Το ενδεχόμενο καταβολής του φόρου εισοδήματος σε τρεις μηνιαίες, αντί διμηνιαίες δόσεις, εξέταζε η κυβέρνηση όπως αποκαλύφθηκε από ξεχασμένη διάταξη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Γενικώς το νομοσχέδιο, κατά το μεγαλύτερο μέρος του επιχειρεί να διορθώσει λάθη και στρεβλώσεις που υπήρχαν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά για μία ακόμα φορά η Καραγιώργη Σερβίας δεν απέφυγε το αλαλούμ και τη σύγχυση.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφερόταν ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται «σε τρεις μηνιαίες δόσεις». Ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι οι δόσεις θα είναι τελικά διμηνιαίες, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι δε φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πίεζε το οικονομικό επιτελείο να καταβάλλονται οι φόροι είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται πολλές διατάξεις που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες προβλέπουν:
- Αυξάνεται κατά 50% για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας. Δηλαδή για του μισθωτούς και τους συνταξιούχους το πρώτο κλιμάκιο σήμερα προβλέπει τη φορολόγηση με συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις θα ανέλθει στα 37.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα έως 37.500 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 22%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι και 75.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
- Με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα φορολογηθούν οι άνεργοι το 2014 εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Τα έτη 2014-2016 θα καταβληθεί έκτακτη παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ίση με το διπλάσιο του τελικού φόρου που βεβαιώθηκε την προηγούμενη χρονιά για κάθε πλοίο.
- Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για κρατικά ομόλογα εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τις παραπάνω συναλλαγές και οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
- Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους, τόκοι έως 3 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους, καθώς και οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%.
- Καταργείται ο περιορισμός των 9.250 ευρώ για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.
- Με την κατάργηση του ΦΑΠ, οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού θα λαμβάνουν το 11,3% των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
- Θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Επίσης, εκτός από το ΣΔΟΕ, θα μπορούν να αναστέλλουν τη λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων και οι ελεγκτές που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη διαπίστωση φορολογικών παραβάσεων.
- Η είσοδος ελεγκτών στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του εισαγγελέα εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.
- Προσδιορισμός φόρου με έμμεσες τεχνικές και για φυσικά πρόσωπα. Οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων με κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους ελέγχου, ακολουθώντας δηλαδή τις τεχνικές ελέγχου που ισχύουν σήμερα για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις.