by Institute of Entrepreneurship Development iED

Φορολογικός «πυρετός» καίει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο φορολογικός «πυρετός» καίει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη φορολογική του επιβάρυνση εμφανίζοντας συγκεκριμένα επαγγελματικά έξοδα.

Κάθε επαγγελματίας μπορεί να μειώσει το κέρδος του, μέσω των δαπανών που έχει καταχωρήσει στα βιβλία του με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, γιατί τότε δεν θα γλιτώσει το φόρο 26% ακόμη και αν έχει ζημιές στην επιχείρηση του.

Βασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό, όπως τιμολόγιο, λογαριασμός κλπ.

Τα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία είναι τα εξής:

1. Ασφαλιστικές εισφορές ( Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π).

2. Τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. Αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του τότε θα μπορεί να εκπίπτει τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ’ αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.

3. Κινητό τηλέφωνο. Ως έξοδο λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως των αριθμό εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση.

4. Δαπάνες για Ι.Χ αυτοκίνητο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εκπίπτει δαπάνες όπως βενζίνες, service κ.λ.π, βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει το Φ.Π.Α των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης. Όλα αυτά ισχύουν ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι μισθωμένο ή ο επαγγελματίας το έχει στην κατοχή του μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

5. Δαπάνες για δίκυκλα εκπίπτουν στο σύνολό τους.

6. Δαπάνες ταξιδιού: Εάν ο επαγγελματίας έχει κάποιο πελάτη ή προμηθευτή στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Ελλάδος θα μπορεί να περνάει στα έξοδά του, τα έξοδα του ταξιδιού.

7. Αγορές πάγιων. Η δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (Η/Υ , laptop, αυτοκίνητο, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λ.π) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Βέβαια εδώ ισχύει η διαδικασία των αποσβέσεων, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος του πάγιου, όμως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση εάν το πάγιο είναι αξίας έως 1.500 ευρώ να μπορεί να γίνεται ολική απόσβεση μέσα στην χρονιά.

8. Άλλα έξοδα: Γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα, μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής.


Τελευταία Νέα

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Έρευνα του Ευρωπαϊκού...

Αναβαθμίζουμε τη Μηχατρονική στην Ανώτατη Εκπαίδευση Το ευρωπαϊκό έργο SHINE (Supporting Higher Education to INnovate and Excel) συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τομέα...

Συμπεριληπτική Ηγεσία στην Πράξη – Διήμερη...

Ενδυναμώνοντας άτομα με αναπηρία να ηγηθούν με ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση Τον Ιούνιο του 2025, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Fit2Lead,...

Πρόληψη της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και...

Στην εποχή όπου η καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων εξελίσσεται κυρίως στο ψηφιακό περιβάλλον, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση μέσω διαδικτύου (Online Sexual...

Startup Europe Week 2025 στη Λάρισα:...

📅 Τρίτη 13 Μαΐου 2025 | 🕕 18:00–20:00 | 📍 JOIST Innovation Park, Λάρισα Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών...

Διαδικτυακά Σεμινάρια Ενδυνάμωσης Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο...

Μάθε να δημιουργείς φυσικά καλλυντικά και ξεκίνησε τη δική σου επιχείρηση από το σπίτι με υποστήριξη και δικτύωση Τι είναι το Wonderful EU Project Το νέο...