by Institute of Entrepreneurship Development iED

4+1 Tips για Επιτυχημένη Συνέντευξη

Ένα καλό βιογραφικό σημείωμα είναι το πρώτο βήμα για να έρθει σε επαφή μια εταιρία με έναν υποψήφιο εργαζόμενο. Δεν είναι όμως και το σημαντικότερο. Η συνέντευξη που θα ακολουθήσει μετά την αποστολή του βιογραφικού είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα αναπτυχθεί μελλοντική συνεργασία ή όχι.  

Μια επιτυχημένη συνέντευξη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Από τα βήματα που θα κάνετε για να προετοιμαστείτε, μέχρι τον τρόπο που θα συμπεριφερθείτε κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ανεξάρτητα από το είδος της συνέντευξης που καλείστε να δώσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να εντυπωσιάσετε έναν πιθανό εργοδότη. 

Προετοιμαστείτε για τη Συνέντευξη 

Μια επιτυχημένη συνέντευξη απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία. Σε κάθε συνέντευξη υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που καλούνται οι υποψήφιοι να απαντήσουν.  

Προετοιμαστείτε σχετικά με τα προσόντα που θα επιλέξετε να αναφέρετε αλλά και τα μειονεκτήματά σας και τις αδυναμίες σας πάνω στην δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε καλά τις απαιτήσεις και τα προσόντα που χρειάζονται για τη θέση που διεκδικείτε. Με τον τρόπο αυτό θα ξεχωρίσετε ποια προσόντα σας ταιριάζουν καλύτερα και χρειάζονται να αναφερθούνε ώστε να κερδίσετε τις εντυπώσεις.  

Ακόμα, προκειμένου να μην χάσετε χρόνο, βεβαιωθείτε από την προηγούμενη ημέρα ότι γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεται το μέρος της συνάντησης. Υπολογίστε το χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσετε εκεί εγκαίρως.  

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιθανώς θα σας χρειαστούν. Το βιογραφικό σας σημείωμα, κάποια συνοδευτική επιστολή από προηγούμενο εργοδότη σας, κ.λπ.  

Ενημερωθείτε για την Εταιρεία 

Πριν τη συνέντευξη είναι σημαντικό να γνωρίζετε βασικές πληροφορίες για την εταιρία στην οποία έχετε υποβάλλει αίτηση για εργασία. Παρόλο που η συνέντευξη στο μεγαλύτερο μέρος της θα εστιάσει σ’ εσάς και τις ικανότητές σας, υπάρχει περίπτωση να σας απευθυνθεί κάποια ερώτηση σχετικά με την εταιρία και τον λόγο που θέλετε να εργαστείτε εκεί. Πληροφορίες για την εταιρία μπορείτε να συλλέξετε είτε από την επίσημη ιστοσελίδα της, είτε από τον λογαριασμό της στο LinkedIn.  

Επιπλέον, πολλές φορές μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει εμπειρίες από τους ίδιους τους εργαζομένους, ή άτομα που εργάστηκαν κάποτε εκεί, αναρτημένα σε διάφορες διαδικτυακές σελίδες και forums. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την εντύπωση που θα δημιουργήσετε για την εταιρία. Δεν είναι όλες οι εμπειρίες των ανθρώπων οι ίδιες και οι απόψεις πάντα μπορεί να ποικίλουν. Διαβάζοντας, ωστόσο, περισσότερα πράγματα για την επιχείρηση και τον τομέα κάτω από τον οποίο δραστηριοποιείται, μπορείτε να δείτε αν ταιριάζετε μέσα σε αυτή και αν επιθυμείτε όντως να είστε μέρος της.  

Θέστε τις Δικές σας Ερωτήσεις 

Είναι πολύ σημαντικό να αποδείξετε πως η θέση αυτή σας ενδιαφέρει πραγματικά και θέλετε να την κατακτήσετε. Προσπαθήστε να δείξετε ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θέτοντας κι εσείς τις δικές σας ερωτήσεις. Αν όλα πάνε καλά, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να κερδίσετε τη θέση εργασίας και να ξεκινήσετε να εργάζεστε σύντομα στην εταιρία.  

Ρωτήστε βασικά πράγματα σχετικά με την κουλτούρα της εταιρίας, την ιεραρχία, τα προνόμια που θα έχετε ως εργαζόμενος και τις ευκαιρίες εξέλιξης σας μέσα σε αυτή. Ακόμα, μην παραλείψετε να ρωτήσετε σχετικά με τη θέση εργασίας που διεκδικείτε, τις αρμοδιότητες και τους στόχους καθώς και για την ομάδα με την οποία θα συνεργάζεστε. Μην ξεχνάτε πως πέρα από τη δική σας καταλληλόλητα για τη θέση εργασίας, πρέπει να ανακαλύψετε αν η θέση ταιριάζει και σ’ εσάς.  

Το μισθολογικό κομμάτι είναι πάντα ένα ταμπού, ειδικά στην την πρώτη συνέντευξη. Συνήθως, το κομμάτι του μισθού ξεκαθαρίζετε μεταγενέστερα σε κάποια δεύτερη ή και τρίτη συνέντευξη. Ως μια πρώτη νύξη μπορείτε να θέσετε το ερώτημα των μισθολογικών διαφορών μέσα στην εταιρία και σε τι ποσοστό, για παράδειγμα, έχουν σημασία η εμπειρία και τα προσόντα κάποιου ως προς τον μισθό του.  

Κερδίζοντας την Πρώτη Εντύπωση 

Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική και είναι σίγουρο πως θέλετε να ξεκινήσετε θετικά την συνέντευξή σας. Έτσι, μια καλή πρώτη εντύπωση μπορεί να διασφαλιστεί με ένα θερμό χαμόγελο και με ευχάριστη διάθεση. Η συνέντευξη ξεκινάει από την στιγμή που θα βρεθείτε στο χώρο της συνάντησης για αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε ευγενικοί με όποιον συναντήσετε εκεί. Είναι πολύ πιθανόν ο υπεύθυνος της θέσης να ζητήσει τη γνώμη των εργαζομένων σχετικά με εσάς και τη δική τους πρώτη εντύπωση. 

Στην αρχή κάθε συνέντευξης είναι φυσιολογικό να υπάρχει αμηχανία και από τις δύο πλευρές. Προσπαθήστε να σπάσετε τον πάγο κάνοντας ένα γενικό σχόλιο. Με τον τρόπο αυτό, η συζήτηση θα ξεκινήσει πιο ομαλά και θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τον άνθρωπο που θα έχετε απέναντί σας να νιώσετε άνετα.  

Αποβάλετε το Άγχος σας 

Το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός όλων. Το ίδιο ισχύει και σε μια επιτυχημένη συνέντευξη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε αγχωμένοι όταν περνάτε από συνέντευξη. Ωστόσο, προσπαθήστε να περιορίσετε τα επίπεδα άγχους σας, μόνο στο πλαίσιο του δημιουργικού. Ο πιο εύκολος τρόπος να αποβάλλεται το άγχος είναι να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι πριν το ραντεβού σας. Έτσι θα νιώθετε έτοιμοι να απαντήσετε σε οποιαδήποτε αιφνιδιαστική ερώτηση που μπορούν να σας υποβάλουν.  

Επιπλέον, μπορείτε να προβείτε σε ορισμένες ασκήσεις ηρεμίας λίγα λεπτά πριν το ραντεβού σας παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες που θα οξυγονώσουν τον εγκέφαλό σας και θα ρίξουν τους παλμούς σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να έχετε μια πιο ήρεμη και ευχάριστη εμπειρία.  

Η εύρεση εργασίας είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Το στάδιο της συνέντευξης, όσο τρομακτικό κι αν φαντάζει για τους περισσότερους, είναι ένα στάδιο που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο με σωστή προετοιμασία και θέληση μπορείτε να έχετε μια επιτυχημένη συνέντευξη.  

Τέλος, είναι σημαντικό να μην απογοητεύεστε από ενδεχόμενες αρνητικές απαντήσεις που μπορεί να προκύπτουν. Η αισιοδοξία, η συνεχής προσπάθεια και η σωστή στρατηγική θα σας βοηθούνε πάντα να φτάνετε όλο και πιο κοντά στο στόχο σας.  

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στα Προσεχή Webinars του EYES...

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα ταξίδι που θα συνδέει τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες με τον κοινωνικό αντίκτυπο; Το Ευρωπαϊκό Έργο EYES ξεκινάει την πολυαναμενόμενη...

Δωρεάν Διαδικτυακή Εκδήλωση: Εφαρμογή και Αναπαραγωγή...

Πληροφορίες Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Εφαρμογή και Αναπαραγωγή Έργου και Παραδοτέων εκτός των Χωρών-Εταίρων», που θα διεξαχθεί την...

Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Πώς Αποκτιέται;

της Ευθαλίας Μπουγίδου Ακούγοντας κανείς τον όρο “επιχείρηση” ενδεχομένως αυτόματα φέρει στη σκέψη του και την έννοια του “κέρδους”. Προκειμένου, επομένως, να επιτύχει μια επιχείρηση...

Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Καινοτομίας στον...

Λάρισα, 6 Νοεμβρίου 2023 Η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Καινοτομίας, η οποία συστάθηκε και συγκροτήθηκε με σκοπό την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης στη...

Επιχειρησιακή Κουλτούρα και η Διαμόρφωση της

Της Ελευθερίας Χασάπη Οι επιχειρήσεις συνιστούν πολυάνθρωπες ομάδες που χρειάζονται – για να λειτουργήσουν ομαλά- διαμορφωμένη επιχειρησιακή κουλτούρα, ήτοι ένα σύνολο αξιών και κανόνων συμπεριφοράς. Το σύνολο αυτό αποτελεί σύμπλεγμα τεσσάρων παραγόντων,...