by Institute of Entrepreneurship Development iED

Πιστοποίηση των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε απομακρυσμένες περιοχές

Η διαδικασία πιστοποίησης που διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου “Πιστοποίηση των γυναικών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε απομακρυσμένες περιοχές” πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω διαδικτύου και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Moodle.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο, είτε μέσω της ιστοσελίδας του έργου www.cediwores.eu (καρτέλα: Διαδικασία Πιστοποίησης)

Η πιστοποίηση έχει ως στόχο να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο της υποψήφιας, δίνοντας προσοχή στις δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια άτυπων διαδικασιών εκπαίδευσης.

Η πιστοποίηση θα διεξάγεται σε 8 επίπεδα, Α1 Α2 Β1 Β2 Β3 C1 C2 C3, (Α1 είναι το υψηλότερο επίπεδο), τα οποία αναφέρονται στα 8 επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και σχετίζονται με τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που κάθε μία διαθέτει.

Στην συνέχεια για κάθε συμμετέχοντα δημιουργείται λογαριασμός στην πλατφόρμα.

Μετά την σύνδεση στην πλατφόρμα, η υποψήφια εξοικειώνεται με τις απαιτήσεις και τα εργαλεία της διαδικασίας πιστοποίησης για κάθε επίπεδο.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία πιστοποίησης χρησιμοποιεί επτά εργαλεία αξιολόγησης:

  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Τεστ Ικανοτήτων
  • Philosophy statement
  • Αξιολόγηση συνοδευτικών αναφορών
  • Τεστ γνώσεων στην επιχειρηματικότητα
  • Μελέτη περίπτωσης
  • Παρουσίαση Μελέτης περίπτωσης

Δεν περιλαμβάνονται όλα τα στάδια σε όλα τα επίπεδα πιστοποίησης. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις διαφορές αυτές μεταξύ των επιπέδων.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ/ΕΠΙΠΕΔΟ A1 A2 B1 B2 B3 C1 C2 C3
Βιογραφικό σημείωμα X X X X X X X X
Τεστ Ικανοτήτων X X X X X X X X
Philosophy statement X X X X X X X
Αξιολόγηση συνοδευτικών αναφορών X X X X X X
Τεστ γνώσεων X X X X X
Μελέτη περίπτωσης X X X X
Παρουσίαση Μελέτης περίπτωσης X X

 

Η υποψήφια, έχοντας διαβάσει τον κατάλογο των απαιτούμενων εργαλείων, μας ενημερώνει για το προτιμώμενο επίπεδο στο οποίο θα ήθελε να συμμετάσχει. Με βάση την επιλογή της έχει και πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία.

Προκειμένου να λάβει κάποια μέρος στη διαδικασία πιστοποίησης απαιτείται να έρθει σε επαφή με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικόττας δηλώνοντας τη συμμετοχή της για την απόκτηση πιστοποιητικού.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλέφωνο 2410626943

E-mail: info@entre.gr

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΔΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αξιολόγηση Βιογραφικού Σημειώματος

Η υποψήφια προετοιμάζει το βιογραφικό στον υπολογιστή της, σύμφωνα με πρότυπο, το οποίο διατίθεται επίσης και στην πλατφόρμα πιστοποίησης. Το πρότυπο βιογραφικού βασίστηκε στο βιογραφικό Europass, που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη συμπλήρωση, το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να «ανέβει»  στην πλατφόρμα πιστοποίησης και ως εκ τούτου διατίθεται προς αξιολόγηση.

Τεστ Ικανοτήτων

Το συγκεκριμένο τεστ έχει σκοπό να αξιολογήσει τις κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) που είναι απαραίτητες στην ανάληψη και διεκπεραίωση των καθηκόντων που σχετίζονται με τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Το τεστ βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δεξιοτήτων, που σχετίζονται με την προδιάθεση κάποιου/ας να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες θεωρούνται: η πρωτοβουλία, η δημιουργικότητα, οι οργανωτικές δεξιότητες, η εμπιστοσύνη, η ικανότητα λήψης αποφάσεων, η αντοχή στο στρες, η επιμονή, η ικανότητα για την επίλυση των συγκρούσεων και οι διαπροσωπικές δεξιότητες και ικανότητες.

Η δομή του τεστ βασίζεται σε τέσσερις περιοχές που είναι σημαντικές σε σχέση με την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι τομείς αυτοί είναι:

  • Προδιάθεση για ανάληψη διευθυντικών καθηκόντων
  • Πρωτοβουλία και η αντοχή στο στρες στις ταχέως μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες
  • Ικανότητα για την επίλυση των συγκρούσεων και τη λήψη αποφάσεων
  • Προσωπικές αξίες και ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων

Το CEDIWORES τεστ περιέχει 60 ερωτήσεις/δηλώσεις. Το συγκεκριμένο τεστ μαζί με την υποβολή του βιογραφικού σημειώματος, αποτελούν τα δύο απαραίτητα στάδια για την συμμετοχή κάποιας στη διαδικασία πιστοποίησης.

Στις ερωτήσεις/δηλώσεις που ακολουθούν, η εξεταζόμενη καλείται να εκτιμήσει σε τι βαθμό συμφωνεί μέσω της επιλογής μιας από τις παρακάτω πιθανές απαντήσεις:

  • Σίγουρα Διαφωνώ
  • Μάλλον Διαφωνώ
  • Δεν ξέρω / είναι δύσκολο να πω
  • Μάλλον συμφωνώ
  • Σίγουρα συμφωνώ

Philosophystatement (συνοδευτική επιστολή)

Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί ένα είδος ολοκληρωμένης επαγγελματικής κάρτας. Θα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, επεξήγηση των κινήτρων και των προσπαθειών για την απόκτηση πιστοποιητικού, μια σύντομη περιγραφή της εμπειρίας, της γνώσης, των κίνητρων και της εκπαίδευσης. Αξίζει επίσης να περιλαμβάνει σύντομη περιγραφή των έργων που ενδεχομένως έχει συμμετάσχει η ενδιαφερόμενη και σχετίζονται με τις Αναφορές που έχει προσκομίσει. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στο μέγεθος και τον αριθμό των σελίδων αλλα το μέγεθος σελίδας θα πρέπει να είναι Α4. Μετά την προετοιμασία της συνοδευτικής επιστολής, η υποψήφια καλείται να την υποβάλει μέσω της πλατφόρμας πιστοποίησης για αξιολόγηση.

Αξιολόγηση Αναφορών

Αυτό το στάδιο της διαδικασίας πιστοποίησης συνδέεται με τη συνειδητοποίηση της τεράστιας σημασίας των αναφορών στις διαδικασίες πρόσληψης για την αγορά εργασίας. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βεβαιώσεις συμμετοχής σε προγράμματα ή σεμινάρια που βεβαιώνουν τη συμμετοχή κάποιου, τη διάρκειά τους, την πρωτοβουλία και την ευρηματικότητα και άλλες δεξιότητες του υποψηφίου. Σε αντίθεση με το βιογραφικό, δεν υπάρχει καθορισμένο πρότυπο ή μορφή. Οι αναφορές μπορούν να αφορούν τόσο κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία και οι ηγετικές ικανότητες, οσο και γνώσεις.

Τεστ Γνώσεων

Ένα άλλο εργαλείο πιστοποίησης είναι ενα τέστ κυρίως των γνώσεων σχετικών με την επιχειρηματικότητα και όχι των δεξιοτήτων όπως η προηγούμενη διαδικασία. Η υποψήφια θα λάβει μέρος σε ένα τεστ που αποτελείται από 30 ερωτήσεις που επιλέγονται τυχαία από μια βάση ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις του τεστ θα είναι κλειστου τύπου και θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

Μελέτη Περίπτωσης

Η μελέτη περίπτωσης αποτελεί την περιγραφή κάποιου ίδρυματος, εταιρείας, ένωσης, κλπ.. που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, προκλήσεις ή προβλήματα. Σε κάθε υποψήφια θα ανατεθεί μια συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης, έργο της υποψήφιας είναι να προετοιμάσει ένα σύντομο γραπτό υλικό / δοκίμιο, το οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις για την επίλυση αυτών των θεσμικών προβλημάτων και δυσκολιών. Αφού προετοιμαστεί το δοκίμιο, θα πρέπει να υποβληθεί μέσω της πλατφόρμας.

Παρουσίαση Μελέτης Περίπτωσης

Η παρουσίαση αφορά στη προηγούμενη μελέτη περίπτωσης που έχει ήδη προετοιμαστεί. Η υποψήφια θα κληθεί να κάνει μια σύντομη (περίπου 15 λεπτά) παρουσίαση των προτάσεων για διορθωτικές ενέργειες και λύσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη περίπτωσης που προετοίμασε. Η παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως ή μέσω του Skype.


Το έργο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος Leonardo Da Vinci, Μεταφορά Καινοτομίας του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση».

Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Откъде да купя икона

Τελευταία Νέα

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...