by Institute of Entrepreneurship Development iED

Brainstorming: Γιατί είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις;

Είναι σημαντικό να ξεκινάτε κάθε μέρα με ένα καλό πρόγραμμα εργασίας για το τι πρέπει να κάνετε, καθώς μπορεί εύκολα να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τις δουλειές σας με βάση τη σημαντικότητα τους. Είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι περισσότερο, να εφαρμόζεται την ίδια πρακτική στον χώρο εργασίας, μιας και πρέπει υπάρχει ένα καλό σχέδιο για τις καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις.

Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι στην καθημερινότητα, αυτού του είδους η «ρουτίνα» μπορεί να μειώσει την έμπνευση του εργαζομένου με αποτέλεσμα να μειώνετε σταδιακά η ποιότητα της δουλειάς. Αυτή η ρουτίνα δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς. Μπορεί όμως να βελτιωθεί. Το brainstorming είναι ένας από τους τρόπους που μπορούν να κάνουν την διαδικασία καλύτερη.

Τί είναι το brainstorming

Για πολλούς ανθρώπους το brainstorming είναι κάτι παραπάνω από μια απλή διαδικασία. Είναι ένας εφευρετικός τρόπος με τον οποίο μπορούν οι υπάλληλοι μιας εταιρίας να δημιουργήσουν καινούριες ιδέες . Είναι ένας τρόπος να μπορέσουν να δουν την μελλοντική πορεία της εταιρίας και φυσικά να σκεφτούν το τι μπορούν να κάνουν για να την αλλάξουν ή να την βελτιώσουν.


Πριν περάσουμε στην ανάλυση του πως μπορεί το brainstorming να γίνεi ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στον χώρο εργασίας, είναι σημαντικό του δώσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Τι ακριβώς είναι το brainstorming;

To brainstorming είναι μια μέθοδος δημιουργίας ιδεών με στόχο την λύση προβλημάτων. Συνήθως γίνεται από κάποια ομάδα ατόμων με την βοήθεια ενός υπευθύνου. Συνήθως λαμβάνει χώρα στην αρχή κάποιου πρότζεκτ και με σκοπό να τους βοηθήσει να οργανώσουν ιδέες που μπορούν να πάνε τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο επιτυχίας.

Δημιουργώντας καινούριες ιδέες

Ως μία αρκετά παραγωγική διαδικασία το brainstorming μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Από την μία έχουμε το brainstorming γενικής έμπνευσης. Κατά την διάρκεια αυτού η έκρηξη ιδεών είναι πιο δημιουργική. Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος και όλες οι ιδέες ακούγονται.

Μια δεύτερη μορφή είναι αυτή του στοχευμένου brainstorming. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα έχει ως γνώμονα κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Στόχος εδώ είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας διαδικασιών και η στόχευση σε πιο κερδοφόρα αποτελέσματα.

Σε κάθε μια από αυτές τις δύο ή και περισσότερες μορφές, το brainstorming, εάν γίνει σωστά, μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Παρόλο που ο καταιγισμός ιδεών είναι κάτι αρκετά φυσιολογικό για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν κάποια πιο τεχνικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωστή προετοιμασία.

Η διαδικασία του brainstorming

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια από τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 1. Στόχοι: Πρέπει να θυμάστε πως ένα αποτελεσματικό brainstorming πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους.
 2. Ξεχωριστές ιδέες: Σίγουρα η διαδικασία του brainstorming λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν γίνεται από μια ομάδα ατόμων. Παρόλα αυτά κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να μπορεί να φέρει μια εξ ολοκλήρου δικιά του ιδέα στο τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο ακούγονται περισσότερες γνώμες σε διαφορετικές οπτικές.
 3. Η ομάδα είναι σημαντική: Όπως αναφέραμε το brainstorming είναι μια ομαδική προσπάθεια. Εδώ όμως γεννιέται το ερώτημα, τί είδους ομάδα; Όταν οργανώνετε μία ομάδα ιδεών, φροντίστε να αποτελείται από μέλη με συνεργατικό πνεύμα και θέληση για δημιουργία.
 4. Προσδοκίες: Σε κάποιες περιπτώσεις οι προσδοκίες από ένα brainstorming δεν είναι ξεκάθαρες. Σε κάποιες άλλες όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι ακριβώς περιμένετε από αυτό. Έτσι θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρωθείτε σε ιδέες πιο στοχευμένα.
 5. Ο χώρος: Φανταστείτε να πρέπει να εργαζεστε σε ένα σκοτεινό και βρώμικο χώρο. Δεν θα έχετε καθόλου έμπνευση αν ολοκληρώσετε τις δουλειές σας. Τώρα φανταστείτε να εργάζεστε σε έναν όμορφο, καθαρό και φωτεινό χώρο. Η παραγωγικότητά σας θα αυξηθεί στο έπακρον. Διαλέξτε τον σωστό χώρο για να κάνετε το brainstorming.
 6. Συντονίστε την ομάδα: Όσο παραγωγική και να μπορεί να γίνει μια ομάδα, πάντα χρειάζεται ένας συντονιστής για να φροντίσει να μην αποσπάται η προσοχή των μελών. Ο συντονιστής θα πρέπει να μπορεί να εμπνέει την ομάδα αλλά και να την οριοθετήσει σε περίπτωση ανάγκης.

Το brainstorming μπορεί να βρει λύσεις σε προβλήματα και είναι μια απαραίτητη διαδικασία για κάθε εταιρία εκεί έξω. Ανάλογα με τον αριθμό των προτζεκτ της εταιρίας είναι καλό να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα προάγει το brainstorming σε μηνιαίο επίπεδο.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Μέσα από αυτό θα μπορέσετε να δουλέψετε πάνω σε σημαντικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για για όλα τα μέλη μιας εταιρίας. Κάποιες από αυτές τις δεξιότητες είναι:

 1. Επικοινωνία
 2. Ενσυναίσθηση
 3. Συναισθηματική νοημοσύνη
 4. Ομαδικότητα
 5. Ηγετικές δεξιότητες και άλλα…
  

Το INNOvaSouth, έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκε με σκοπό να προάγει την καινοτομία στον εργασιακό χώρο, παρέχοντας στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις εργαλεία που στοχεύουν στην ανάπτυξη καινούριων μοντέλων εργασίας.

Η ανάπτυξη τεχνικής brainstorming είναι ένα από αυτά τα εργαλεία. Είναι μια αρκετά χρονοβόρα τεχνική η οποία μπορεί να χρειαστεί καιρό να υλοποιηθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά τις είναι αυτά που χρειάζεται μια εταιρία για να προχωρήσει μπροστά.

Τελευταία Νέα

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...