Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον όρο «ηγέτης». Η μετάβαση που διέρχεται η οικονομία λόγω της τεχνολογικής προόδου έχει δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για έναν νέο όρο, αυτόν του ψηφιακού ηγέτη.
Η ηλεκτρονική ηγεσία αναφέρεται σε άτομα που εκτελούν τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες ηγεσίας τους μέσω ηλεκτρονικών καναλιών. Και αυτή αυτή είναι η κύρια διαφορά από τον παραδοσιακό ηγέτη. Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ο καθένας από αυτούς.
Ακόμη, η κατάσταση πανδημίας COVID-19 που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρατηρούμενη στροφή στην εξ’ αποστάσεως εργασία και στην άνοδο του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Αν και ο όρος της ηλεκτρονικής ηγεσίας υπάρχει σχεδόν 20 χρόνια τώρα, η ανάγκη για περισσότερη εξέταση αυτής της προοπτικής αυξάνεται συνεχώς.
Η πληροφορική έχει επηρεάσει και υποστηρίξει τη μορφή της ηλεκτρονικής ηγεσίας. Αυτό κυρίως αφορά την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, τα οργανωτικά καθήκοντα, τις δραστηριότητες διάδοσης. Η αποδοχή και ο αντίκτυπος της ηλεκτρονικής ηγεσίας είναι θετικές σύμφωνα με έρευνες. Τέλος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ηγέτης υστερεί σε δεξιότητες και αξίες σε σύγκριση με τον παραδοσιακό.
Ωστόσο, κάποιες κρίσιμες διαφορές είναι η φυσική παρουσία και η άμεση επαφή, που επηρεάζουν την επικοινωνία και τη δέσμευση. Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, η παραδοσιακή ηγεσία έχει μεγάλο αντίκτυπο στο επίπεδο δέσμευσης των εργαζομένων σε σύγκριση με την ηλεκτρονική ηγεσία. Έρευνες σχετικές με την χαρισματική ηγεσία έχουν φανερώσει την άμεση συσχέτιση αυτής με την εμπιστοσύνη, την προσπάθεια και τη δέσμευση των ακολούθων (Howell και Frost, 1989; Lowe et al. 1996). Όταν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει άμεσα με τον ηγέτη, τα αισθήματα εμπιστοσύνης και διαβεβαίωσης μειώνονται απέναντι στον οργανισμό που εργάζεται.
Το έργο eLead
Η ανάγκη να δοθεί ένας σαφής ορισμός της ηλεκτρονικής ηγεσίας και η αναγνώριση των σημαντικότερων ικανοτήτων που πρέπει να φέρει ένας ηγέτης, έχει εντοπιστεί από την κοινοπραξία του έργου eLead. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και εστιάζει στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες ΕΕΚ που συμμετέχουν σε διαδικασίες κατάρτισης για διευθυντές και εργαζόμενους σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας / ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να υλοποιήσουν και να προωθήσουν διαδρομές κατάρτισης για την απόκτηση δεξιοτήτων ηλεκτρονικής ηγεσίας.
Εάν ενδιαφέρεστε για το έργο και θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι, επισκεφθείτε μας εδώ.