by Institute of Entrepreneurship Development iED

Ο Μετασχηματισμός της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές εξαιτίας του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους, των υψηλών ελλειμμάτων, των υψηλών ποσοστών ανεργίας και των πολλών μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν ριζικά την καθεστηκυία τάξη για πολλούς Έλληνες. Αλλά από ότι φαίνεται η δυστυχία του πρόσφατου παρελθόντος αρχίζει να δίνει τη θέση της σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον εξαιτίας της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.  

Ποιος θα πίστευε ότι το 2021 θα ακούγαμε για την ελληνική επιχειρηματικότητα; Μια επιχειρηματικότητα που δεν περιορίζεται εντός των Ελληνικών συνόρων αλλά που είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές. Απ’ ότι φαίνεται, η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο τόπος γέννησης της Δημοκρατίας, του Παρθενώνα, ή για διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Έλληνες και Επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο των Ελλήνων ήταν γνωστά από την εποχή του Ομήρου με την κυριαρχία των Ελλήνων σε όλες τις τότε γνωστές εμπορικές οδούς. Αυτή η επιχειρηματική νοοτροπία συνεχίστηκε μέχρι και τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα απ’ όταν και άρχισε να φθίνει για διάφορους λόγους.  

Αυτό συνέβη διότι οι Έλληνες δελεάστηκαν από ένα Δημόσιο, άκαμπτο, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό σύστημα που παρείχε εύκολο χρήμα και δια βίου εργασία χωρίς το φόβο των απολύσεων. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η υπέρμετρη διόγκωση του δημόσιου τομέα που οδήγησε στην επερχόμενη καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας που υπονόμευσε το Ελληνικό επιχειρείν.

Για δεκαετίες, η δημιουργία ενός δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος οδήγησε στην δημιουργία ενός μη ευνοϊκού καθεστώτος για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις επέβαλαν υψηλούς φόρους για τη διατήρηση ενός μη βιώσιμου δημόσιου τομέα και ενός ολοκαίνουργιου κράτους πρόνοιας. Ταυτόχρονα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ελάμβαναν υψηλότατους μισθούς που δεν ανταποκρίνονταν στην επίδοση τους ή στις απαιτήσεις τις θέσεις που βρίσκονταν. ‘Επομένως, εύλογα, μέχρι και πρόσφατα η κατοχύρωση μια θέση στον Ελληνικό Δημόσιο τομέα να θεωρείται το «Ελληνικό Όνειρο» για πολλούς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθεί η μείωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με το πέρασμα του χρόνου καθώς, πλέον, οι Έλληνες προσέβλεπαν στο Ελληνικό κράτος για την απασχόλησή τους, αφού αυτό δεν συνοδευόταν από το άγχος και τις δυσκολίες που συνοδεύουν τους επιχειρηματίες.  

Η Μετατροπή της Κρίσης σε Ευκαιρία

Σχεδόν όλες οι κρίσεις δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες. Η ίδια αυτή αρχή ισχύει και για την ελληνική οικονομική κρίση στα τέλη του 2009. Όσο αδόκιμο και αν ακούγεται, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 λειτούργησε αφυπνιστικά για πολλούς Έλληνες. Οι επακόλουθες απολύσεις, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων και το τελικό πάγωμα των προσλήψεων συντάραξε την ελληνική κοινωνία που είχε δημιουργήσει μια ανησυχητική σχέση εξάρτησης.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, οι Έλληνες συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να βασίζονται στον δημόσιο τομέα. Αυτή η νέα πραγματικότητα οδήγησε στην αναγέννηση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία ενός φιλόδοξου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Το οικοσύστημα αυτό βλέπει την εμφάνιση θερμοκοιτίδων, επιταχυντών επιχειρήσεων και Πάρκων Επιχειρηματικής Καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα.     

Συγκεκριμένα, οι ειδήσεις που προέρχονται από το μέτωπο αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Αυτή η δεκαετία είδε την εμφάνιση πολλών επιτυχημένων νεοφυών εταιρειών, όπως η Beat ή η Skroutz , που κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές. Μεταξύ 2010 και 2018, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 500 εκατομμύρια ευρώ . Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Microsoft και η Samsung .       

Το 2020 είναι το έτος Ορόσημο για τις Ελληνικές Νεοφυείς Επιχειρήσεις

Δυστυχώς, το 2020 θα είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με κάτι διαφορετικό και πιο ενθαρρυντικό από το έτος που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 για πρώτη φορά. Όμως, καθώς η Ελλάδα αναμένει ακόμα της δική της εταιρία «μονόκερο», φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για να το επιτύχει. 

Η Ελληνική επιχειρηματική σκηνή έχει έναν λόγο να γιορτάζει το 2020 καθώς ήταν η χρονιά την υψηλότερη εξαγορά Ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης. Η απόκτηση του ελληνικού startup Instashop για 360 εκατομμύρια δολλάρια από την Delivery Hero, μια Γερμανική πολυεθνική διαδικτυακή υπηρεσία παράδοσης φαγητού από το Βερολίνο.   

Το Μέλλον της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας

Για κάθε επιτυχία ενός ελληνικού startup, εκτός από τα προφανή οφέλη που προσφέρει στην απασχόληση ή στην οικονομία γενικότερα, αποτελεί επίσης σημαντικό υπόδειγμα για τους μελλοντικούς επιχειρηματίες.

Η μετατροπή μιας απλής ιδέας σε μια επιτυχημένη, κερδοφόρα νέα επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κάθε επιτυχημένη startup φέρνει μια νέα δυναμική στην Ελληνική startup σκηνή καθώς λειτουργεί ως πρότυπο και παρακινεί τους νέους επιχειρηματίες να συνεχίσουν να προσπαθούν. Τέλος, οι πρόσφατα επιτυχημένες Ελληνικές startups έστρεψαν τα βλέμματα προς την Ελλάδα, γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων επενδυτών στην Ελληνική startup σκηνή.

Τέλος, το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, τα πρόσφατα παραδείγματα που λειτουργούν ως πρότυπα και η συνεχής επέκταση του υπάρχοντος ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων δημιουργούν περισσότερο αισιοδοξία το Ελληνικής επιχειρηματικότητας και της Ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Τελευταία Νέα

Ενισχύοντας την Περιβαλλοντική Συνείδηση Μέσω Πρακτικών...

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο "WE: Real-World Education to Foster Environmental Awareness", που στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και...

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...