Τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του iED το testing των σεναρίων ESCAPE ROOMS που ανέπτυξε το ίδιο το Ινστιτούτο στο πλαίσιο του Erasmus+ έργου με τίτλο «ERSE – Escape Rooms for Social Entrepreneurship; re-defining the entrepreneurial ramifications of gamification in youth-oriented activities» στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος.
Σκοπός των σεναρίων είναι η διασκέδαση και η εκπαιδευτική τους φύση. H εκπαίδευση, δηλαδή, νέων ατόμων σε θέματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μέσω παιχνιδιού.
Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 12 σενάρια από 4 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο και Πορτογαλία). Στην Λάρισα, πραγματοποιήθηκαν 3 από αυτά, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.
Λίγα λόγια για τα 3 αυτά σενάρια Escape Rooms:
1o σενάριο – Kubeko
Στο πρώτο σενάριο τα άτομα που παίζουν έχουν την ευκαιρία να μάθουν
- Ποιές είναι οι πτυχές της επιχειρηματικότητας
- Πως να αντιμετωπίσουν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα μέσω της επιχειρηματικότητας
- Πως να αντιμετωπίσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και
- Γιατί είναι σημαντικό ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο
Έμπνευση του σεναρίου αποτελεί ένας Βέλγος επιχειρηματίας ιδρυτής της εταιρείας cleantech startup η οποία ασχολείται κυρίως με το ζήτημα της φτώχειας που υπάρχει στην ύπαιθρο. Ο ιδιοκτήτης εφηύρε μία καινοτόμο μέθοδο για την παραγωγή λιπάσματος και βιοαερίου από βιολογικά απόβλητα με τη χρήση αναερόβιας πέψης. Η εταιρεία σε μία εκδήλωση της λανσάρει το νέο της προϊόν, ωστόσο ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι μία άλλη ανταγωνιστική εταιρεία θέλει να του κλέψει την ιδέα και έτσι ξεκινάει το σενάριο απόδρασης από το δωμάτιο.
2ο σενάριο – Alaya
Στο δεύτερο σενάριο τα άτομα που παίζουν έχουν την ευκαιρία να μάθουν
- Ποιες είναι οι λειτουργίες μίας κοινωνικής επιχείρησης
- Τι είναι ενεργός συμμετοχή
- Τι είναι Fundraising και πως κάποιος μπορεί να ξεκινήσει αν το κάνει
Έμπνευση του σεναρίου αποτελούν 3 νεαρά άτομα από την Ελβετία, συνιδρυτές της εταιρείας Alaya. Αποστολή της είναι να αυξήσει το αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. H εταιρεία Alaya είναι διαίτερα ενεργή στη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικό σκοπό. Έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και οργανισμών, και επαφές στο ευρύ κοινό. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό κάθε χρόνο το οποίο δίνει σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις με σκοπό την χρηματοδότηση των δραστηριότητες τους. Από την ημέρα ίδρυσης της, η εταιρεία κρατάει σε ένα χρηματοκιβώτιο χρήματα από τις φιλανθρωπικές δράσεις. Δυστυχώς, το χρηματοκιβώτιο κλάπηκε ξαφνικά και ξεκινάει η έρευνα για να εντοπιστεί που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο έτσι ξεκινάει το σενάριο απόδρασης από το δωμάτιο.
3ο σενάριο – Speakable
Στο τρίτο σενάριο τα άτομα που παίζουν έχουν την ευκαιρία να μάθουν
- Ποια εινα τα χαρακτηριστικά των ατόμων στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
- Τι ειναι Κοινωνική Οικονομία
- Τι είναι Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και ποιοι είναι οι ορισμοί της
Έμπνευση του σεναρίου αποτελεί μία ιρλανδή επιχειρηματίας ιδρύτρια της εταιρείας Speakable. Η Speakable αναπτύσσει μια καινοτόμα πλατφόρμα για τη δημιουργία και προώθηση αιτημάτων. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα που δεν υπάρχει ακόμη στην αγορά. Ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της επιθυμεί επίσης να στοχεύσει σε αυτό τον τύπο προϊόντος και να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο, και φαίνεται ότι αυτός ο ανταγωνιστής έστειλε «κατασκόπους» στα κεντρικά γραφεία της «Speakable» για να κλέψει ιδέες και εμπειρογνωμοσύνη. Κάπως έτσι ξεκινάει το σενάριο απόδρασης από το δωμάτιο.
Και στις 3 περιπτώσεις, σκοπός είναι οι παίκτες να λύσουν τους γρίφους, ωστόσο για να φτάσουν σε κάθε στοιχείο, ένα κομμάτι της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ξεδιπλώνεται μπροστά τους.
Αρχές του 2021, θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση εκπαιδευτών και game masters με βάση τα παραπάνω σενάρια Escape Rooms. Αν ανήκετε σε αυτό το προφίλ μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην εκπαίδευση στέλνοντας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jbahushi@ied.eu.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://er-se.eu/en/home/
ή να κανε like & follow στη σελίδα του έργου στο facebook: https://web.facebook.com/ERSEproject?_rdc=1&_rdr