Στην λίστα των ερωτημάτων που βασάνιζαν την ανθρωπότητα αιώνες τώρα όπως “to be or not to be”, “είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο”, “υπάρχουν εξωγήινοι” καθώς και άλλα πολλά, ήρθε να προστεθεί στις μέρες μας και το ερώτημα “τι είναι αυτό που θα κάνει την ομάδα της startup μου επιτυχημένη”. Όσοι βιάζονται να απαντήσουν οτι μια καλή επιχειρηματική ιδέα και μια σταθερή οικονομική στήριξη φτάνει για να καθορίσουν την επιτυχία της startup τους δεν θα πρἐπει να υποτιμούν πως η “σωστή επιλογή” των ατόμων που θα φτιάξουν την νεοσύστατη επιχείρηση, είναι αυτή που θα δράσει τελικά ως καταλυτικό στοιχείο οδηγώντας την εταιρία σε ένα success story.
Όταν ετοιμάζεσαι λοιπόν να διαλέξεις τα άτομα με τις σωστές προσωπικότητες για να φτιάξεις την ομάδα της startup σου, είναι σαν να ετοιμάζεσαι να παίξεις μια παρτίδα σκάκι όπου οι κατάλληλες κινήσεις από τα πιόνια σου θα καθορίσουν την νίκη ή την ήττα της ομάδας σου. Έτσι η κάθε startup χρειάζεται 6 προσωπικότητες/ χαρακτηριστικά για να είναι επιτυχημένη – και ενώ ένα άτομο μπορεί να έχει περισσότερες από μια από αυτές τις προσωπικότητες/ χαρακτηριστικά – αυτές οι έξι προσωπικότητες πρέπει πάντα να υπάρχουν:
1) Βασιλιάς ή Leader
Κάθε startup χρειάζεται έναν σαφή ηγέτη. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεται περισσότερο ή θα είναι ο CEO. Απλώς σημαίνει ότι οι άλλοι θα εκτιμούν, θα σέβονται και θα έχουν σε υπόληψη τον ηγέτη τους και θα είναι διατεθειμένοι να τον/την ακολουθήσουν, αν υπάρχουν συγκρούσεις, διαμάχες, αντιπαραθέσεις ή όταν θα πρέπει να παρθούν αμφιλεγόμενες και επίμαχες αποφάσεις.
2) Βασίλισσα ή Nτίβα ιδιοφυΐα
Κάθε startup χρειάζεται τουλάχιστον μία ιδιοφυία για να απογειωθεί. Η ιδιοφυΐα – το άτομο με ειδικές γνώσεις και εμπειρογνώμονας στον τομέα του/της – συχνά είναι και ντίβα. Μια ντίβα θα προκαλέσει την υπόλοιπη ομάδα και θα ζητήσει πράγματα που οι άλλοι θα πρέπει να “ιδρώσουν πολύ” για το πώς θα τα κάνουν. Η ντίβα είναι συχνά άτομο γεμάτο πάθος, με δημιουργικές εκρήξεις και θεωρείται συχνά high risk μέλος της ομάδας. Η ντίβα συχνά είναι και το σούπερ σταρ πρόσωπο της εταιρίας, που “αγκαλιάζει” την εταιρία/επιχείρηση και ξέρει πως να εκπληρώνει όλα τα καθήκοντα. Οι ντίβες ενδέχεται να είναι λίγο σπασικλάκια, εκκεντρικές και με χάρισμα ενώ η λάμψη στο βλέμμα τους είναι σημαντικό τους χαρακτηριστικό.
3) Πύργος ή Βετεράνος της βιομηχανίας
Ενώ οι startup στήνονται γύρω από καινοτόμες/νέες ιδέες, βοηθάει όταν στην ομάδα τους υπάρχει πάντα ένας βετεράνος της βιομηχανίας, κάποιος που ξέρει καλά πως γίνονται τα πράγματα στον τομέα του. Χρειάζεται χρόνος, πολλές εμπειρίες και μεγάλη πείρα για 1) να καταλάβεις και να αφομοιώσεις όλες τις λεπτές αποχρώσεις του ανταγωνιστικού σου τοπίου, 2) να αναγνωρίσεις τους ανθρώπους σαν true assets πέρα από ζήλιες και αλαζονείες, και 3) να δεις μέσα και πέρα από την προπαγάνδα που προσφέρουν οι εκστρατείες PR των ανταγωνιστών σου. Oι βετεράνοι συνήθως έχουν όλα τα τρία προαναφερθέντα.
4) Ίππος ή Οικονομικό ταλέντο
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χρειάζονται επίσης οικονομικά ταλέντα. Συνήθως όμως αυτά τα ταλέντα έχουν συχνά τη δική τους ατζέντα. Είναι κατανοητό ότι προσπαθούν να φτιάξουν την καριέρα τους, να βγάλουν λεφτά γρήγορα ή να αποκτήσουν όσο τον δυνατόν περισσοτερές μετοχές πρίν από το exit της εταιρίας. Οπότε καλό θα ήταν ένας εξειδικευμένος cofounder να ειναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της χρηματοδότησης δαμάζοντας κάπως τα οικονομικά ταλέντα.
5) Αξιωματικός ή Sales animal
Οι αρχάριοι ιδρυτές startup με λαμπρές ιδέες συχνά ξεχνούν ότι κάποιος πρέπει να τις πουλήσει τις ιδέες/προιόντα τους. Έτσι ένας ισχυρός πωλητής στην ιδρυτική ομάδα που συνδιάζει ισχυρές τεχνικές γνώσεις και αυθεντία, κύρος και εξουσία στο χώρο του, γίνεται αυτόματα ένα ισχυρό πλεονέκτημα δύσκολα να ηττηθεί σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά.
6) Τα 8 πιόνια ή RD τμήμα
Οι καλές δεξιότητες και τεχνολογικές γνώσεις των ατόμων που θα προσληφθούν αποτελούν σίγουρα ασφαλιστήριο συμβόλαιο μιας επιχείρησης. Αλλά πέρα από την σημασία του τεχνολογικού ταλέντου, καλό είναι οι άνθρωποι που θα επιλέγονται να δουλεύσουν σε μια ομάδα να έχουν παρόμοιες αξίες.
Έχοντας παρόμοιες πεποιθήσεις για την ζωή και κυρίως όταν σε ζητήματα όπως “to be or not to be” είναι σε θέση να μιλήσουν δημοκρατικά αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των πραγμάτων, τότε στο τέλος της ημέρας θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της εταιρίας τους.
Στη τελική δεν έχει σημασία αν τάσσεται κάποιος στην πλευρά του “to be” ή του “not to be”, όσο η δυνατότητα του να καταλαβαίνει ότι χωρίς το “to be” το “not to be” δεν θα μπορούσε να υφίσταται σαν έννοια.
Επίλογος
Η νίκη κάθε παρτίδας στο σκάκι έχει “ενεργειακό κόστος”, έτσι εκτός από το οικονομικό κόστος που κρύβεται πίσω από κάθε startup δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι εξίσου σημαντικό είναι και το “ενεργειακό κόστος” που κάθε πιόνι θα καταβάλει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι οι άνθρωποι είναι απλά βιολογικές μηχανές, οπότε τα γονίδια τους, το περιβάλλον τους και κυρίως η διατροφή τους καθορίζει το “Είμαστε αυτό που τρώμε, απορροφάμε και αφομοιώνουμε”! Έτσι μια σωστή διατροφή είναι ένα must για όλα τα “πιόνια”… γιατί μάλλον όχι μόνο ο έρωτας περνάει απο το στομάχι!
Και το σπουδαιότερο είναι βέβαια ότι κάθε “παρτίδα σκάκι” που σέβεται τον εαυτό της έχει σχεδόν πάντα δύο άτομα από πίσω που ξέρουν καλά πώς να κουνούν τα πιόνια.
Δημοσιεύτηκε στο epixeiro.gr