Στις 11-12 Ιουλίου 2013, πραγματοποιήθηκε στη Σαβολίννα Φιλανδίας η πέμπτη διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο “Certification of disadvantaged women in remote areas”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LDV Transfer of innovation.
Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η διαδικασία πιστοποίησης των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε απομακρυσμένες περιοχές, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Moodle.
Η πιστοποίηση έχει ως στόχο να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο της υποψήφιας, δίνοντας προσοχή στις δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια άτυπων διαδικασιών εκπαίδευσης. Η πιστοποίηση θα διεξάγεται σε 8 επίπεδα, Α1 Α2 Β1 Β2 Β3 C1 C2 C3, (Α1 είναι το υψηλότερο επίπεδο), τα οποία αναφέρονται στα 8 επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και σχετίζονται με τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που κάθε μία διαθέτει.
Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία πιστοποίησης χρησιμοποιεί επτά εργαλεία αξιολόγησης:
- Βιογραφικό σημείωμα
- Τεστ Ικανοτήτων
- Philosophy statement
- Αξιολόγηση συνοδευτικών αναφορών
- Τεστ γνώσεων στην επιχειρηματικότητα
- Μελέτη περίπτωσης
- Παρουσίαση Μελέτης περίπτωσης
Βασική ομάδα στόχου του έργου αποτελούν οι γυναίκες απομακρυσμένων περιοχών που διαθέτουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ένταξης παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να αναγνωρίσουν δεξιότητες και ικανότητες στον τομέα της επιχειρηματικότητας και επιπλέον να διευκολύνουν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, μέσω της καθιέρωσης ευρωπαϊκών προτύπων πιστοποίησης.
Επόμενη σημαντική δράση του έργου θα αποτελέσει η διαδικασία προσέλκυσης της ομάδας στόχου και η διεξαγωγή της πιλοτικής διαδικασίας πιστοποίησης σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Δρ. Αναστάσιος Βασιλειάδης, καθώς και οι εταίροι του έργου από την Πολωνία, την Ιταλία, την Φιλανδία και την Ισπανία.
Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος Leonardo Da Vinci, Μεταφορά Καινοτομίας του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση».
Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.