Στις 14 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εθελοντική δράση «Φέρνοντας την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές!», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ.) & τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια, αλλά και με το πέρας της ημερίδας αναγνωρίστηκαν οι ανάγκες κρατουμένων, όπως ελεγχόμενη πρόσβαση στο internet, εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα από εμπειρογνώμονες, αλλά και εργασία εντός του καταστήματος μέσω τρίτων εταιριών.
Όσον αφορά τις συμμετοχές των κρατουμένων, υπήρξαν 14 εθελοντικές συμμετοχές στο πιλοτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι κρατούμενοι έκαναν περισσότερες ερωτήσεις στους ομιλητές των παρουσιάσεων που είχε να κάνει με επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες & growth hacking marketing.
Κάποια από τα σχόλια των κρατουμένων μετά το πέρας της ημερίδας ήταν:
- «Ο εγκέφαλος μου λειτουργεί τρεις φορές πιο γρήγορα τώρα»
- «Είμαι ενθουσιασμένος, ελπίζω να μην μας αφήσετε απλά να ονειρευόμαστε και να κάνετε πράξη τις δράσεις που λέτε. Θα απογοητευτούμε πολύ!»
- «Πότε θα γίνει επόμενη αντίστοιχη δράση»
- «Μπορούμε να μιλήσουμε το επόμενο διάστημα με τους μέντορες για επιχειρηματικές ιδέες που έχουμε;»
Η ημερίδα περιλάμβανε:
- Βασικές έννοιες του επιχειρείν – Αλεξάνδρου Θεόδωρος, Οικονομολόγος – ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ.
- Η αγορά εργασίας στην περίοδο της κρίσης – Τσαμέτη Αγγελική, Οικονομολόγος – ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ.
- Νεοφυείς επιχειρήσεις και η στήριξη από τις θερμοκοιτίδες – Δώρα Τραχανά, Business Development and International Collaborations Manager, ACEin ΟΠΑ.
- Aνάπτυξη, σπάζοντας του κανόνες. Τι είναι το Growth Hacking; – Γιάννης Γιάλαμας, Ειδικός σε Θέματα Κατάρτισης Καινοτόμων Τεχνολογιών.
Στόχος του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις είναι η εκπαίδευση των κρατουμένων από επιτυχημένους επιχειρηματίες και επαγγελματίες γύρω από το χώρο της καινοτομίας & της επιχειρηματικότητας.
Κάποιες από τις προτεραιότητες για την ορθή επανένταξη των κρατουμένων που έχει θέσει το Κατάστημα μας είναι:
- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΙΔΙΩΤΕΣ. Το Κατάστημα θα αναζητήσει συνεργασίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του, εφαρμόζοντας μία πραγματικά συνεργατική προσέγγιση, όπου ο κάθε ένας παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτές οι συνεργασίες θα περιλαμβάνουν: (i) Κρατούμενους, (ii) Φυλακτικό προσωπικό, (iii) ΑΜΚΕ, ΜΚΟ, Εκπαιδευτικούς & επιστημονικούς οργανισμούς
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Το Κατάστημα θα προσφέρει επιστημονικά και επιχειρηματικά προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στους κρατούμενους, όσο και στο ίδιο το προσωπικό. Η εκπαίδευση θα αφορά κυρίως τεχνολογικές μορφές εργασίας. Παράλληλα προσπαθούμε να εμπλέξουμε φοιτητές, επιστήμονες και επιχειρηματίες στη διαδικασία μάθησης. Οι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό περιλαμβάνει:(i) εκπαίδευση όσον αφορά το πως και το γιατί γίνονται τα συγκεκριμένα προγράμματα, (ii) πρακτική εκπαίδευση σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας, (iii) έμφαση στο πως η κάθε ενέργεια επηρεάζει και συμβάλλει στην ευρύτερη κοινότητα.