του Μάριου Αναστασίου
Η ψηφιακή οικονομία είναι ένας όρος που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά. Για να περιγράψει περιληπτικά το μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας που προκαλείται από τη χρήση των νέων τηλεπικοινωνιακών μέσων και της πληροφορικής στην παραγωγική διαδικασία. Γίνεται αντιληπτό πως ο εν λόγω μετασχηματισμός αλλάζει μεταξύ άλλων και τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχεις, προκειμένου να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου και να την ασκήσεις αποτελεσματικά.
Οι ειδικοί λένε…
Σύμφωνα με μία έρευνα της Accenture, της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στα θέματα της ψηφιακής οικονομίας, οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάποιος εργαζόμενος σήμερα, στο ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο περιβάλλον, ομαδοποιούνται σε έξι κατηγορίες. Ας τις δούμε μία προς μία, περιληπτικά.
Apply We’Q
Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συναισθηματικές, νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται με την ομαδική δουλειά, τη διαπροσωπική επικοινωνία και τον αυτοέλεγχο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα στα εργασιακά περιβάλλοντα, όπου η υλοποίηση των ανατιθέμενων κάθε φορά projects εκτελείται ομαδικά. Επιπλέον δε πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τη σημασία που δίνει κάθε επιχείρηση στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών της.
Create and Solve
Η μετάφραση αυτών των δύο λέξεων υποδεικνύει πως, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας ζητούν εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά εργασιακά τους προβλήματα. Η παραπάνω ικανότητα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη των σωστών αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την επίτευξη στόχων. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει κριτικές και αναλυτικές δεξιότητες.
Cultivate a Growth Mindset
H εν λόγω φράση χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που είναι ανοιχτόμυαλοι και ως εκ τούτου πρόθυμοι να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα σχετικά με τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ευπροσάρμοστοι και διακρίνονται από το σθένος τους. Επομένως μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντός τους.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο του citycampus.gr πατήστε εδώ.