Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών πάνω από 25 – 30 χρόνια αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις λογιστών, επιχειρηματιών και ιδιοκτητών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αδυναμίας υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων. Χωρίς την αρχική αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση και βέβαια ούτε ο σχετικός φόρος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα παλαιά ακίνητα, άνω των 25 – 30 χρόνων, καθώς και σε όσα έχουν κατασκευαστεί με αυτεπιστασία, όπου ο ιδιοκτήτης-εργοδότης είναι ο συντονιστής της κατασκευής του ακινήτου.
Ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε την εξαίρεση των παλαιών ακινήτων έγκειται και στις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν ειδικά στις μεταβιβάσεις και κληρονομιών.
Οι αλλαγές σύμφωνα με την Καθημερινή αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγινε και με το θέμα των αγροτών.
Τι είναι και πως υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας
Στο φόρο υπεραξίας το κράτος θα παρακρατεί το 15% από την υπεραξία που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησής του.
Αν δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης είχε αγοράσει πριν μερικά χρόνια ένα ακίνητο 100.000 ευρώ και το πουλήσει από το 2014 έναντι 150.000 ευρώ τότε θα πληρώσει φόρο 15% για το υπερβάλλον ποσό των 50.000 ευρώ, δηλαδή «χαράτσι» 7.500 ευρώ (50.000 ευρώ Χ 15%=7.500 ευρώ).
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/328271.html