάζεται για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά σας. Χωρίς αυτή υπάρχει περίπτωση ακόμη και απένταξης του έργου.

Σχετικό Άρθρο:  Ποιο είναι το αντίθετο της ηγεσίας;

4. Συνεργαστείτε με τον σωστό σύμβουλο επιχειρήσεων

Η αίτηση για κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες παραμέτρους στις οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνος του ο ενδιαφερόμενος. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο και ωφέλιμο να απευθυνθεί σε ένα σύμβουλο επιχειρήσεων. Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων θα σας βοηθήσει στην υλοποίηση του προγράμματος σας. Ιδανικά θα σας ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για πτυχές του προγράμματος σας έτσι ώστε να πάρετε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση σας για τις πιθανές αλλαγές που συμβαίνουν στα προγράμματα και πως αυτές επηρεάζουν την επιδότηση σας και θα είναι πρόθυμος να απαντήσει τα ερωτήματά σας. Κατ’ επέκταση ο σύμβουλος της επιχείρησης θα είναι εκείνος που θα σας οδηγεί και θα σας κατευθύνει γι’ αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαίο μια σταθερή και αξιόπιστη συνεργασία μεταξύ σας.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν τις διαδικασίες για να μπείτε σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα πρέπει να πάρετε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλες τις παραπάνω παραμέτρους. Καλή αρχή!

 

Θέλετε να επιδοτηθείτε από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ – Τι πρέπει να προσέξετε?

Related Posts