by Institute of Entrepreneurship Development iED

Ο ρόλος του υπευθύνου στην ευεξία των εργαζομένων

Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε το ρόλο σας ως υπεύθυνο στην επιχείρηση θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη θέση. Ναι, απαιτεί να συντονίσετε ορισμένες διαδικασίες. Είτε είστε υπεύθυνος ενός τμήματος ή ο διευθυντή της επιχείρησης, είναι σημαντικό να εστιάσετε την προσοχή σας στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή εκτέλεση των διαδικασιών.

Το να είσαι καλός υπεύθυνος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί υπεύθυνοι είναι ότι δεν επικεντρώνονται στους υπαλλήλους τους. Ναι, όταν προσλαμβάνετε έναν υπάλληλο, είναι υποχρέωση του να είναι στην ώρα του και να κάνει καλά την δουλειά του για το καλό της εταιρείας.

Για πολλά χρόνια οι υπεύθυνοι έχουν ξεχάσει ένα σημαντικό πράγμα. Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι, και οι άνθρωποι χρειάζονται κίνητρα για να μπορέσουν να εργάζονται με τον σωστό τρόπο. Εάν ένας υπάλληλος δεν έχει κίνητρα τότε, απλά θα έρθει στον εργασιακό χώρο, θα κάνει τη δουλειά του, και θα ολοκληρώσει την εργάσιμη ημέρα χωρίς να τον ενδιαφέρει η εξέλιξη της επιχείρησης. Μια επιχείρηση χωρίς την φροντίδα των υπαλλήλων της δεν θα είναι σε θέση να κάνει το βήμα στο επόμενο επίπεδο.  

Η ευεξία των εργαζομένων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο στις μέρες μας. Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί ξανά και ξανά σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ευεξία των εργαζομένων και την ευημερία της επιχείρησης. Όμως, μία επιχείρηση που δεν φροντίζει σωστά τους εργαζομένους της πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εξελιχθεί.

Η ευεξία των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των υπευθύνων

Ο υπεύθυνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία των εργαζομένων. Ως υπεύθυνος χρειάζεται να είστε το είδος του ατόμου που οι εργαζόμενοι θέλουν να απευθυνθούν, όχι μόνο επειδή πρέπει. Για παράδειγμα, εάν διαχειρίζεστε ένα συγκεκριμένο τμήμα στην επιχείρηση τότε, αυτό σημαίνει ότι ίσως είστε οι πιο έμπειροι για αυτή την θέση ή το άτομο που έχει τα περισσότερα χρόνια εμπειρίας στην επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος θα απευθυνθούν σε εσένα, συνήθως για να βελτιωθούν ή να βελτιώσουν τον τρόπο που διεξάγουν τις καθημερινές τους εργασίες. Πολλοί από τους εργαζόμενουν πιστεύουν ότι σε έκτακτες εργασιακές περιπτώσεις θα μπορούν να απευθυνθούν σε εσένα μιάς και θεωρούν ότι είστε ο μόνος που μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, πολλοί από τους εργαζομένους όταν αισθάνονται πως δεν έχουν κίνητρα, περιμένουν να τους ενθαρρύνετε για να συνεχίσουν αυτό που κάνουν.

Παρακίνηση εργαζομένων

Σε αυτή την περίπτωση, εάν δεν είστε σε θέση να δώσετε κίνητρα στους εργαζομένους, τότε δεν προωθείτε την ευεξία των εργαζομένων στο τμήμα σας. Από ένα σημείο και έπειτα, το τμήμα σας θα ξεκινήσει να αποτυγχάνει διότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τα κατάλληλα κίνητρα για να εργαστούν περισσότερο.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσετε τους εργαζομένους για την μείωση επίδοσης του τμήματος, ωστόσο χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι ο υπεύθυνος τμήματος ή ο διευθυντής της επιχείρησης είναι εξίσου υπεύθυνοι. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τουε εργαζομένους σας να αποκτήσουν περισσότερα κίνητρα και να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ευεξία τους.

Προώθηση της ευεξίας στο γραφείο

Ως υπεύθυνος χρειάζεται να σκεφτείτε με ποιόν τρόπο μπορείτε να προωθήσετε και να ενισχύσετε την ευεξία των εργαζομένων σας. Αν μέχρι στιγμής δεν κάνετε κάποια δράση για την προώθηση της ευεξίας, τότε ίσως πρέπει μπορείτε να βρείτε τεχνικές που ταιριάζουν στο γενικό σύνολο της φιλοσοφίας της επιχείρησής σας.

Ένα κοινό φαινόμενο που παρατηρείται στις περισσότερες επιχειρήσεις της Ευρώπης είναι ότι παρέχουν στους εργαζομένους τους επιπλέον άδεια, μεγαλύτερα διαλείμματα, και μπόνους ως προσπάθεια να τους παρακινήσουν και να προωθήσουν την ευεξία. Είναι καλό στο εργασιακό περιβάλλον να υπάρχει πάντα κάποιος στον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να μιλήσουν. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες συνήθως παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους εργαζομένους τους για να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ξανά το κίνητρο και την όρεξη για δουλειά.

Εφαρμογή των σωστών μεθόδων

Μία από τις απλούστερες μεθόθους που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε θα ήταν να εαποκτήσετε ένα είδος οικειότητας με τους εργαζομένους. Ως υπεύθυνος δεν θα θέλατε να είστε ο τύπος που απλά βρίσκεται απένταντί τους. Αντίθετα, θα πρέπει είστε ένα με την ομάδα. Αν σας βλέπουν σαν αφεντικό, είναι δύσκολο να σας εμπειστευούν και να πιστέψουν ότι μπορείτε να τους βοηθήσετε σε περίπτωση που χρήζει έκτακης ανάγκης και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θα θέλατε για την επιχείρηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση και προτεραιότητα στην ευεξία των εργαζομένων για τη μείωση, πρόσληψη και καταπολέμηση του εργασιακού άγχους.

Το έργο WELLy

Μέσω προγραμμάτων όπως το WEELy, προσεγγίζεται ο αντίκτυπος του φυσικού και ψυχοκοινωνικού εργασιακού περιβάλλοντος στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χαρτογραφεί ποιες είναι οι ικανότητες που πρέπει να έχει ένας υπεύθυνος για να μπορέσει να υλοποιήσει αποτελεσματικά και σωστά την επικοινωνία του με τους εργαζομένους.

 Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου και δείτε τους βασικούς στόχους και τα πρόσφατα νέα του έργου. Επωφελειθείτε από τα αποτελέσματα του έργου τα οποία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα της ευεξίας στον χώρο εργασίας, πως να αποκτήσετε και να εκπαιδευτείτε στις δεξιότητες υπευθύνου work well-being,  και τέλος πως να να πιστοποιηθείτε.

Η θέση του υπευθύνου δεν περιορίζεται στα απλά καθήκοντα. Μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τους εργαζομένους σας να βελτιωθούν, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, πως να μειωθεί το εργασιακό άγχος και πώς να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να φτάσει στο επόμενο επίπεδο.

Τελευταία Νέα

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...