by Institute of Entrepreneurship Development iED

Γανωτής

Τα παλιά χρόνια τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους ανάγκες και ιδίως στη μαγειρική, ήταν μπακιρένια (χάλκινα). Αυτά με τον καιρό και την πολύ χρήση οξειδώνονταν και γινόντουσαν επικίνδυνα. Έτσι έπρεπε να περαστεί η επιφάνειά τους με ένα ειδικό μέταλλο, το καλάι (κασσίτερος) και να προστατευθεί από την επικίνδυνη οξείδωση, τη γανίλα. Αυτή η δραστηριότητα ήταν το γάνωμα.

Ο γανωτής ξεκινούσε κάθε πρωί με ένα άδειο τσουβάλι στις γειτονιές και μάζευε τα σκεύη από τα νοικοκυριά που χρειαζόντουσαν να γανωθούν. Αφού σημείωνε πόσα σκεύη έπαιρνε από κάθε νοικοκυριό, επέστρεφε στο εργαστήρι του.

Ο καθαρισμός των σκευών γινότανε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τα παλιότερα χρόνια τρίβανε τα σκεύη με μοσχαρίσιο δέρμα και μετά τα ρίχνανε μέσα σε άμμο και νερό και τα τρίβανε με συρματόβουρτσα, για να καθαρίσει το χάλκωμα. Στα μεγαλύτερα σκεύη (καζάνια, ταψιά κ.α.) έμπαινε με τα πόδια ο γανωτής και τα έτριβε με τριμμένη στουρναρόπετρα για να φύγει η σκουριά.

Άλλοι γανωτές ζέσταιναν νερό σε ένα μεγάλο καζάνι, ρίχνανε μέσα στάχτη και έβαζαν τα σκεύη να βράσουν, μέχρι να φουσκώσει το χάλκωμα και να φύγει η βρωμιά. Στη συνέχεια για να καθαρίσουν ακόμα καλύτερα σπάζανε πετροκάρβουνο και τα τρίβανε με αυτό. Όσο περνούσαν τα χρόνια ανακαλύπτανε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γανώνουν τα σκεύη.

Άλλη μία μέθοδος ήταν η εξής. Ο γανωτής άναβε τη φωτιά και έβαζε τα χαλκώματα να ζεσταθούν καλά και να λιώσουν όλα τα λίπη και η λίγδα που μπορεί να είχαν τα σκεύη. Ύστερα τα έπαιρνε και τα έβαζε σε μια ρηχή γούρνα, το γιαλάκι, και τα έτριβε με άμμο για να καθαρίσει. Μετά το έβαζε στη φωτιά και μόλις ζεσταινόταν καλά, έπαιρνε το νισατίρι (μια σκόνη σαν ζάχαρη) και πασάλειβε καλά το σκεύος από το μέσα μέρος. Έπειτα έβαζε πάνω και το καλάι όπου το άλειφε καλά για να πιάσει και μετά με το παλάτσι, κάτι σαν βαμβάκι, το έτριβε καλά για να γίνει το λεγόμενο κασσιτέρωμα. Αν δεν ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, επαναλαμβάνανε τη διαδικασία. Στο τέλος το σκούπιζαν με ένα καθαρό βαμβάκι για να γυαλίσει και φαινόταν σα καινούριο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Τελευταία Νέα

Εκπαίδευση Resilient Responders με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λάρισας 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2025, στο JOIST Innovation Park, πραγματοποιήθηκε μια δυναμική και ιδιαίτερα βιωματική εκπαίδευση στο πλαίσιο του έργου Resilient Responders, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λάρισας. Την εκπαίδευση υλοποίησε...

Εργασία: Μετατρέψτε το Bιογραφικό σας σε...

Μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία δεν προϋποθέτει μόνο τη συνεχή προσπάθεια για εύρεση μιας αξιόλογης θέσης εργασίας αλλά εμπεριέχει και τη συνεχή προσπάθεια για προσωπική...

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Περιγεννητική Έμφυλη Βία στη Λάρισα:...

Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση της περιγεννητικής έμφυλης βίας» πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στο JOIST Innovation Park, στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2025,...

Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας: Η Γυναικεία Οπτική...

«Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας· είναι μέρος της επιτυχίας.» Arianna Huffington, Ελληνο-αμερικανίδα επιχειρηματίας.«Η αυτοπεποίθηση χτίζεται παίρνοντας ρίσκα και μαθαίνοντας πώς...

SMARTMED: Φέρνοντας την Έξυπνη, Βιώσιμη και...

Info Day – 12 Νοεμβρίου 2025 | Ώρα εναρξης 10:00 | JOIST Innovation Park, Λάρισα Στις 12 Νοεμβρίου 2025, το JOIST Innovation Park στη Λάρισα...