Δράστε στρατηγικά
Το μόνο εύκολο, όταν νοιώθουμε αδικημένοι, είναι να τινάξουμε μία συνεργασία στον αέρα. Σίγουρα αυτό θα μας κάνει να νοιώσουμε, βραχυπρόθεσμα, καλά όμως πόσο θα έχει συντελέσει αυτή μας η κίνηση στο να μη γκρεμίσουμε ότι έχουμε χτίσει μέχρι στιγμής για αυτή τη συνεργασία; Εστιάστε λοιπόν στο τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε, και αν πιστεύετε πως στόχος σας δεν είναι η διακοπή της συμφωνίας, ή της συνεργασίας, αλλά η συνέχισή της, με όρους που εσείς θεωρείται πιο δίκαιους, τότε κρατήστε την ψυχραιμία σας και χρησιμοποιήστε πιο στρατηγικές κινήσεις. Μην επιτίθεστε λοιπόν προσωπικά στον άνθρωπο που σας αδίκησε στη συμφωνία, αθετώντας την ηθική του και κατηγορώντας τον για δόλο, καθώς έτσι θα τον απομακρύνεται από την διαπραγμάτευση οριστικά. Τονίστε, αντιθέτως, πώς πιστεύετε ότι είναι άνθρωπος που κρατά το λόγο του, και απλώς θεωρείτε πώς μάλλον υπήρξε κάποια παρανόηση, λόγω διαφορετικής οπτικής γωνίας του καθενός. Επιπλέον, αναφερθείτε στα οφέλη που υπάρχουν για την άλλη πλευρά από τη συνέχιση της συνεργασίας, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για επανασυζήτηση δικαιότερων όρων για εσάς.
Προετοιμαστείτε καλά πριν από τη συνάντηση
Όταν έχουμε κάνει καλή προετοιμασία, πριν από κάθε διαπραγμάτευση, αυξάνουμε τις πιθανότητες μίας θετικής εξέλιξης, καθώς μειώνουμε τις πιθανότητες των καταστάσεων, ή των ερωτήσεων, που θα μας φέρουν προ εκπλήξεως, κατά τη διάρκεια αυτής, αλλά και ξέρουμε ακριβώς τι θα ζητήσουμε. Επιπλέον έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε, και για τον εαυτό μας, περισσότερες εναλλακτικές, από τις δύο που αρχικά πιστεύαμε ότι υπάρχουν: «Ή παίρνω αυτό που θέλω ή φεύγω». Σίγουρα υπάρχει η εναλλακτική να πάρετε κάτι λιγότερο, αλλά να συνεχίσει η συμφωνία να είναι συμφέρουσα για εσάς, ή αν έχετε κάνει πολύ καλή προετοιμασία και παρουσιάσετε και στοιχεία για σημαντικά μελλοντικά οφέλη από τη συνέχιση της συνεργασίας, τότε μπορεί η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι η απώλειά σας θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, και τελικά να πάρετε περισσότερα από ότι αρχικά προσδοκούσατε.
Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο της αποχώρησής σας
Όταν παύουμε να λειτουργούμε από φόβο, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποφασίσουμε και τι πραγματικά μας συμφέρει να κάνουμε. Αν αποφασίσετε λοιπόν, ότι επιθυμείτε τη διακοπή της συμφωνίας, προετοιμάστε από πριν τα εναλλακτικά πλάνα δράσης σας. Για παράδειγμα, ανατρέξτε στις επαφές σας και κάντε μία λίστα με άτομα, τα οποία θα θέλατε να συναντήσετε για να συζητήσετε το ενδεχόμενο μίας αντίστοιχης συνεργασίας ή αξιολογήστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε μία δική σας επιχείρηση, αν αποχωρήσατε από κάποια επιχείρηση, λόγω ρήξης με το συνεργάτη σας. Έτσι, θα έχετε ήδη κάποια βήματα να κάνετε και αντί να ασχοληθείτε με το ναυάγιο της προηγούμενης συνεργασίας, θα επικεντρωθείτε στο χτίσιμο κάτι καινούριου.
Μέρος της επιχειρηματικότητας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την πορεία και η ανάληψη του ρίσκου των αποφάσεων. Αυτή είναι όμως και η διαδικασία που κάνει έναν επιχειρηματία να εξελίσσεται και να μαθαίνει. Μη φοβόσαστε λοιπόν να αντιμετωπίσετε και την περίπτωση της άδικης συμφωνίας, ή άδικης εξέλιξης, μίας συνεργασίας. Διαπραγματευτείτε και πάρτε αποφάσεις με γνώμονα αυτό που θέλετε πραγματικά να πετύχετε και όχι το φόβο σας. Και αν βρείτε τη δύναμη να το κάνετε αυτό, σίγουρα θα βρείτε και τη δύναμη να αντιμετωπίσετε επιτυχώς και κάθε αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία.
Δημοσιεύτηκε στο epixeiro.gr