by Institute of Entrepreneurship Development iED

Ανασκόπηση 2013 – Η χρονιά που πέρασε

Πολλά μπορούμε να γράψουμε για την φετινή χρονιά, όπως για παράδειγμα ότι ήταν η δυσκολότερη τα τελευταία 10 χρόνια για όλους του λογιστές-φοροτεχνικούς ή ότι το tweeter είχε την τιμητική του. Δεν θα κάνουμε όμως τίποτε περισσότερο από την απλή παράθεση των σημαντικότερων γεγονότων που σημάδεψαν τη χρονιά που μας αποχαιρετά. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα την θυμόμαστε, άσχετα με το ότι θέλουμε να την ξεχάσουμε.
Ανασκόπηση 2013 σε φορολογικά – εργασιακά θέματα.
Ιανουάριος
4/1 Δόθηκε στην δημοσιότητα η ερμηνευτική εγκύκλιος για τον ΚΦΑΣ. .Πολλές οι αντιφάσεις, και οι παρερμηνείες .Ακολούθησαν αρκετές ακόμα αποφάσεις μέχρι να εμπεδώσουμε το νέο πλαίσιο, το οποίο (τι πρωτοποριακό) σε μεγάλο βαθμό θα αλλάξει από το 2014.
10/1 Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων ο μέχρι τότε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοχάρης Θεοχάρης.
15/1 Είχαμε και την ψήφιση του Φορολογικού νόμου 4110/2013
15/1 Για να πάει καλά η χρονιά από τον Ιανουάριο ξεκνούν οι παρατάσεις. Νέα παράταση για την υποβολή καταστάσεων και στοιχείων στην Γ.Γ.Π.Σ. των ιδιωτικών θεραπευτηρίων των εκπαιδευτηρίων των τραπεζών και των λοιπών Δ.Ε.Κ.Ο.
21/1 Ενώ είχε τελειώσει η απογραφή στο ΓΕΜΗ από όλα τα νομικά πρόσωπα, το τελευταίο με ανακοίνωσή του, μας ενημερώνει : “Ανακοίνωση Γ.Ε.ΜΗ. για την αυτοαπογραφή των ατομικών επιχειρήσεων
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι: Για την Ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των Ατομικών Επιχειρήσεων και των λοιπών των δυνητικά υπόχρεων αυτοαπογραφής θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.
Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για άμεση απογραφή (καταχώριση στο ΓΕΜΗ) των ατομικών επιχειρήσεων και των λοιπών των δυνητικά υπόχρεων απογραφής, αυτή μπορεί να γίνεται μέσω της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. (των Επιμελητηρίων), όπου πρέπει να υποβάλλουν δικαιολογητικά (όπως ταυτότητα και την έναρξη επιτηδεύματος μαζί με τις τυχόν μεταβολές της) προκειμένου να δημιουργηθεί η Μερίδα τους στο ΓΕΜΗ. “

Ενας χρόνος έχει περάσεις και την ανακοίνωση την περιμένουμε ακόμη.Και εκδόθηκαν 205 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Φεβρουάριος
4/2 Το Υπ.Εργασίας διαμέσου του ΙΚΑ ενημερώνει ότι “προωθείται Κ.Υ.Α., η οποία θα καθορίζει την όλη διαδικασία συν είσπραξης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και σας ενημερώνουμε ότι, προκειμένου να αποφευχθεί σύγχυση και ταλαιπωρία των εργοδοτών εν αναμονή της επικείμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης στο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κρίθηκε απαραίτητο, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων από 1/1/2013 και μετά να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά.”
Οι υποβολές ΑΠΔ έγιναν μηνιαίες, τα ΦΜΥ το ίδιο ωστόσο το παραπάνω ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών έως την 5 εργάσιμη του επόμενου μήνα προβλέπονταν από το άρθρο 20 του νόμου 4075/2012, και καταργήθηκε με τον νόμο4144/2013 τον Απριλίου του 2013 χωρίς ποτέ να ισχύσει. Οι ανακοινώσεις του ΙΚΑ και σε αυτή την περίπτωση ήταν υπεράνω του νόμου.
6/2 Παρουσιάζεται το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση τωνφορολογικών διαδικασιών και την εκλογίκευση των φορολογικών προστίμων και ποινών που άρχισε να καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών. Προς το τέλος Φεβρουαρίου δόθηκε στην δημοσιότητα και η απόφαση του Υπ.Εργασίας για το επίδομα ανεργίας που μπορούν πλέον να παίρνουν και οι Ελ.επαγγελματίες
Και εκδόθηκαν 151 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Μάρτιος 
-Παρατάσεων συνέχεια.. Παράταση μη κερδοσκοπικών εως 30 Απριλίου
13/3 Το Υπ.Οικονομικών μας ενημερώνει “Εξαιρούνται από την υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. οι σχολές οδήγησης, τα ωδεία και οι μουσικές σχολές, οι σχολές χορού, οι σχολές πολεμικών τεχνών και τα γυμναστήρια
Σημειώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αρχείων στην ΓΓΠΣ (για τις χρήσεις 2010 και 2011) είχε ήδη λήξει (επισήμως) από τις 20 Φεβρουαρίου. Όλα δείχνουν ότι μια συναρπαστική χρονιά “μας περιμένει”.
Αναστολή για μία ακόμα φορά των οριστικών δηλώσεων αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και των αντίστοιχων βεβαιώσεων αποδοχών (έντυπα Ε20, Ε21, Φ01-043 και Φ01-044), των καταστάσεων των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δικηγόροι με τους εντολείς τους,κλπ κλπ κλπ.

29/3 Πανδαισία παρατάσεων.
Παράταση οριστικής ΦΜΥ από 29/3 σε 30/6
Παράταση ισολογισμών 
και παράταση δηλώσεων ΟΕ-ΕΕ για 31 μαίου 
Και εκδόθηκαν 189 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Απρίλιος
10/4 Παράταση δηλώσεων Εκκαθαριστικών ΦΠΑ
12/4 Νέα παράταση για τις ΑΠΔ Ιανουαρίου
5/4 Ψήφιση νόμου 4141/2013 με αρκετές αλλαγές στον φορολογικό νόμο αλλά και στο ΦΠΑ
Μεταξύ άλλων στο νόμο αυτό  επιχειρείται η τακτοποίηση του θέματος των 18ρηδων όπως είχε ονομαστεί εκείνη την περίοδο.
Το ΥΠ. ΟΙΚ κάνοντας ακόμα μία φορά γκάφα ξεχνάει ένα “δεν” στο Σχέδιο νόμου το οποίο όμως ευτυχώς στην συνέχεια διορθώνεται πριν ψηφιστεί στην βουλή.
Η περίφημη φράση «και εφόσον (δεν) εμπίπτει στις διατάξεις περί προσώπων που βαρύνουν τους φορολογούμενους του άρθρου 7.»
30/4 Μία ακόμα παράταση στις εκκαθαριστικές και στις δηλώσεις νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις 15 Μαίου.
30/4 Κλειδάριθμοι. Αλλη μία παράταση για την παραλαβή κλειδαρίθμων η οποία και αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των παρατάσεων
Οι συνεχόμενες παρατάσεις έχουν ξεπεράσει την αρχική προθεσμία για διάστημα περίπου 2 ετών.
Στις 30.8.2013 θα έχουμε και νέα παράταση . Συνολικά από την ημερομηνία έναρξης της απόφασης για την παραλαβή κλειδαρίθμων έχουν περάσει 2,5 χρόνια ενώ η συνολική παράταση που έχει δοθεί είναι 2 χρόνια ακριβώς
30/4 Στο τέλος του Απριλίου δόθηκε στην δημοσιότητα και η ερμηνευτική ορισμένων διατάξεων του φορολογικού νόμου 4110/2013
Το Υπ Οικονομικών μας ενημέρωση μέσω της ΠΟΛ.1095/29.4.2013 ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που τόσος ντόρος είχε γίνει πριν το φορολογικό νομοσχέδιο δεν εκπίπτουν από το εισόδημα των επιχειρήσεων όταν καταβάλλονται από τα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε (ΟΕ-ΕΕ κλπ)., καθόσον δεν αποτελούν παραγωγική δαπάνη γι’ αυτά προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα τους. Τόσο απλά.
Συνεπώς μόνο οι Ελ.Επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να εκπέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές από τα έσοδά τους
Το Υπ.Οικ. επανήλθε όμως με μία ακόμα απόφαση για να διευκρινίσει ότι και οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών ΟΕ-ΕΕ εκπίπτουν τελικά από τα ακαθάριστα έσοδα.
Δεν διευκρίνισε ποτέ όμως μέχρι σήμερα πως θα γίνεται αυτό και από ποια εταιρία (ΟΕ) θα εκπίπτονται αυτές όταν μέλη συμμετέχουν σε περισσότερες από μία. (ΠΟΛ.1130/5.6.2013)

Μάιος
Ο Μάιος ξεκινά με τι άλλο; με παρατάσεις
8/5 Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) νομικών προσώπων έτους 2013 (ΠΟΛ.1099/8.5.2013)
20/5 Στις 20 Μαΐου ανακοινώνεται και η παράταση των εκκαθαριστικών ΦΠΑ για εταιρίες με Γ Κατηγορίας βιβλία (διπλογραφικά).
20/5 Έχουμε την παράταση για τον φόρο ακινήτων 
20/5 Έχουμε επίσης και την παράταση για τις ΑΠΔ Μαρτίου
24/5 Ανοίγει το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων με μικροπροβλήματα(τα οποία θα μεγαλώσουν στην συνέχεια)
30/5 Ανακοινώνεται νέα παράταση για τις δηλώσεις νομικών προσώπων ,ενώ το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων ΑΕ-ΕΠΕ δεν έχει ανοίξει ακόμα
31/5 ανακοινώνεται ο νέος ΓΓΠΣ (Χαράλαμπος Τσαβδάρης του Κωνσταντίνου.)

Ιούνιος
4/6
 Κατάργηση του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου και για τις Ε.Π.Ε..Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο4155/2013 καταργήθηκε ο περιορισμός του κεφαλαίου για την σύσταση των ΙΚΕ (Ιδιωτικών κεφαλαιουχικών Εταιριών).
Τώρα ο νόμος 4156/2013 τροποποιεί (καταργεί) πλέον το ελάχιστο ποσό κεφαλαίου για την σύσταση των ΕΠΕ, το οποίο προηγουμένως είχε ήδη περιοριστεί με τον νόμο 4111/2013 στα 2.400,00 ευρώ.
5/6 Τροποποίηση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υ.Ο. ΠΟΛ.1129/3.6.2013 επήλθε τροποποίηση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. καθώς και του περιεχομένου του εντύπου 050 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2η 2011, Φ2 TAXIS.
Πιο συγκεκριμένα:
Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται πλέον στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος μέχρι:
α) Την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο ) στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου (μήνα ή τρίμηνο ) στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.
6/6 Ανακοινώνεται ότι το ΓΕΜΗ θα παραλαμβάνει και ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά των ισολογισμών .
4 ημέρες πριν την προθεσμία κατάθεσης των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ οι ουρές στα αρμόδια γραφεία φτάνουν τις 4 ώρες και όλοι ζητούν παράταση. Ακόμα και το ίδιο το επιμελητήριο.
Τελικά η παράταση έρχεται με ανακοίνωση του Υπ.Ανάπτυξης 
Η τροπολογία όμως κατατίθεται την δευτέρα 11/6 ψηφίζεται την τρίτη 12/6 και δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση του Υπ.ανάπτυξης.
Με την ανωτέρω τροπολογία, εξαιρετικά για την χρήση 2012, η Γενική Συνέλευση (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ) μπορεί να συγκληθεί έως την 31η Ιουλίου 2013. Κατά συνέπεια η γνωστοποίηση (αποστολή) στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων και λοιπών δικαιολογητικών μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις 20 ημέρες πριν την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, ήτοι έως την 10η Ιουλίου.
Με αυτόν το έμμεσο τρόπο λοιπόν το Υπ. Ανάπτυξης επιτυγχάνει την παράταση που ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν.
7/6 Έχουμ την παράταση για την υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ και τηνΠαράταση στην υποβολή της δήλωσης Ε7 
11/6 Διανομή κλειδαρίθμων με το ταχυδρομείο
Με δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από το Υπ. Οικ., έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, προχώρησε σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (κλειδάριθμοι).
Η αποστολή τους έγινε με συστημένες επιστολές. Η ταχυδρόμησή τους θα ξεκίνησε 12/06/2013, και ολοκληρώθηκε στις 14/06/2013
10/6 Φ.Μ.Υ. κάθε μήνα από 1η Σεπτεμβρίου 2013 με ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
Το Ιούνιο δημοσιεύθηκε και το νομοσχέδιο που προέβλεπε ότι ο φόρος μισθωτών Υπηρεσιών θα υποβάλλεται μηνιαίως από όλες τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ο νόμος ψηφίστηκε και πήρε νούμερο 4170/2014.
Χωρίς περαιτέρω αναβολή το μέτρο ίσχυσε τελικά, μόνο που η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών λόγο αν ετοιμότητας των πληροφοριακών συστημάτων πήρε εκ νέου παράταση. Για πότε, θα δούμε!!
Ενδοομιλικές 
10/6 Παράταση στην υποβολή φακέλων τεκμηρίωσης έως την 10η Ιουλίου.
Τελικά μετά από 2 αλλαγές μέσα στην βουλή η προθεσμία αναπροσαρμόστηκε έως την 31 Ιουλίου ενώ με νεώτερο νόμο (4172/2013) παρατάθηκε εκ νέου για τις 16 Αυγούστου και στην συνέχεια με έναν ακόμανόμο (4182/2013 έως τις 20 Σεπτεμβρίου).
11/6 Μία νέα παράταση επίσης για τις Εκκαθαριστικές ΦΠΑ. Οι εκκαθαριστικές δηλώσεις που έληγαν στις 10 Ιουνίου παρατάθηκαν μέχρι την 17η Ιουνίου.
20/6 Ξεκινούν να τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Οφειλών του νόμου 4152/2013
26/6 Ανακοινώνονται επιτέλους οι αποφάσεις για την υποβολή της οριστικής δήλωσης ΦΜΥ και της βεβαίωσης αποδοχών και η υποβολή του Ε7 παίρνει παράταση για τις 19/7
Εκδίδεται επίσης η εγκύκλιος για τον τύπο και περιεχόμενο των δηλώσεων Φυσικών προσώπων
Το θέμα με την αναγραφή των τόκων παραμένει ανοικτό καθότι σύμφωνα με δηλώσεις του Κου Θεοχάρηοι τόκοι θα προσυμπληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού.
27/6 Ανακοινώνεται η παράταση των δηλώσεων φυσικών προσώπων η οποία για πρώτη φορά θα γίνεται ανά ΑΦΜ
Ανακοινώνεται επίσης νέα παράταση στην υποβολή της δήλωσης νομικών προσώπων (δείτε εδώ και εδώ) μέχρι και την 8η Ιουλίου
Συγκεντρωτικές καταστάσεις 2012
21/6 Ανακοινώνεται η παράταση για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων από 30 Σεπτέμβρη έως 10 Οκτώβρη.
27/9 Μία νέα παράταση θα ακολουθήσει και οι συγκεντρωτικές θα μετατεθούν για τον Νοέμβριο.
Στις 23.11 η ποφεε ανακοινώνει ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβληθούν μέχρι την 28.11 ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.
3 ημέρες μετά ο ΓΓΔΕ ανακοινώνει μέσω tweeter ότι ο Υφυπουργός δεν υπογράφει την παράταση.
Τελικά μετά από πιέσεις όλων των συλλόγων αλλά περισσότερο με την παρέμβαση της ΠΟΦΕΕ το ΥΠΟΙΚθα αποφασίσει την παράταση η οποία όμως εφόσον οι καταληκτικές προθεσμίες έχουν λήξει, θα  πρέπει να δοθεί με διάταξη νόμου. Παρεμπιπτόντως τέτοια διάταξη σε νόμο δεν έχουμε δει ακόμα. Ίσως να μας διέφυγε, ή ίσως να τους διέφυγε.
Και εκδόθηκαν 181 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Ιούλιος 
1/7 Ανακοινώνεται ότι η εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 για το 2011 και το 2012 θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 8.7. Στις 4.7 όμως Υπ. Οικ. έκλεισε απροειδοποίητα την εφαρμογή για την διόρθωση του Ε9 οικ. έτος 2011παρά τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από την ΓΓΠΣ
3/7 Μία ακόμα παράταση αυτή την φορά για την υποβολή έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης για τις εταιρίες που ελέγχουν οι ορκωτοί λογιστές. Η παράταση δόθηκε έως 31/7/2013 για να ακολουθήσειακόμα μία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
3/7 Δίνεται στην δημοσιότητα ο Νέο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια. Χαίρε 4172/2013, από 1.1.2014 ο νόμος 2238/1994 θα είναι πια παρελθόν.
Θα ψηφισθεί τελικά στις 22.7
Το καινοτομικό για πολλούς νομοσχέδιο είναι αρκετά πιο απλοποιημένο αλλά χάριν της ταχύτητας με την οποία συντάχθηκε περιέχει αρκετές ασάφειες και έχει παραλήψεις που στο επόμενο χρονικό διάστημα προβλήθηκαν και από τον κόμβος μας. Πολλές από αυτές θα διορθωθούν στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους, και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.
Ε9 
Η ιστορία του Ε9 ξεκινάει από τον Ιούλιο. 3 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής του Ε9 2013 ανακοινώνεται η παράταση του.(15 Σεπτεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα και 30 Νοεμβρίου για να Νομικά)
Ωστόσο ελάχιστες υποβολές είχαν γίνει μέχρι και το τέλος Αυγούστου καθότι μεσολαβούσαν διακοπές αλλά και σχεδόν όλοι οι φοροτεχνικοί λογιστές ασχολήθηκαν εκείνη την περίοδο με την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος.
Ο Σεπτέμβρης ξεκίνησε με την βεβαιότητα ότι θα δοθεί παράταση κάτι που όμως εμμέσως είχε προειδοποιήσει ο ΓΓΔΕ ότι δεν πρόκειται να συμβεί καθότι το ΦΑΠ του 2013 έπρεπε να υπολογισθεί και να πληρωθεί σε 4 δόσεις το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014 κάτι που όριζε και ο νόμος φυσικά, αλλά ήταν και προϋπολογισμένο στα έσοδα του κράτους .
Το σύστημα για την υποβολή του Ε9 ήταν υπερβολικά βαρύ και αργό και κατά συνέπεια η δυνατότητα υποβολής ενός Ε9 ήταν σχετικά δύσκολη έως και αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις.
Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί περί τα 5.000.000 δηλώσεις ΦΠΑ πράγμα που ήταν αδύνατο να γίνει έτσι όπως δούλευε η εφαρμογή.
Διαμαρτυρίες άρχισαν από τους συλλόγους λογιστών.(Δείτε εδώ και εδώ )
Στις 4.9 ξεκινούν να υποβάλλονται αιτήματα στο ΥΠΟΙΚ για να διαχωριστεί η υποβολή των πινάκων 1,2 του Ε9 έτσι ώστε να ελαφρύνει το σύστημα
5/9 Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται και η εφαρμογή υπολειτουργεί.
Στις 9.9 ο ΓΓΔΕ φέρεται να εξετάζει σοβαρά την ανωτέρω πρόταση βλέποντας τα προβλήματα να συνεχίζονται.
Η παράταση τελικά και ο διαχωρισμός ανακοινώνετε στις 13.9 (έως 20 Σεπτεμβρίου για τον πίνακα 1 του Ε9 και έως 14 Οκτωβρίου για τον πίνακα 2)
16.9 Ομως οι δυσχέρειες στο σύστημα συνεχίζουν να υπάρχουν και οι φορείς αναγκάζονται να στείλουν εκ νέου επιστολές για παράταση, ενώ ανακοίνωση σχετική γίνεται και από τον κόμβο μας, αλλά και από το Οικονομικό επιμελητήριο.
17.9 Τα προβλήματα σχετικά με τη υποβολή του Ε9 συνεχίζονται
Και το ΥΠΟΙΚ αναγκάζεται να βγάλει νέα ανακοίνωση 
Ξαφνικά οι τεχνικοί της Γ.Γ.Π.Σ. μετά από παραμετροποιήσεις στο σύστημα, κατάφεραν να καταστήσουν ξανά λειτουργική την εφαρμογή.
Δυστυχώς όμως αυτό κράτησε για λίγες ώρες μόνο και στο Ε9 ξαναγύρισε στην γνωστή του υπολειτουργία.
Στις 19.9  είχαν υποβληθεί μόνο 710.000 δηλώσεις από τα 5.000.000 περίπου που αναμένονταν
Οι Τεχνικοί της ΓΓΠΣ στην προσπάθειά τους να διορθώσουν το σύστημα έτσι ώστε επιτέλους να δουλεύει σωστά άνοιξαν μία τρύπα στην εφαρμογή και έτσι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έβλεπαν τη δική τους περιουσιακή κατάσταση αλλά την περιουσιακή κατάσταση κάποιου άλλου φορολογούμενου σε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται η πρόθεση του Υπ.Οικ. για νέα παράταση μέσω φυσικά Tweeter
20.9 Την επόμενη ημέρα ανακοινώνεται και νέα παράταση μέχρι την 27 Σεπτεμβρίου η οποία θα είναι και η τελική
4/7 Ανοίγει επιτέλους η εφαρμογή για την υποβολή του Ε7
10/7 Η διάταξη για την φορολόγηση της υπεραξία μεταβίβασης μετοχών παίρνει παράταση έως την 31. Δεκεμβρίου 2013 
Και βέβαια ολοκληρώνεται το κορυφαίο του ΥΠ.Οικονομικών –Ψηφίστηκαν 3 νόμοι μέσα στο 2013 για να οδηγηθούμε στο ίδιο καθεστώς που ίσχυε προ της ψήφισης αυτών.
11/7 Αλλάζουν τα κριτήρια υποχρεωτικού ελέγχου από νόμιμους ελεγκτές (ορκωτούς) –Τι προβλέπει η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων 
12/7 Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών . Σιγά σιγά αρχίζουν να εκδίδονται μία μία οι εγκύκλιες σχετικά με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία
12/7 Η ΠΟΦΕΕ διαμαρτύρεται για τις προθεσμίες των δηλώσεων ο κος θεοχάρης όμως διατείνεται ότι δεν θα υπάρχει νέα παράταση και το εννοεί όπως θα δούμε παρακάτω.
Τα προβλήματα πολλά, και αρκετές οι αναφορές και οι διαμαρτυρίες. Σχετικές αναφορές έγιναν και από τον κόμβο για το θέμα των δηλώσεων.
Ωστόσο η ΓΓΠΣ συνέχιζε να διατείνεται ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Στις 23/7 δίνεται τελικά παράταση για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2 έως την 26 Ιουλίου (ουσιαστικά έως το πρωί της δευτέρας 29 Ιουλίου)
Στις 25/7 έχουν υποβληθεί ήδη 2.900.000 δηλώσεις.
10/8 Όχι και από Στουρνάρα στην παράταση των δηλώσεων.
20/8 Παράταση για όλες τις δηλώσεις έως την 30ή Αυγούστου – Άνοιγμα υποβολής όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέχρι 30 Αυγούστου
Τελικά στις 2/9 λήγει η προθεσμία έχοντας υποβληθεί περίπου 5.660.000 δηλώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το καλοκαίρι κύλισε χωρίς διακοπές για τους λογιστές φοροτεχνικούς οι οποίοι πραγματοποίησαν έναν ΆΘΛΟ όπως παραδέχθηκε και ο ΓΓΔΕ.
Έκτοτε ξεκινάει ένα αγώνας από τους συλλόγους και κυρίως από την ΠΟΦΕΕ για να λυθεί το πρόβλημα με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και τον κωδικό 049.
26/9 Η ΠΟΦΕΕ ανακοινώνει ότι θα ληφθεί υπόψιν ο κωδικός 049 στις εκπρόθεσμες δηλώσεις.
11/11 Κατατίθεται τροπολογία στην βουλή η οποία προβλέπει την ρύθμιση για το σχετικό θέμα του κωδικού 049. Η ρύθμιση προβλέπει ότι στην εκκαθάριση θα ληφθεί υπόψιν ο κωδικός 049 και για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που θα έχουν σταλεί 15.9 στην ΓΓΠΣ.
Τελικά επεμβαίνει για μία ακόμα φορά η ΠΟΦΕΕ και διάταξη αλλάζει.
15/11 Έχουμε την τελική ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
20/11 ψηφίζεται το νομοσχέδιο που περιέχει την ρύθμιση.
17/7 Αναγγέλλεται μετά βαΐων και κλάδων η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% η οποία θα ισχύσειαπό 1.8.2013 μέχρι και 31.12.2013. Στην συνέχεια με το τελευταίο νομοσχέδιο του 2013 θα παραταθεί για ένα ακόμα χρόνο.
Για την μείωση του ΦΠΑ δόθηκαν οδηγίες και κόντρα οδηγίες για να μπορέσουν να κατανοήσουν οι επαγγελματίες του χώρου σε ποια αγαθά θα γίνει η μείωση και σε ποια όχι. Δυστυχώς χαμένος της υπόθεσης αυτής ήταν ο delivery ΚΑΦΕΣ (μέχρι τον Νοέμβριο βέβαια αφού με νέο νόμο  εντάχθηκε και αυτός στον μειωμένο ΦΠΑ). Για να προωθήσει το Υπ.Οικ την ρύθμιση αυτή έβγαλε μέχρι και σήμα το οποίο θα αποκτούσαν όσοι μείωναν τις τιμές
19/7 Μπαίνει σε λειτουργία η εφαρμογή για την αποστολή αιτήσεων για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο
19/7 Διευκρινίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται με το ΑΦΜ της Συζύγου ή του υπόχρεου (όποιο μας βολεύει )
19/7 Άλλη μία παράταση για το Ε7.
25/7 Ψηφίστηκε ο νόμος για την νομιμοποίηση των αυθεραίτων 
Οδηγίες δίνονται στις 30/8 στις 23/9 την 1/10
και στις 4/11 (Έως 6/2/2014 η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα – Έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής του ν. 4178/2013, για αντιμετώπι​ση της αυθαίρετης δόμησης)
30.7 Ανακοινώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει μόνο μέχρι το 2016
Και εκδόθηκαν 216 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Αύγουστος 
8/8 Επεκτείνεται σε 4 μήνες η διόρθωση του φόρου ακίνητης περιουσίας Φ.Α.Π. από την έκδοση του εκκαθαριστικού.
10/8 Ανακοινώνει το υπ.οικονομικών ποιοι Ελ.Επαγγελματίες θα ελεγχθούν ως ύποπτοι φοροδιαφυγής
22/8 Δικαιολογητικά στην Εφορία. Ανακοινώνεται ο δειγματοληπτικός ο έλεγχος των αποδείξεων στις εφορίες– Έως 16 Σεπτεμβρίου 2013 τα δικαιολογητικά στην εφορία
23/8 Μπαίνει στην ζωή μας ο νέος Αγορανομικός Κώδικας (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που θα ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου
29/8 Ανακοινώνεται ότι δεν είναι απαραίτητη η εγγραφή ούτε η πληρωμή του επιμελητηρίου για εγγραφή η παραλαβή πιστοποιητικών από το Γ.Ε.ΜΗ. Πολλοί συνάδελφοι αγνοούν την εν λόγω απόφαση ακόμα και σήμερα.
αι εκδόθηκαν 130 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Σεπτέμβριος
3/9 
Αλλαγές στην υποβολή των Α.Π.Δ. –Θα υποβάλλονται και οι κρατήσεις των επικουρικών στην Α.Π.Δ. από 1 Δεκεμβρίου 2013
11/9 Ξεκινούν να έρχονται τα εκκαθαριστικά του τέλους επιτηδεύματος 2011 με καθυστέρηση μόνο δύο ετών
12/9 Ανακοινώνεται ότι ξεκινούν έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία από 15 Σεπτεμβρίου και ότι θα επιβάλλονται πλέον τα πρόστιμα που προβλέπει αυτή η απόφαση.
Το αποτέλεσμα ήταν μέσα στον Σεπτέμβριο να γίνουν 63.000 προσλήψεις.
17/9 Έχουμε την έναρξη λειτουργίας πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης εισροών-εκροών καυσίμων
Και τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τα πρόστιμα.
18/9 Γνωρίζουμε πλέον τι γίνεται σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής ηλεκτρονικών εντύπων Σ.ΕΠ.Ε. και Ο.Α.Ε.Δ. στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
23/9 Ξεκινάει η λειτουργία του κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
24/9 Παρατείνεται η διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών του Ε1 στις εφορίες μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου.
Συγκεντρωτικές ανά μήνα
25/9 Μαθαίνουμε ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά μήνα θα υποβάλλονται μόνο για τα έσοδα.
Ενώ λίγες ημέρες μετά (7/10) μαθαίνουμε ότι από τον Ιανουάριο ξεκινά η υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Οκτώβριος
2/10 Ανακοινώνεται ο έλεγχος σε μηνιαία βάση για τις πληρωμές εισφορών στο Ι.Κ.Α.
3/10 ‘Εχουμε νέα ανακοίνωση από το Υπ.Εργασίας . Απέδωσαν τα πρόστιμα – Την υψηλότερη εδώ και 14 χρόνια αύξηση των ροών απασχόλησης κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το Σεπτέμβριο του 2013
4/10 Ξεκίνησε η αποστολή των εκκαθαριστικών για το Φ.Α.Π. 2013 –Αναρτήθηκαν και στη Γ.Γ.Π.Σ.
7/10 Μαθαίνουμε για τα νέα εξοντωτικά πρόστιμα έως 10.550 ευρώ για την μη υποβολή Α.Π.Δ.
Επίσης την ίδια ημέρα δημοσιεύεται και η απόφαση του Υπ.οικ. η οποία αναφέρει ότι δεν προβλέπεται πλέον η προσκόμιση στη Δ.Ο.Υ. της άδειας ή της ταυτότητας λογιστή για την χορήγηση βεβαίωσης έναρξης η μεταβολής εργασιών λογιστή
Διαμαρτυρίες από αρκετούς συλλόγους αλλά και από το Οικονομικό Επιμελητήριο 
Παραγραφή
11/10 Εισάγεται τροπολογία στην βουλή για παράταση στην παραγραφή φορολογικών υποθέσεων μόνο όμως σε αυτές που μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου. Συνεπώς η παράταση συλλήβδην όλων των υποθέσεων που ψηφιζόταν κάθε χρόνο, τα τελευταία 7 χρόνια τελειώνει κάπου εδώ.
Στις 23.10 το Υπ./οικ. δίνει και κάποιες οδηγίες για το πως θα ελέγχονται οι φορολογικές υποθέσεις που πλησιάζουν την παραγραφή. Εμείς σας προτρέπουμε να δείτε και το άρθρο μας σχετικά με την παραγραφή :Προσοχή στις παραγραφές και στην καταστροφή βιβλίων και στοιχείων
14/10 Ολοκληρώθηκε τελικά η εκκαθάριση όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων εισοδήματος
15/10 Ανακοινώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση Ο.Ε.Ε. και Γ.Γ.Π.Σ. για έλεγχο λογιστών-φοροτεχνικών
16/10 Μαθαίνουμε επίσης ότι ηλεκτρονικά θα γίνονται οι διορθώσεις μέσω Γ.Γ.Π.Σ. των δηλώσεωνστοιχείων ακινήτων (ε9) ετών 2011 και μετά. Ετσι κι αλλιώς στην εφορία δεν υπέβαλε  κανείς.
25/10 Δίδεται στην δημοσιότητα η απόφαση για τον έλεγχο των εταιριών που σχημάτισαν αποθεματικά του νόμου 3220/2004, και όσες εταιρίες έκανα χρήση των διατάξεων αυτών ψάχνουν τα αρχεία τους 10 χρόνια πριν για να δουν εάν εμπίπτουν στις διατάξεις περί επιστροφής.
30/10 Μαθαίνουμε ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Και εκδόθηκαν 166 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Νοέμβριος
1/11 Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με πλήθος αλλαγών σε εργατικά θέματα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
5/11 Ξεκινούν οι ελεγκτές της Γ.Γ. Δημόσιων Εσόδων το θεάρεστο έργο τους.
5/11 Ανακοινώνεται ότι θα μένουν εκτός Ι.Κ.Α. όσες επιχειρήσεις δεν ρυθμίζουν τις οφειλές εντός λίγων ημερών
7/11 Μαθαίνουμε ότι το τέλος επιτηδεύματος είναι Συνταγματικό.
Επίσης γίνεται γνωστό ότι δεν θα γίνεται επιστροφή επιστροφή φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και ότι θα υπάρχει φραγή στην δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. για το σύνολο των οφειλετών ενεργών επιχειρήσεων που έχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές
22/11 Ο Ο.Α.Ε.Ε. ανακοινώνει: «Παγώνουν» για δύο χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές
25/11 Το ΙΚΑ δίνει διευκρινίσεις σχετικά με ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν εισφορές.
15/11 Αλλάζουν όλα στον Κ.Φ.Α.Σ.. Ανακοίνωση του Υπ.Οικ. με την οποία μας ενημερώνει για τις επικείμενες αλλαγές στον ΚΦΑΣ από 1.1.2014. Τις διευκρινιστικές εγκυκλίους ακόμα τις περιμένουμε.
22/11 Αλλάζουν όλα στα λογιστικά βιβλία, στην τήρηση του λογιστικού σχεδίου και στον Κ.Φ.Α.Σ. – Προσχέδιο νόμου. Ενα νέο νομοσχέδιο με αλλαγές σε όλο το φάσμα της λογιστικής δίνεται στην δημοσιότητα. Αλλάζει πλήρως το τοπίο στην ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων αλλά και στον ΚΦΑΣ. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση μέσα στο 2014 .
25/11 Διευκρινίσεις από το Υπ. Οικ. σχετικά με τα πρόστιμα για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων
28/11 Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών στις προτάσεις του ΟΟΣΑ
28/11 Αλλαγές σε ψωμί, γάλα, φάρμακα, βιβλία φέρνει η Έκθεση του ΟΟΣΑ
Και εκδόθηκαν 140 αποφάσεις – εγκύκλιοι.

Δεκέμβριος
03/12 Με νομοθετική ρύθμιση το θέμα της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο
05/12 Το υπ.εργασίας ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των επιχειρήσεων και των
εργαζομένων – 196.695 επιχειρήσεις – 1.371.450 οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα – 105.464 εργαζόμενοι αμείβονται με 500-600 ευρώ.
08/12 Καταγράφονται πλέον όλες οι ληξιαρχικές πράξεις το πρώτο Στατιστικό Ληξιαρχικών Πράξεων ΠΣΛΗΠ . Μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε πόσοι γεννιούνται, πόσοι πεθαίνουν, πόσοι παντρεύονται κλπ.
10/12 Εισάγεται στην βουλή τροπολογία σχετικά με το Ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών.
12/12 Και εκεί που περιμέναμε να κάνουμε ξέγνοιαστα Χριστούγεννα μας παρουσιάστηκε ο ΕΝΦΙΑ σαν Αι Βασίλης με δώρα αμέτρητες αλλαγές στον ΚΦΑΣ στον νέο ΚΦΕ και στον ΚΦΔ. Δείτε όλες τις αλλαγές όπως τις συγκέντρωση η επιστημονική ομάδα του κόμβου. Μαζί δείτε και τους νόμους που κωδικοποιούνται με το νομοσχέδιο.
16/12 Ο Γενικός Γραμματέας δημοσίων εσόδων ανακοινώνει μέσω τηλεόρασης την βούληση του υπουργείου να υποβληθούν φέτος οι οριστικές δηλώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο προς το παρόν, απλά ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια.
18/12 Δημοσιεύεται από την βουλή το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας με το απίστευτο πρόστιμο για τις όσους ξεχάσουν εργαζόμενο στις Α.Π.Δ. αλλά και οι διατάξεις για τι ειδικό βιβλίο υπερωριών
17/12 Ανακοινώνεται από το ΥΠΟΙΚ ότι : Θα συμψηφίζονται οφειλές ιδιωτών και δημοσίου.
18/12 Βλέπουμε και το τελικό σχέδιο νόμου το οποίο περιέχει τις ρύθμισης για την προστασία από τους πλειστηριασμούς – Στα 200.000 ευρώ το πλαφόν για την αντικειμενική αξία.
20/12 Το Οικονομικό επιμελητήριο δημοσιεύει τα αποτελέσματα των εκλογών .Ποιοι εκλέγονται στο Ο.Ε.Ε. Μαθαίνουμε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει και την διάταξη για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση μέχρι και το 2104.
21/12 Ψηφίζονται τα δύο τελευταία νομοσχέδια του χρόνου. Πλειστηριασμοί και Ενιαίος φόρος Ιδιοκτησία ακινήτων.
Και εκδόθηκαν 163 αποφάσεις – εγκύκλιοι.


Τελευταία Νέα

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...