Η κοινωνική επιχειρηματικότητα των νέων και η αειφόρος ανάπτυξη συνδέονται εγγενώς ως δύο τρόποι που όχι μόνο ενισχύουν τις ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά υποστηρίζουν και άλλα στοιχεία της ανάπτυξης, όπως η συμμετοχή των νέων, η συμμετοχή της κοινότητας και ο θετικός κοινωνικο-πολιτισμικός αντίκτυπος. Όπως αναφέρεται στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα των Νέων και στην ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, «τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά, τους περιορισμούς και τις φιλοδοξίες των νέων.
Το έργο ESE στοχεύει στην καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας θετικό κοινωνικό αντίκτυπο όσον αφορά την απασχόληση και την ένταξη. Το έργο θα προωθήσει την κοινωνική ένταξη και θα προσφέρει εξατομικευμένες ευκαιρίες μάθησης στους μαθητές, μέσω του τελικού αποτελέσματός του.
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η κοινοπραξία του έργου Erasmus + European Social Entrepreneur (ESE), πραγματοποίησε την 3η διακρατική συνάντησή της, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, αλλά λόγω της πανδημίας COVID-19, διοργανώθηκε διαδικτυακά. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης, οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις δράσεις διάδοσης του ESE, τον σχεδιασμό του Εγχειριδίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την επόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2021.
Όλα τα ζητήματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης έχουν μεγάλη σημασία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει το έργο ESE στις ομάδες στόχους της, οι οποίες αποτελούνται από νέους (ειδικά από μειονεκτικό υπόβαθρο), εργαζόμενους νέους, οργανώσεις νεολαίας, τοπικές αρχές, εταιρείες, κέντρα απασχόλησης και σχολεία και ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται ή/και ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα. Οι δράσεις διάδοσης είναι ένα κρίσιμο μέρος του έργου, καθώς θα λειτουργούν ως ορόσημα επικοινωνίας που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το έργο και θα προσελκύσουν αποτελεσματικά το κοινό-στόχο, ιδιαίτερα τους νέους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή από τους εταίρους στο εγχειρίδιο του έργου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ώστε να είναι μια περιεκτική, ενημερωτική και ευρέως προσβάσιμη γνώση σχετικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο. Όλα τα μέλη της εταιρικότητας προσβλέπουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Κύπρο, κατά την οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από κάθε οργανισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου και να μείνετε συντονισμένοι για μελλοντικές ενημερώσεις!