Ο όρος Πληροφοριακό Μοντέλο Έργου (στα αγγλικά “Building Information Modeling” – BIM) ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικάνο αρχιτέκτονα P. Bernstein, ενώ η πρώτη του εφαρμογή έγινε το 1987 αποτελώντας μία άκρως καινοτόμο τεχνική για την δεκαετία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Προτύπων ΒΙΜ, το Πληροφοριακό Μοντέλο Έργου είναι μια ολοκληρωμένη 3D αναπαράσταση μιας υποδομής, που παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή όλα τα φυσικά, τεχνικά και λειτουργικά στοιχεία της. Ξεκινώντας από τις πιο βασικές υποδομές, παρέχει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη στιγμή που συλλαμβάνεται ως ιδέα μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και να φτάσει στη κατεδάφιση. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια κάθε μηχανικού, αρχιτέκτονα και κατασκευαστή καθώς θέτει στην κυριολεξία τις βάσεις για υποδομές, και κατ’ επέκταση κτήρια, καλύτερης ποιότητας και απόδοσης.
Το διετές έργο “ΒΙΜclay – Improve Technification and LCA qualification of workers in ceramic sector with the support of BIM applications” εμπνεύστηκε και δημιουργήθηκε από την ανάγκη που προκύπτει για κατάρτιση και εκπαίδευση σε αυτό το καινοτόμο μοντέλο. Πιο συγκεκριμένα, το έργο σκοπεύει στην ενίσχυση των γνώσεων που σχετίζονται με το Πληροφοριακό Μοντέλο Έργου αλλά και με την Ανάλυση του Κύκλου Ζωής ενός κτηρίου, προϊόντος ή υπηρεσίας (Life Cycle Analysis). Έτσι, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα εμπεριέχει μαθήματα και διαδραστικά εργαλεία για τις τεχνικές τοποθέτησης και αξιοποίησης των προϊόντων από πηλό, καθώς και για τον κύκλο ζωής τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα online BIM εργαλείο στο οποίο θα μπορούν να εξασκούνται οι χρήστες της σελίδας και να εξοικειώνονται με αυτήν την τεχνολογία.
Συντονιστής του έργου είναι o οργανισμός APICER της Πορτογαλίας που ειδικεύεται στη βιομηχανία κεραμικών και οικιακού γυαλιού. Εκτός από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (Ιν.Αν.Επ.), στο έργο συμμετέχουν ακόμα εταίροι από την Πορτογαλία και την Ισπανία. H πρώτη συνάντηση των εταίρων διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο και πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 24 Οκτωβρίου, ενώ η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018 στην Πορτογαλία.