Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας.
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 09:30 – 14:00 το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης), το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστήμιου Πατρών, σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, διοργανώνουν το 8ο Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών που γιορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου.
Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του Δρ. Αναστάσιος Βασιλειάδης στο στρόγγυλο τραπέζι (10:15 – 11:15) πάνω στη θεματική «Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας» με συντονιστή τον καθηγητή Παναγιώτη Αγγελίδη, έδρα UNESCO, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο Δρ. Βασιλειάδης θα μιλήσει για την «Προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία».
Ποιος ο Σκοπός Του
Σκοπός του Φόρουμ είναι να θέσει ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού για τον ρόλο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης ως σημαντικού πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας.
Οι σύγχρονες, παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες της γνώσης και του ρίσκου (Beck, 2015) επηρεάζονται δραματικά από κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, από συγκρούσεις, από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Οι σύγχρονες κοινωνικότητες είναι όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένες, ενώ η διαρκής παρουσία του διαφορετικού «άλλου» αναθεωρεί τις μεγάλες εθνοκεντρικές αφηγήσεις.
Τα άτομα εμπλέκονται σε ένα αναστοχαστικό πρότζεκτ αυτοκαθορισμού (Giddens, 1991) σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο πλαίσιο προτάσσοντας πολυσχιδείς ατομικές αφηγήσεις και δημιουργώντας κοινωνίες πολιτισμικής «απόκλισης». Ωστόσο, οι διαφοροποιημένες βιογραφίες και οι διαπολιτισμικές ικανότητες αποτελούν σημαντικό παραγωγικό πόρο (productive diversity) για τις κοινωνίες μας και στηρίζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη.
Αυτή η ανάπτυξη για να είναι παραγωγική και δίκαιη θα πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συμπερίληψη και την αποφυγή προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα ξαναμαθαίνει να ζει μαζί με το διαφορετικό μέσα από την κοινωνική καινοτομία, τον διαπολιτισμικό διάλογο, και τη διαμεσολάβηση.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Φόρουμ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις, να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήματα στους/στις ομιλητές/τριες σχετικά με το περιεχόμενο και τις επαγγελματικές προοπτικές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης στο σύγχρονο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής μετάβασης.
Μάθετε περισσότερα για το 8ο Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης πατώντας εδώ.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξτε στο πρόγραμμα του event.