Διάγνωση επιχειρηματικών προβλημάτων των γυναικών που ωφελήθηκαν από τη συμβουλευτική διαδικασία
Η έρευνα έδειξε ότι το σύνολο των ωφελούμενων γυναικών ίδρυσε επιχειρήσεις που ανήκουν στον τριτογενή τομέα παραγωγής (υπηρεσίες) και η πλειοψηφία αυτών στον κλάδο της σίτισης, του ενδύματος και της εμπορίας προϊόντων. Παρόλο που μόνο το 17% των γυναικών δηλώνουν ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, άρα και συνέχεια μιας υφιστάμενης κατάστασης, μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται σε κάτι εξαιρετικά καινοτόμο ή πρωτοποριακό αλλά προσπαθούν να καλύψουν ένα ήδη υφιστάμενο τμήμα της αγοράς αποσπώντας μερίδιο από τον ανταγωνισμό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν φυσικά είναι πολύ μικρές (ΠΜΕ) καθώς οι γυναίκες δηλώνουν αυτοαπασχολούμενες ή/και βοήθιουνται από μέλη της οικογένειάς τους. Το γεγονός ότι πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις συνεπάγεται και οικονομικές δυσχέρειες που είναι το σημαντικότερο προβλήματα όπως δήλωσε η πλειοψηφία των ερωτηθεισών γυναικών. Ως επιπλέον σημαντικά προβλήματα μπορούμε να αναφέρουμε την έλλειψη γνώσεων μάρκετινγκ και διοίκησης της επιχείρησης αλλά και για ορισμένες γυναίκες τη μη σωστά στοχευμένη επιχειρηματική ιδέα.
Υψηλά είναι τα ποσοστά των γυναικών που δηλώνουν ότι βρήκαν μία επιχειρηματική ευκαιρία (33%) αλλά και αυτών που ξεκίνησαν εξ αρχής την επιχείρησή τους επειδή δεν μπορούσαν να βρουν κάποια εργασία. Αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα ανάγκης πολλές φορές οδηγεί σε μειωμένες επιδόσεις της επιχείρησης και πιθανά συσχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των μικρών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά το σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι προτιμούν να είναι επιχειρηματίες παρά εργαζόμενες, εύρημα που μας οδηγεί στην παρατήρηση ότι υφίσταται μία αναντιστοιχία με την παραπάνω ερώτηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί είτε ως μη κατανόηση της ερώτηση είτε ως μη έγκυρη απάντηση.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους έκαναν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας το 72% δήλωσε ότι αναζητούσε καλύτερο εισόδημα ενώ οι ωφελούμενες που ήθελαν να δημιουργήσουν δικό τους περιβάλλον και αναζητούσαν την προσωπική τους ανεξαρτησία αποτελούν το 44% και το 39% αντίστοιχα και το ένα τρίτο δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη θέσεων εργασίας.
Οι πλειοψηφία των γυναικών ανέφερε ότι γνώριζε τις διαδικασίες ίδρυσης της επιχείρησης πριν την έναρξή της γεγονός που δείχνει το βαθμό ετοιμότητάς τους προς την επιχειρηματικότητα. Επίσης οι περισσότερες από τις μισές επιχειρηματίες δήλωσαν ικανοποιημένες από την έως τώρα μικρή πορεία της επιχείρησής τους και αυτές είναι κυρίως γυναίκες οι οποίες είχαν προηγούμενη εμπειρία ενασχόλησης με το αντικείμενο που σήμερα δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Πολλές μάλιστα έχουν ως συμβούλους στην επιχειρηματική τους προσπάθεια τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγο ή παιδιά), φίλους αλλά και τα στελέχη της ΝΕΛΕ.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της παρούσας προσπάθειας καθώς είναι η πρώτη που προσπαθεί να καταγράψει το επιχειρηματικό πνεύμα επιχειρηματιών που ωφελήθηκαν από συμβουλευτική διαδικασία καταδεικνύοντας την αναγκαιότητά της.
Η έρευνα διεξηχθεί σε όλες τις ωφελούμενες που έκαναν έναρξη επιχειρηματικής (23 άτομα) και έχουν ωφεληθεί από τις διαδικασίες συμβουλευτικής της ΝΕΛΕ Λάρισας και ξεκίνησαν την επιχείρησή τους σε χρονικό διάστημα 2-3 μηνών πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Στόχος της έρευνας ήταν να διαγνωσθεί το επίπεδο επιχειρηματικού πνεύματος των ωφελουμένων, τα εμπόδια που συνάντησαν στην έναρξη της επιχειρηματικής τους διαδρομής, την επιθυμητή επαγγελματική κατάσταση και κυρίως εάν η επιχειρηματική τους κίνηση ήταν απόρροια μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας που εντόπισαν ή οδηγήθηκαν εκεί από ανάγκη.