by Institute of Entrepreneurship Development iED

Tips για καλύτερα αποτελέσματα στην οργάνωση του χρόνου σου

ΦΑΣΗ 1

1. Κατέγραφε για 1 εβδομάδα το ημερήσιο πρόγραμμα σου χωρίζοντας το χρόνο σου σε 15λεπτα/ημέρα. Αν ξοδεύεις τον περισσότερο χρόνο σου σε υπολογιστή ή κινητό, η εφαρμογή Rescuetime.com θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα, το πού ξοδεύεις αυτόν τον χρόνο και θα σου δώσει τα εργαλεία να αποκτήσεις τον έλεγχο των δραστηριοτήτων σου.

2. Σημείωσε το είδος της εργασίας που εκτέλεσες και την ώρα που αφιέρωσες. Πχ. αποστολή email, τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτη, σύνταξη πρότασης για πελάτη κλ.π.

Σημαντική σημείωση: Αν δεν διαθέτεις χρονόμετρο, η εφαρμογή eggtimer μπορεί να σε βοηθήσει στην χρονομέτρηση με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης μην ξεχνάς. Είναι κοινό φαινόμενο, να μας φαίνεται βουνό η καταγραφή των εργασιών μιας εβδομάδας, αλλά πίστεψε το, αν δείξεις την απαιτούμενη υπομονή, θα εντυπωσιαστείς από την χρησιμότητα αυτής της λίστας. Στο κάτω κάτω, σκέψου πως αυτή η καταγραφή μπορεί να σου πάρει μία ολόκληρη εβδομάδα, αλλά τα αποτελέσματα της, μπορούν να σου εξοικονομήσουν εκατοντάδες 8ωρα εργασίας στο μέλλον και το σημαντικότερο…να αυξήσουν επιτέλους τα έσοδα σου!

3. Στο τέλος του 8ώρου, εντόπισε πόσες φορές άφησες μια εργασία για να καταπιαστείς με μια άλλη.

4. Παρατήρησε και προσπάθησε να θυμηθείς τον χρόνο που απαιτήθηκε για να καταφέρεις να συγκεντρωθείς από την μια εργασία στην άλλη.

ΦΑΣΗ 2

5. Στο τέλος της εβδομάδας, δες ξανά τη λίστα εργασιών που κατέγραψες ανά ημέρα και ανά 15λεπτο και προσπάθησε να «κατηγοριοποιήσεις» τις εργασίες που κατέγραψες όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Πχ. Ονόμασε τις εργασίες που αφορούσαν την αποστολή-διάβασμα emails, σερφάρισμα στα social media κλπ ως «απασχόληση στο ιντερνέτ». Ονόμασε τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις προς τους πελάτες σου ως «τηλ. επικοινωνία με πελάτες». Άνοιξε μια αντίστοιχη κατηγορία και για τους προμηθευτές με το όνομα «τηλ επικοινωνία με προμηθευτές». Άνοιξε μια άλλη κατηγορία πχ. «Design work» Προσπάθησε οι κατηγορίες να μην ξεπερνούν τις 10. Κράτα στην 4η στήλη τυχόν παρατηρήσεις σου.

6. Τώρα άθροισε τις ώρες της λίστας που ξόδεψες στο κάθε 8ωρο, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία. Πχ Συνολικά μέσα στην ημέρα μπήκες 10′ + 20′ + 5′ + 35’+ 50’= 120′ για «απασχόληση στο ίντερνετ». Κάνε το ίδιο και για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως «τηλ επικοινωνία με πελάτες», «τηλ επικοινωνία με προμηθευτές» κλπ.

7. Αξιοποίησε χρωματική διαβάθμιση και ξεκίνα σημειώνοντας στη λίστα σου τις πιο παραγωγικές εργασίες/group με έντονο πράσινο χρώμα, τις λιγότερο παραγωγικές με αχνό πράσινο χρώμα κλπ. Απομόνωσε τις εργασίες που θεωρείς ότι δεν προσδίδουν κάποια υπεραξία στη δουλειά σου, με κόκκινο χρώμα.

8. Συγκέντρωσε τις σημειωμένες με κόκκινο χρώμα ανούσιες εργασίες σε μια ξεχωριστή λίστα και ονόμασε την «Not to Do list». Κόλλησε την σε εμφανές σημείο και ανέτρεχε σε αυτήν τουλάχιστον 1 έως 2 φορές την ημέρα. Και εδώ ισχύει το «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως».

9. Κατέγραψε μόνο τις παραγωγικές εργασίες που από εδώ και πέρα θα ακολουθείς πιστά, ανάλογα με τη σημασία και τη συχνότητα τους. Πχ Αν κρίνεις πως η «τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτες» είναι μια πολύ σημαντική καθημερινή εργασία, ενέταξε την στο ημερήσιο πρόγραμμα σου. Μετέφερε άλλες εργασίες μικρότερης σημασίας σε άλλες στήλες μικρότερης συχνότητας πχ «1 φορά ανά εβδομάδα».

10. Ολοκληρώνοντας την παραπάνω διαδικασία, θα έχεις ένα μικρό μπούσουλα που θα σου επιτρέψει να οργανώσεις αποτελεσματικότερα το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων. Εστίασε τις πιο παραγωγικές εργασίες.

Τελευταία Νέα

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...