Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Πώς μπορώ να υποβάλω μόνος μου μία πρόταση ΕΣΠΑ;

Πολλοί υποψήφιοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να υποβάλουν μία πρόταση για χρηματοδότηση μέσω των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αναζητούν τους τρόπους για να το κάνουν.

Η 1η επιλογή είναι να αναθέσουν την υποβολή της πρότασης σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο επιχειρηματικότητας τον οποίο πρέπει να επιλέξουν με προσοχή (βλέπε άρθρο «Πώς να επιλέξω έναν σύμβουλο ΕΣΠΑ»). Η επιλογή αυτή διασφαλίζει την επιλεξιμότητα του επενδυτικού σχεδίου και αυξάνει τις πιθανότητες έγκρισής του. Όμως, σίγουρα, συνεπάγεται κάποιο κόστος το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί στον σύμβουλο επιχειρήσεων.

entrepath1

Η 2η επιλογή είναι ο υποψήφιος επιχειρηματίας να υποβάλει μόνος του την επενδυτική πρόταση. Εάν επιλέξετε και εσείς τη μέθοδο αυτή, δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

1ο Βήμα: Διερευνήστε σε ποιο πρόγραμμα μπορείτε να καταθέσετε την επενδυτική σας πρόταση. Κατεβάστε το αντίστοιχο έντυπο «Σύνοψη προγράμματος» από το site του ΕΣΠΑ και διαβάστε το προσεχτικά

2ο Βήμα: Αφού καταλήξετε σε ποιο πρόγραμμα πιθανόν να μπορείτε να ενταχθείτε, κατεβάστε τα έντυπα του προγράμματος

Σχετικό Άρθρο:  2 συμβουλές για να μάθετε να ακούτε ουσιαστικά τους υπαλλήλους σας

3ο Βήμα: Διαβάστε με προσοχή τον οδηγό του προγράμματος. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

  • Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
  • Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας
  • Επιλέξιμες Δαπάνες
  • Διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης

4ο Βήμα: Εφόσον πληροίτε στο ακέραιο τους όρους επιλεξιμότητας και οι δαπάνες που θέλετε να πραγματοποιήσετε εμπίπτουν στις κατηγορίες του προγράμματος, μπορείτε να προχωρήσετε στην ηλεκτρονική υποβολή (η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων αναφέρεται στον οδηγό του προγράμματος)

5ο Βήμα: Κατά τη συγγραφή της επενδυτικής πρότασης στην αντίστοιχη ηλεκτρονική φόρμα φροντίστε η τεκμηρίωση και ανάλυση των δεδομένων να είναι κατανοητή και απλή. Μελετήστε από τον οδηγό τα τμήματα της πρότασης που βαθμολογούνται καθώς και τον τρόπο βαθμολόγησής τους.

6ο Βήμα: Πριν την οριστική υποβολή ξαναδιαβάστε όλη την πρόταση από την αρχή. Φροντίστε, επίσης, για την ακρίβεια των στοιχείων που καταγράφετε.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η παραπάνω διαδικασία δε διασφαλίζει απαραίτητα την επιλεξιμότητα της πρότασης και την υψηλή βαθμολόγησή της η οποία είναι και προϋπόθεση για την έγκρισή της. Η απόφαση για τον τρόπο που θα υποβάλει κάποιος την επενδυτική πρότασή του θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και συνειδητοποιημένα.

Πώς μπορώ να υποβάλω μόνος μου μία πρόταση ΕΣΠΑ;

Related Posts