by Institute of Entrepreneurship Development iED

5+1 Πλεονεκτήματα του Edutainment στις Επιχειρήσεις

Στον ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό κόσμο του σήμερα, η ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τις πιο πρόσφατες γνώσεις και δεξιότητες είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το Edutainment στις επιχειρήσεις, έχει γίνει ένα ολοένα και πιο δημοφιλές εργαλείο για όσες θέλουν να βελτιώσουν τα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης που διαθέτουν. Προσφέρει πολλά οφέλη σε όσες εταιρίες θέλουν να εκπαιδεύσουν, να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν τους υπαλλήλους τους. 

Κατανοώντας τον Όρο 

Η λέξη edutainment προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων education (εκπαίδευση) και entertainment (ψυχαγωγία). Η εκπαιδευτική ψυχαγωγία διαφέρει εξολοκλήρου από την τυπική μάθηση, που σκοπό έχει τη στείρα αποστήθιση από τους μαθητές. Αντιθέτως, προωθεί διαφορετικές τεχνικές και μέσα όπως παιχνίδια, παζλ, βίντεο και πολλά άλλα, τα οποία εισάγονται και προσαρμόζονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απώτερος σκοπός είναι να κάνει την εκπαίδευση διασκεδαστική και διαδραστική, ενθαρρύνοντας τους εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. 

Η Σημασία του Edutainment για τις Επιχειρήσεις 

Ενίσχυση της απόδοσης

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του edutainment στις επιχειρήσεις είναι η ενίσχυση της απόδοσης των υπαλλήλων. Όταν οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, είναι πιο πιθανό να θυμούνται και να εφαρμόζουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και καλύτερη συνολική απόδοση στο χώρο εργασίας.

Ενίσχυση της κατανόησης

Ένα άλλο όφελος αυτού του είδους εκπαίδευσης είναι η ενίσχυση της κατανόησης. Οι παραδοσιακές μέθοδοι εκπαίδευσης, όπως τα σεμινάρια και τα εργαστήρια, μπορεί να είναι βαρετές και περίπλοκες. Το Edutainment, από την άλλη πλευρά, συνδυάζει ψυχαγωγία και εκπαίδευση κάνοντας τη μάθηση μια πιο ευχάριστη και περισσότερο κατανοητή εμπειρία.

Εξοικονόμιση χρόνου

Επιπλέον, μειώνει το χρόνο που απαιτείται για τη μαθησιακή διαδικασία σημαντικά. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας με πληθώρα πληροφοριών ισοδυναμούν με την αφιέρωση περισσότερου χρόνου. Μαθαίνοντας μέσα από παιχνίδια, βίντεο και άλλα ενδιαφέροντα μέσα είναι πιο πιθανό να κατανοήσει ο εκπαιδευόμενος κάτι σε συντομότερο χρονικό διάστημα και σίγουρα πιο αποτελεσματικά. 

Χαμηλότερο κόστος

Οι παραδοσιακές μέθοδοι κατάρτισης, όπως τα σεμινάρια και τα εργαστήρια, μπορεί να κοστίζουν περισσότερο σε μια επιχείρηση. Η εκπαιδευτική ψυχαγωγία, από την άλλη, είναι πιο οικονομική. Μπορεί να παραδοθεί μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, βίντεο και παιχνίδια τα οποία είναι ανοιχτά και μονίμως διαθέσιμα. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για επιχειρήσεις που θέλουν να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους με ένα συγκεκριμένο budget. 

Κίνητρο

Το κίνητρο είναι ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μορφής εκπαίδευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Edutainment παρουσιάζεται με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο που ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Ιδίως τις τελευταίες ώρες μιας πιεστικής και γεμάτης ημέρας οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν μια τέτοιου είδους εκπαίδευση με την οποία θα χαλαρώσουν και θα ψυχαγωγηθούν, παρά κάποια άλλη περισσότερο δύσκολη και απαιτητική. Επιπλέον, όταν οι εργαζόμενοι έχουν κίνητρο να μάθουν, είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν νέες ιδέες και να τις εφαρμόσουν στην εργασίας τους. 

Ενίσχυση της συνεργασίας

Τέλος, το Edutainment στις επιχειρήσεις μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία. Οι δραστηριότητες εκπαίδευσης μπορούν να σχεδιαστούν για να ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και την επίλυση προβλημάτων, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο παραγωγική ομαδική εργασία και καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση. 

Συμπερασματικά, το Edutainment προσφέρει πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις. Αυτός ο συνδυασμός εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και η ενσωμάτωσή του σε προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων να παραμείνει μπροστά στις εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου. 

Τελευταία Νέα

Οργανωσιακή Συμπεριφορά: Τι Είναι και Ποια...

της Αρτέμιδος Βενιέρη Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματικοί ηγέτες είναι εκείνοι που προνοούν για τη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτό θα καταστήσει τους εργαζόμενους ευχαριστημένους και...

InnoHealth Forum 2023: Η Έκθεση που...

Στον απόηχο της πετυχημένης διήμερης υβριδικής έκθεσης του InnoHealth Forum 2023, που διεξήχθη στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα και online μέσω live streaming,...

Εκδήλωση για το Μέλλον της Εργασίας:...

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων που το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει λόγω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα...

Τo Πρόγραμμα “Πράσινης Μετάβασης” του STAGE...

Το έργο STAGE (Sustainable Transition to the Agile and Green Enterprise) δημοσίευσε τις πρώτες ανοικτές προσκλήσεις προς επιχειρήσεις και συμβούλους βιωσιμότητας. Οι προσκλήσεις αφορούν...

Συνεργασία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΣΘΕΒ, Πάρκου Καινοτομίας...

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel σε όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα) έπληξαν ισχυρά και...