Είναι γεγονός, ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο επηρεάζουν την εργασία. Πράγματι, οι νέες ανάγκες επιζητούν εναλλακτικούς και καινοτόμους τρόπους επίλυσης. Τα υγειονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, επηρέασαν αρνητικά την οικονομική ζωή. Επομένως, εγείρεται το εξής ερώτημα: πώς αυτό θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας;
Τα Στοιχεία
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρητικά το 50% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και το 22% των θέσεων στην Ευρώπη μπορεί να αυτοματοποιηθεί, με την χρήση νέων τεχνολογικών μέσων. Σε έρευνα της McKinsey, στην Ελλάδα, η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει το 48% των θέσεων σε εργασίες ρουτίνας και χαμηλής εξειδίκευσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα έδινε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εκπαιδευτούν περαιτέρω και να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους. Ωστόσο, η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
Το Τοπίο για τους Εργαζόμενους
Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι της McKinsey, η τάση για αυτοματοποίηση, σε συνδυασμό με την ύφεση του κορονοϊού, μειώνουν με ταχύτερο ρυθμό τις θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν οι νέοι (15-24) στην αρχή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Επιπλέον, επηρεάζονται αρνητικά οι εργαζόμενοι με μέτρια προσόντα και χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης (πχ. Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο του citycampus.gr πατήστε εδώ.