Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Συχνά λάθη των Startups στην Πολιτική Απορρήτου

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κατάργησε το «ασφαλές λιμάνι» γνωστό ως Safe Harbor, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε. που ρύθμιζε την παρακράτηση των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών από αμερικανικές εταιρείες, έφερε κυριολεκτικά πονοκέφαλο στις εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου που αναμένεται να οδηγήσει σε δραστικές νομοθετικές και όχι μόνο αλλαγές αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, διατηρούν βάσεις δεδομένων και διαχειρίζονται προσωπικές πληροφορίες χρηστών θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια ως προς τη σύνταξη και ανάρτηση της Πολιτικής Προστασίας Ιδιωτικού Απορρήτου και των ‘Ορων Χρησης, δύο διακριτών εγγράφων, στην ιστοσελίδα τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Τι είναι η Πολιτική Προστασίας Απορρήτου;

Η Πολιτική Προστασίας Απορρήτου ενημερώνει για τις πολιτικές και πρακτικές συλλογής, διατήρησης, αποθήκευσης, επεξεργασίας και χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών/επισκεπτών, καθώς και το εάν και με τι τρόπο θα κοινοποιηθούν σε τρίτους. Θα πρέπει να περιέχει τη σχετική νομοθεσία που διέπει τον κλάδο και είναι εφαρμοστέα στη χώρα που διαστηριοποιείται η εταιρεία.

Σχετικό Άρθρο:  Το Startuptravels Σε Φέρνει Σε Επαφή Με Την Startup Κοινότητα Καθώς Ταξιδεύεις

Μια Πολιτική Προστασίας Απορρήτου πρέπει να αναφέρει:

 • Τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από την ιστοσελίδα
 • Με τι τρόπο η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά
 • Εάν και πώς ο κάτοχος της ιστοσελίδας θα εμπορευτεί, διαβιβάσει ή μοιραστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα προσωπικά δεδομένα με τρίτους
 • Τον τρόπο με τον οποίο ο κάτοχος της ιστοσελίδας εξασφαλίζει την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων
 • Χρήση cookies ή άλλων παρόμοιων τεχνολογιών
 • Τι προβλέπεται για τους ανήλικους
 • Πώς πραγματοποιούνται οι αλλαγές στη Δήλωση Απορρήτου και τι επίδραση έχουν στα προσωπικά δεδομένα που αποκτήθηκαν πριν από αυτές
 • Πώς γίνεται η πρόσβαση στην ιστοσελίδα μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter

Τι είναι οι Όροι Χρήσης;

Οι Όροι Χρήσης δηλώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης της ιστοσελίδας που πρέπει ο επισκέπτης/χρήστης να διαβάσει και να συμφωνήσει πριν την επίσκεψη/χρήση της ιστοσελίδας. Σε γενικές γραμμές, οι όροι χρήσης απαντούν στο ποιοι είναι οι συμβαλλόμενοι, ποιες οι παρεχόμενες εγγυήσεις, οι υποχρεώσεις και η ευθύνη που σχετίζεται με τη χρήση όπως επίσης και το ποιος μπορεί να δημοσιεύει και να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο. Ο χρήστης αναγνωρίζει και συμφωνεί ότι χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα με δική του αποκλειστική ευθύνη και ο κάτοχος της ιστοσελίδας αποποιείται την ευθύνη σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι ελλιπείς ή ανακριβείς. Επιπλέον, ο κάτοχος της ιστοσελίδας αποποιείται την ευθύνη προς οποιοδήποτε πρόσωπο για ζημίες, απαιτήσεις, βλάβες, απώλειες οποιασδήποτε φύσης ή αιτίας που σχετίζεται ή προκλήθηκε από το υλικό της ιστοσελίδας. Όπως και στην Πολιτική Απορρήτου, έτσι και στους όρους χρήσης θα πρέπει να γίνεται αναφορά στη δικαιοδοσία και το εφαρμοστέο δίκαιο.

Σχετικό Άρθρο:  Δημοσιότητα. Ενα πολύτιμο επικοινωνιακό εργαλείο

Οι Όροι Χρήσης πρέπει να καλύπτουν τα εξής:

 • Ποιο είναι το αντικείμενο των όρων χρήσης και ποιοι οι περιορισμοί στη χρήση της ιστοσελίδας
 • Αποποίηση εγγυήσεων
 • Περιορισμός της ευθύνης του κατόχου της ιστοσελίδας, των εργαζομένων, στελεχών και συνεργατών του
 • Πώς γίνεται η επιστροφή χρημάτων και προϊόντων σε περίπτωση πώλησης προϊόντων
 • Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας
 • Ζητήματα παραπομπής με hyperlinks και διαφημιστικά banners
Συχνά λάθη των Startups στην Πολιτική Απορρήτου

Related Posts