Στις μέρες μας, η ευεξία στον χώρο της εργασίας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για πλήθος εργαζομένων. Παρόλα αυτά, η δημιουργία προγραμμάτων ευεξίας στον εργασιακό χώρο απαιτούν εκτός από πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό. Ο Ορισμός του Επαγγελματικού Προφίλ του Υπεύθυνου Εργασιακής Ευεξίας και του Προγράμματος Εκπαίδευσης είναι το δεύτερο αποτέλεμα του Ευρωπαϊκού έργου WELLY.
Το προσωπικό αυτό είναι αρμόδιο εξ’ ολοκλήρου για τη δημιουργία προγραμμάτων ευεξίας για τους εργαζομένους τα οποία πρέπει να εκτελούν με επάρκεια. Για να καταστεί αυτό δυνατό, είναι σημαντικό να αναζητηθούν οι τομείς ικανοτήτων αλλά και τα εργασιακά καθήκοντα ενός υπεύθυνου εργασιακής ευεξίας.
Τομείς Ικανοτήτων
Όσον αφορά το επαγγελματικό προφίλ του υπεύθυνου εργασιακής ευεξίας έχουν αναγνωριστεί επτά (7) τομείς ικανοτήτων που έχουν να κάνουν με γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.
Οι επτά (7) τομείς ικανοτήτων που αναγνωρίστηκαν είναι:
- Επικοινωνία
- Αναλυτική και κριτική σκέψη
- Δημιουργία σχέσεων και συναισθηματική νοημοσύνη
- Στρατηγική και οργανωτική ηγεσία
- Ανδραγογία, μεθοδολογίες μεταφοράς γνώσης και υποστήριξης
- Διαχείριση αναπηρίας και πολυπολιτισμικότητας
- Διαχείριση άγχους και εργασιακής ευτυχίας
Τα Καθήκοντα του Υπεύθυνου Εργασιακής Ευεξίας
Με ανάλυση των καθηκόντων και των εργασιών μέσα σε ένα οργανισμό για τα οποία είναι αρμόδιος ο Υπεύθυνος Εργασιακής Ευεξίας ορίστηκε μια λίστα δέκα (10) εργασιακών καθηκόντων:
- Αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών εργασίας
- Τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι φιλικό και ενδιαφέρον
- Την ανάπτυξη καλών σχέσεων σε ολόκληρο τον οργανισμό
- Την ενσωμάτωση καλών πρακτικών για την ισότητα, πολυπολιτισμικότητα και την ενσωμάτωση
- Τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων για ένα δίκαιο και υγιή εργασιακό χώρο
- Τη διαχείριση προγραμμάτων ευεξίας και υπηρεσιών
- Να είναι υπεύθυνος/η για τις αναφορές των προγραμμάτων ευεξίας και τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών
- Τη συνεργασία με τους επικεφαλής άλλων εταιριών για την αποφυγή ασθενειών με την ταυτόχρονη βελτίωση της υγείας γενικότερα
- Την παρουσίαση νέων και αναφορών σχετικά με την πρόοδο των εργαζόμενων και πως βελτιώθηκε η ζωή τους από την αρχή της υπολοποίησης των προγραμμάτων υγείας και ευξείας
- Να είναι υπεύθυνος/η τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική ευεξία
Γνωρίζοντας τόσο τους τομείς ικανοτήτων όσο και τα εργασιακά καθήκοντα του υπεύθυνου εργασιακής ευεξίας, οι οργανισμοί μπορούν να σκιαγραφήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και να προχωρήσουν στην πρόσληψη του καταλληλότερου προσωπικού για ανάλογες θέσεις.
Για να διαβάσετε το “Επαγγελματικό Προφίλ του Υπεύθυνου Εργασιακής Ευεξίας και τον Ορισμό του Προγράμματος Εκπαίδευσης”, κάντε κλικ εδώ.
Μάθετε περισσότερα για το έργο, τους στόχους και τις δραστηριότητές του στην επίσημη ιστοσελίδα.